Dönüşüm

Editör:
Nil Tuna

·96 syf.·
2024 14. kitabı
Sanki 100 yıl önceden bu günleri anlatıyor, ya da eserin idesinin dönemden bağımsız olmasının sonucu da olabilir. Düzenin çarklarından biri olarak yaşamaya zorlanan toplum ve bir şekilde o çarkın dışında kalan birinin en yakınları tarafından dahi nasıl dışlandığının hikayesi...
2024 30. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2024 00:54
Gregor Samsa'nın dönüşümü. Yalnızlık, dışlanmışlık, yabancılaşmanın gerçeküstücülüğün ve varoluşçuluğun önemli bir örneği. Zaman geçtikçe okuyup araştırdıkça, düşünüp sorguladıkça kendini bir boşlukta hissedersin ve toplum normları, sistemin kuralları, her şey sana saçma gelir ve bunlara uymaktan vazgeçersin.Bununla da kalmaz toplum tarafından dışlanırsın ve "yalnızlık" hissi son seviyesine kadar hissettirir sana kendini. Eninde sonunda ölürsün. Hemde bir böcek gibi.
2020 13. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2020 23:33
Kitabı Franz Kafka klasiklerinden olduğu için okuma niyetindeydim. Ve kitabı bitirdiğim an herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap oldu. Kitap, Gregor Samsa’nın iş yerinde ve aile çevresinde köleleştirildiği ve o insanların kurallarına uyarak onlar için yaşadığı sürece sevildiğini, benimsendiğini anlatıyor. Gregor’un bir böceğe dönüşmesi bilinçaltı başkaldırısıdır. Artık Gregor aykırı bir birey olarak dışlanır, değersizleşir ve yok sayılır. Kitabı okurken birey olmamıza engel olan tüm baskıların bir bireyi ne hale getirdiğini görüyoruz. Bence mutlaka okumanız gereken bir klasik.
2021 4. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 20:14
Yüksek beklenti ile okumaya başladığım kitabın sonunda derin bir hayal kırıklığına uğradım. Kitabı okurken kitabın içine girebilmekte çok zorlandığımı ifade etmek isterim.
2023 34. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2023 22:56
Allah'ım, Dönüşüm Dönüşüm dediler beklentiyi yükselttiler . Hiç bu kadar basit bir kitap beklemiyordum açıkçası Sofistike bir şeyler aradım, sonunda sürpriz olacak diye bekledim, yok, bir şey çıkmadı
1000k
Puan vermedi·74 syf.·
2020 58. kitabı
•| Kitabın çevirmeni Ogün Duman, önsözünde Ewald Rösch'ün Dönüşüm yorumundan faydalandığını belirtiyor. Önsözdeki yazısının çok beğendiğim kısmını aynen alıntılıyorum; "Rösch'e göre, Gregor Samsa'nın zor durumda kalmasının nedeni şu ikilemdir: Dönüşümünden önce şirketine, ailesine ve içinde yaşadığı topluma faydası, kişiliksizleşmek, eşyalaşmak ve ikame edilebilir bir dişli çark olmaktır. Dönüşümünün ardından iş hayatının dışına itilmesiyle yalıtıma, kısıtlamaya ve değersizleşmeye uğrar. Yani ya faydalı bir çark olarak degersizleşecek ya da zararlı bir haşere olarak değerini yitirecektir." Kitap doksan altı sayfadan oluşuyor ve insana kısa, hemen okunabilir gibi bir izlenim bırakıyor. Bunun kısmen doğru olduğunu söyleyebilirim çünkü kitabı dikkat vererek okumadıktan sonra hemen bitirebilirsiniz ama kitabın asıl vermek istediği mesajları kaçırabilirsiniz. Franz Kafka, Gregor Samsa'nın haşareye dönüşmesini ve zaman içindeki yaşadıklarını oldukça etkileyici bir şekilde anlatmış. Toplumun farklılığı benimseyememesi ve o farklılığın zaman içinde kendini giderek yitirmesi tokat gibi yüzünüze çarpıyor adeta. Arada açıp tekrar okumanın gerekli olduğunu düşünüyorum çünkü benim ikinci kez okuyuşum ve her okuduğumda mutlaka daha önce fark etmediğim, önemsiz gelen kısımların sonradan anlam kazanması söz konusu.
Dönüşüm Ve Sosyal Dışlanma
2023 3. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2023 21:49
