Dönüşüm

Franz Kafka
Çevirmen:
Ersin Cengiz

2021 3. kitabı
samsa yaşadığı dönemin gerektirdiği gibi bir yaşam süren, sisteme köle hale gelmiş, toplumun ona biçtiği rolü başarılı bir şekilde oynayan bir genç. bu sistem kölesi genç, bir sabah yatağından her zamankinden farklı hissederek kalkar. daha doğrusu kalkamaz. vücudundaki değişiklik onun yataktan doğrulmasını engeller. samsa aniden bir böceğe dönüştüğünü farkeder ve böcek olarak devinimleşmeye başlayıp hikayeye böcek olarak devam eder. kitabın sonunda aslında samsa'nın, toplum sisteminden kaçıp ''birey'' olmaya çalışan, ideal bir insan olmaya çabaladığı,hikayedeki ''hayvana dönüş'' tasvirinin aslında samsa'nın ideal insana geçişi olarak lanse edilir. öyküdeki aile yapısına baktığımızda gerçekten de o dönemin toplum yapısını özetler. eğer toplumu edebi bir dille eleştirip bunu da öyküleştirme adına bir taht varsa,bence kafka bu öyküsü ile tam olarak da orada oturur.
Gregor'un hüzün dolu hikayesi
·73 syf.·
2023 1. kitabı
1-Kitabın Konusu Pazarlamacılık yaparak geçinen Gregor Samsa’nın bir sabah uyandığında böceğe dönüşmesini ve hayatının geri kalanında da bu haline alışmaya çalışmasını anlatır. 2-Kurgu (Mekan -
2025 10. kitabı
Dönüşüm'ü sanırım dördüncü kez okuyorum. İlk okuduğumda Gregor'a sinir olmuştum. Kendi elleriyle kendini köleleştirmiş gibiydi, hep başkaları için yaşıyor, hiç sorgulamıyordu. Bu çok canımı sıkmıştı çünkü aslında çoğumuzdan farkı yoktu. Ben de dahil olmak üzere hepimiz bir şekilde "böceğiz". Ama bunu ya hiç fark etmiyoruz ya da fark etsek bile Gregor gibi hiç yadırgamadan devam ediyoruz. Şimdi yeniden okuduğumda daha farklı hissettim. Belki de bu hâl -böcekleşmek- hayatın bize sunduğu garip bir hediye. Çünkü istemesek de yaşıyoruz, bir şekilde idare ediyoruz, elimiz kolumuz tutuyor, kimseye muhtaç değiliz. Ya tamamen boşlukta kalsaydık? Hiçbir şey yapamaz hâle gelseydik? O zaman neye tutunurduk? Gerçekten özgür olabileceğimiz bir dünya aslında var. Ama bu dünya değil. Bu dünya geçici, gelip geçici her şeyle dolu. Kendimize, isteklerimize odaklanmak... bunlar boş geliyor artık. Çünkü ne isteyebilirim ki bu dünyadan? Neden bir şey aldığımda mutlu olayım? O şeyin beni mutlu ettiğini düşünmem bile belki sadece bana öğretilmiş bir şey. Zevk almak bile bize yüklenen bir görev gibi. Sanki hayatta kalmak yetmiyor, bir de bir şeylerden keyif almamız bekleniyor. Ama gerçekte, yaptığımız çoğu şey sadece hayatta kalmak için. Zorunluluk yani. Bir zorunluluktan nasıl gerçekten zevk alabiliriz ki? Ama belki de Gregor'un böceğe dönüşmesi bir son değil, bir kaçıştı. Dünyanın yüklerinden, beklentilerinden, yapmacık mutluluklarından uzak bir yerdi orası. Belki de huzura en çok yaklaştığı hâliydi o.
2023 22. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2023 00:51
Kitapla ilgili yazacaklarım aslında içerikten ziyade yayınevinin birçok yazım hatasıyla bu kitabı basma gafletinde bulunması ile ilgili. Kitapta "rı" hecesinin sonda olduğu sözcüklerde bu hece "n" sesi olarak, "nı" hecesinin sonda olduğu sözcüklerde ise bu hece "m" sesi olarak yazılmış ve basılmış. Bir sınıf öğretmeni olarak böyle bir hatayı ve bu hatanın birçok kez tekrar etmesini normal karşılayamıyorum. Bir daha ilgili yayinevinin hiç bir kitabını tercih etmeyeceğim.
