Dönüşüm

Puan

7.810 üzerinden
57,2bin kişi
2021 3. kitabı
samsa yaşadığı dönemin gerektirdiği gibi bir yaşam süren, sisteme köle hale gelmiş, toplumun ona biçtiği rolü başarılı bir şekilde oynayan bir genç. bu sistem kölesi genç, bir sabah yatağından her zamankinden farklı hissederek kalkar. daha doğrusu kalkamaz. vücudundaki değişiklik onun yataktan doğrulmasını engeller. samsa aniden bir böceğe dönüştüğünü farkeder ve böcek olarak devinimleşmeye başlayıp hikayeye böcek olarak devam eder. kitabın sonunda aslında samsa'nın, toplum sisteminden kaçıp ''birey'' olmaya çalışan, ideal bir insan olmaya çabaladığı,hikayedeki ''hayvana dönüş'' tasvirinin aslında samsa'nın ideal insana geçişi olarak lanse edilir. öyküdeki aile yapısına baktığımızda gerçekten de o dönemin toplum yapısını özetler. eğer toplumu edebi bir dille eleştirip bunu da öyküleştirme adına bir taht varsa,bence kafka bu öyküsü ile tam olarak da orada oturur.
Gregor'un hüzün dolu hikayesi
·73 syf.·
2023 1. kitabı
1-Kitabın Konusu Pazarlamacılık yaparak geçinen Gregor Samsa’nın bir sabah uyandığında böceğe dönüşmesini ve hayatının geri kalanında da bu haline alışmaya çalışmasını anlatır. 2-Kurgu (Mekan - Zaman) Hikaye Samsa ailesinin evinde geçiyor 3-Karakterler ve Özellikler Gregor Samsa : Pazarlamacılık yaparak geçimini sağlayan Gregor Samsa yaptığı işte başarılı birisidir. Karakter olarak pasif bir tiptir. Böcek Gregor Samsa : İri gövdesini taşıyamayacak bacaklara sahip bir böcektir. Hareket kabiliyeti oldukça kısıtlı olup insanlar ile konuşmaz. Grete Samsa : Gregor’un kız kardeşidir. Abisini çok seven, keman çalma konusunda yetenekli bir kızdır. Ancak Gregor’un değişiminden sonra başlarda Gregor’a yardımcı olmaya çalışsa da fazla dayanamaz. Baba Samsa : Gregor’un babasıdır. Otoriter bir baba kimliğine sahiptir. İflas ettikten sonra çalışma görevini Gregor üstlenince kendini emekliliğe alıştırır; Ancak Gregor’un dönüşümünden sonra aileyi geçindirme işi yine üstüne kalır. Böcek Gregor’a karşı her zaman önyargılı ve öfkelidir. Bayan Samsa : Gregor’un annesidir. Oğlunu çok sever. Gregor’un böceğe dönüşmesinden sonrada oğluna olan sevgisi değişmez. Ev içinde fazla söz sahibi değildir. Gregor’un dönüşümünden sonra maddi durumlarına destek olabilmek için bir firmanın çamaşırlarını diker. Gündelikçi Kadın : Evdeki hizmetçinin çıkartılmasını ardından evin ağır işlerini yapması için tutulur. Evi temizlediği bir gün Gregor ile karşılaşır; ancak hiç korkmaz. Gregor’u her gelişinde ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirir. Gregor’un öldüğünü ilk o fark eder ve Gregor’un ölüsünden o kurtulur. 4-Olaylar (Neden-Sonuç İlişkisi) "Gregor Samsa kötü rüyalar gördüğü bir geceden sonra sabah uyandığında kendini bir böceğe dönüşmüş olarak görür. Başlarda olanları anlamaya çalışsa da hiçbir
DönüşümFranz Kafka · Olympia Yayınları · 2020267,8bin okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
2025 10. kitabı