Bu eser benim gözümde derin bir kuyu niteliğinde olup birden çok kez okunması ve her okunduğunda yeni detayların keşfine çıkılması için yazılmıştır. Sayfa sayısı somut olarak az olsa bile değinildiği konular açısından bir buz dağı edasıyla okuyucuya bir çok bilgi ve deneyim katarak dönüştürebilir. Bu kitabı okurken Gregor'un odasının bir köşesinde onu seyrediyormuş gibi hissettim ve onun duygu karmaşası içinde odada dolaşıp durdum. Kitapta dönüşümü ile yapması gereken çoğu sorumluluğu -başkalarının istekleri- yerine getiremediği için büyük bir hüzün yaşayan , dışlanan ve aynı zamanda özgürleşme yoluna giden bir karakter işlenmekte. İnsanlığın, ailenin, arkadaşlıkların temelinde menfaat olduğunu ve kişilerin sizinle çıkar ilişkilerine göre değer verdiğini gözler önüne sermiş. Eğer ki insanlara istediklerini vermezsen dışlanırsın ve en yakının bile seni başka görmeye başlar. Evet dönüşümü yaşayan kişi Gregor gibi görünse de bence yalnızca o değil ailesi de dönüşümü yaşamakta ve herkesin dönüşümü farklıdır bunu unutmamak gerekir. Her kitapseverin okuması ve üzerine düşündükçe farklı açılardan bakması gereken bir eser. Keyifli okumlar diliyorum...
Yeni Bir Okurun Gözünden 'Dönüşüm'
2021 13. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2021 20:28
Franz Kafka'nın çok ünlü bir eseri olduğu için çok büyük beklentiler ile okumaya başladığım bir kitap oldu. Fakat beklediğim etkiyi bulamadım. Belki de yeni bir okur olduğum için bu kitabın detaylarını kavrayamamış da olabilirim diye düşünüyorum. Kitabı okurken son 10 sayfaya kadar 'ben ne okuyorum?' dedim kendime. Kitabın ilk 70 sayfasındaki olaylar pek de mantıklı değildi. Kimsenin 'nasıl böyle bir şey oluyor, çözümü yok mu' diye sorgulamaması, dönüşümün adeta bir grip gibi görülmesi bana çok tuhaf geldi. Bunun dışında çeşitli mesajlar vardı kitapta özellikle son sayfalarda yazarın vermek istediği mesajları daha net anladığımı düşünüyorum. Örneğin hasta bir kişi veya iş bulma sıkıntısı yaşayan bir kişi ailesi tarafından hor görülebilir veya kendisini yük gibi hissedebilir. Yani aslında kendinizi de bulabileceğiniz bir kitap. Veya başka bir çıkarım olarak şu soruyu da yöneltebiliriz: Sevdiğiniz bir kişinin başına kötü bir olay gelse üzülürsünüz fakat kitaptaki gibi bir dönüşümden sonra o kişinin başına aynı olay gelse aynı miktarda üzülür müsünüz? Sorguladıkça bu şekilde sorular ve çıkarımlar elde edilebilir diye düşünüyorum fakat başta da belirttiğim gibi konunun işleniş biçiminin hoşuma gittiğini söyleyemeyeceğim. Okunması gereken bir kitap fakat çok büyük beklentiye girilmemeli diye düşünüyorum. Herkese iyi okumalar!
2020 3. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2020 21:26
Hayatımızın bir evresinde bu dönüşüme şahit olmuşuzdur. Burdaki dönüşüm aslında ruhumuz. Çünkü sahip olduğumuz toplumun farklı olanlara yaptığı muameleyi şahit oldum bu kitapta. Akıcı bir o kadar toplumlardaki aile yapısını çok net anlatmış. Teşekkürler kafka...
2020 11. kitabı
Eser bence fiziksel olarak böceğe dönüşmüş Samsa nın değil , beyinsel olarak böceğe dönüşmüş ailesinin anlatıldığı bir roman . Eser son derece sade bir dille kaleme alınmış. Okuyucunun dikkatini dağıtacak ayrıntılara girilmemiş .Gregor Samsa hikayenin başrolünde. Bir sabah işe gitmek için uyandığında kendini kocaman bir haşereye dönüşmüş olarak bulan Samsa için belki de hayat o günden sonra gerçek yüzünü göstermeye başladı . O güne kadar ailesinin geçimi ve rahatı için çalışıp çabalayan Samsa için ailesi artık bir yabancı olmuştu . Annesi , babası ve kızkardeşi artık onun için hiçbir şey yapmıyorlardı . Babası onu bir gün yaralamış ve Samsa gün geçtikçe gücünü kaybetmiş ve bir gün odasında evin gündelikçisi tarafından ölü bulunmuştu .

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.