2023 39. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2023 03:30
Spoiler içermektedir. Kitaba baktığımızda Kafka'nın kaleminden etkileyici bir eser ortaya çıkmış. Bir böceğe dönüştüğünüzü hayal edin böyle bir durumda muazzam derece şaşkınlık, korku duyarsınız ve başka bir şey hayal edemezsiniz ama karakterimize baktığımızda tek düşündüğü şey ailesini geçindirebilme derdi. İnsanoğlu iş de iş, iş de iş diye düşünürken ne kadar derin bir yalnızlığa gömüldüğünün farkında değildir. Etrafınıza bakın, bunu hemen fark edeceksiniz. Kitapta da başlarda Gregor'a yardımcı olan kız kardeşi işe girdikten sonra onu boş vermeye başlamıştır. Kitabın sonunda ise işten başlarını kaldırdıktan sonra etrafında ne olup bittiğini, değişiklikleri fark eden bir aile görüyoruz. Kafka bu eserinde Gregor'un böceğe dönüşmesini metafor olarak kullanarak insanın topluma benzemediğinde nasıl da dışlandığıyla beraber toplumu eleştirmektedir.
İnceleme
2018 1. kitabı
İnsanın böceğe dönmesi bile, bir süre sonra çevresi,yakınları ve ortamındakiler tarafından normalmiş gibi karşılanıp gündelik hırslarına ve arzularına devam etmeleri insanlığın bayalığının hayvanların normalliğinden çok daha kötü olduğunu gözler önüne seren bir yapıt.
2019 24. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2019 18:52
Kimbilir belki direk böceğe dönüşmesekte fikren, ruhen, bedenen bir odaya takılı halde kalırız. Gördüğümüz çoğu olaya tepkisiz kalırız, işitiriz duymamazlıktan geliriz, haksızlığı görürüz bir şey yapmayız, kabuğumuzu kıramayız işte. Yaşadığımız hayatlar Gregor'lar ile dolu ve siz ya Gregor Samsa gibi yok olursunuz ya da dönüşüp insan gibi yaşarsınız size kalmış...
2024 4. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2024 10:50
Kitabı okuyup bitirdiğimde aklıma gelen tek şey şu oldu: belli başlı toplumlar farklı olanı kabul etmez. Arada bir veya birkaç istisna gibi gözüken toplumlar veya insanlar olsa da onlar da tıpkı diğerleri gibi zamanla sürüye katılır. Koyun felsefesi.. Gregor’ a yazık oldu diyorum okurken sonra aklıma modern kölelik geliyor ona baktıkça. Bi şey daha var söylemek istediğim. Keşke babasının attığı elmayı vücudundan çıkarsalarmış kötü oldu. Öyle ölmeseydi bari en azından. Çok acınası bir ölüm oldu.
2015 5. kitabı
"hayatta her insanın kendini gregor samsa gibi hissettiği zamanları olmuştur" kafka'nın sembolizmin ve soyut düşüncenin dibine vurduğu hikaye. fiziki bir değişiklikten yola çıkarak, belki
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,5bin okunma
Hayat Bir Afyondur
2021 194. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2021 17:07
"Gregor Samsa bir sabah huzursuz düşlerinden uyandığında kendini yatağında kocaman bir böceğe dönüşmüş buldu." Franz Kafka'nın en çok okunan eseri Dönüşüm, bu, son derece etkili cümle ile
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,5bin okunma

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.