Dönüşüm'ü sanırım dördüncü kez okuyorum. İlk okuduğumda Gregor'a sinir olmuştum. Kendi elleriyle kendini köleleştirmiş gibiydi, hep başkaları için yaşıyor, hiç sorgulamıyordu. Bu çok canımı sıkmıştı çünkü aslında çoğumuzdan farkı yoktu. Ben de dahil olmak üzere hepimiz bir şekilde "böceğiz". Ama bunu ya hiç fark etmiyoruz ya da fark etsek bile Gregor gibi hiç yadırgamadan devam ediyoruz. Şimdi yeniden okuduğumda daha farklı hissettim. Belki de bu hâl -böcekleşmek- hayatın bize sunduğu garip bir hediye. Çünkü istemesek de yaşıyoruz, bir şekilde idare ediyoruz, elimiz kolumuz tutuyor, kimseye muhtaç değiliz. Ya tamamen boşlukta kalsaydık? Hiçbir şey yapamaz hâle gelseydik? O zaman neye tutunurduk? Gerçekten özgür olabileceğimiz bir dünya aslında var. Ama bu dünya değil. Bu dünya geçici, gelip geçici her şeyle dolu. Kendimize, isteklerimize odaklanmak... bunlar boş geliyor artık. Çünkü ne isteyebilirim ki bu dünyadan? Neden bir şey aldığımda mutlu olayım? O şeyin beni mutlu ettiğini düşünmem bile belki sadece bana öğretilmiş bir şey. Zevk almak bile bize yüklenen bir görev gibi. Sanki hayatta kalmak yetmiyor, bir de bir şeylerden keyif almamız bekleniyor. Ama gerçekte, yaptığımız çoğu şey sadece hayatta kalmak için. Zorunluluk yani. Bir zorunluluktan nasıl gerçekten zevk alabiliriz ki? Ama belki de Gregor'un böceğe dönüşmesi bir son değil, bir kaçıştı. Dünyanın yüklerinden, beklentilerinden, yapmacık mutluluklarından uzak bir yerdi orası. Belki de huzura en çok yaklaştığı hâliydi o.
2023 22. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2023 00:51
Kitapla ilgili yazacaklarım aslında içerikten ziyade yayınevinin birçok yazım hatasıyla bu kitabı basma gafletinde bulunması ile ilgili. Kitapta "rı" hecesinin sonda olduğu sözcüklerde bu hece "n" sesi olarak, "nı" hecesinin sonda olduğu sözcüklerde ise bu hece "m" sesi olarak yazılmış ve basılmış. Bir sınıf öğretmeni olarak böyle bir hatayı ve bu hatanın birçok kez tekrar etmesini normal karşılayamıyorum. Bir daha ilgili yayinevinin hiç bir kitabını tercih etmeyeceğim.
2023 39. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2023 03:30
Spoiler içermektedir. Kitaba baktığımızda Kafka'nın kaleminden etkileyici bir eser ortaya çıkmış. Bir böceğe dönüştüğünüzü hayal edin böyle bir durumda muazzam derece şaşkınlık, korku duyarsınız ve başka bir şey hayal edemezsiniz ama karakterimize baktığımızda tek düşündüğü şey ailesini geçindirebilme derdi. İnsanoğlu iş de iş, iş de iş diye düşünürken ne kadar derin bir yalnızlığa gömüldüğünün farkında değildir. Etrafınıza bakın, bunu hemen fark edeceksiniz. Kitapta da başlarda Gregor'a yardımcı olan kız kardeşi işe girdikten sonra onu boş vermeye başlamıştır. Kitabın sonunda ise işten başlarını kaldırdıktan sonra etrafında ne olup bittiğini, değişiklikleri fark eden bir aile görüyoruz. Kafka bu eserinde Gregor'un böceğe dönüşmesini metafor olarak kullanarak insanın topluma benzemediğinde nasıl da dışlandığıyla beraber toplumu eleştirmektedir.
İnceleme