Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dört Duvar Hakkında

Dört Duvar konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
6/10
4 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
252
Görüntülenme

Hakkında

Bu bir bal hikâyesi. Ama bildiğimiz ballardan değil. Efsane, dillere destan, tanrılara layık bir bal. Herkesin imrendiği, peşinde olduğu bir gizli tarif, özel bir çiçek karışımından elde ediliyor. Üreticisi inatçı, yalnız bir adam. Yanına yardımcı aldığı kadın bir kaçak, minik kızını kimden doğurduğu meçhul. Sonuçta bir ensest hikâyesi, birkaç acı aşk hikâyesinin karışımı. Aç gözlülük de var, olmaz olur mu! Kilisenin açgözlülüğü var, devletten bile önce. Adadaki manastırın baş papazı gizli tarifi istiyor, kahramanımız Rodakis’i hapsediyor. Tatile gittiğimiz Yunan adalarından çok farklı bir adada geçiyor bu olaylar. Adeta “Derin Yunanistan” diyeceğimiz geliyor. Dört Duvar herkesin kendi duvarını ördüğü bir roman. Arzu duvarı, arsızlık duvarı, intikam duvarı, iktidar duvarı. Miras aldıklarımızın, geleneklerin duvarı. Ünlü bal tarifi Yunanistan’ın ruhunu temsil ediyor olabilir mi? Bize Rodakis’in, yaşadığı ülkenin sırrını çözmeye çalıştığı bir alegori, bir arayış hikâyesi gibi gözüktü. Tekinsiz bir durum. Tehlike var. Bilinmezlikle malumat iç içe. Kahraman sanki bir sınavdan geçiyor. Hem hapis, hem özgür, tam belli değil. İşte Vangelis Hacıyanidis’in dünyası böyle. Mekânlar rüyadayız hissi yaratıyor. Kim olduğumuzu bilmemenin çaresizliği var. Evrensel bir insanlık durumu. Bir yandan da tipik Yunanlı olmadan, daha gerçek bir Yunanistan çıkmazına işaret ediyor romancı. Kendi ülkesinde yabancı olmak. Manevî ve ahlakî kaypaklığı sorgulamak.
Çevirmen:
Yasemin Aydın
Yasemin Aydın
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 410Basım Tarihi: 2019Yayınevi: Kıraathane YayıneviOrijinal Adı: Four Walls
ISBN: 9786058108615Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yazar Hakkında

Vangelis Hacıyanidis
Vangelis HacıyanidisYazar · 1 kitap
Vangelis Hacıyanidis her şeyden önce usta bir kurgulayıcı, romanlarında gayet dolambaçlı bilmeceler kuruyor. Mahpusluk ve tecrit öne çıkan temaları. İktidar üzerine düşünmeyi seviyor, sosyal dinamikleri gözden kaçırmaksızın yazıyor ama insan psikolojisini anlatmakta, atmosfer yaratmakta çok başarılı. Yazdıklarını birer fabl olarak okumak mümkün, Hacıyanidis’in büyülü gerçekçilikten etkilendiği de kolaylıkla söylenebilir. 1967 Serez doğumlu. Atina Üniversitesi’nde hukuk okumuş. Sonra tiyatro eğitimi almış. Üç yıl tiyatro oyuncusu olarak çalıştıktan sonra yazmaya başlamış. Hacıyanidis’in ilk romanı Dört Duvar Yunanistan’da ilk kitaplara verilen Diavozo ödülünün sahibi. Hemen bütün Avrupa dillerine çevrilen kitap Fransa’da en iyi çeviri romanlara verilen Laure Bataillon Ödülü’nü kazanmış, İngilizce çevirisi ise Independent Yabancı Kurmaca Ödülü’nde kısa listeye kalmıştı. Dört Duvar’ı, Hacıyanidis’in ikinci romanı Çalınan Zaman ve öykü kitabı Doğal Tarihler izledi. 10’a yakın tiyatro oyunu dünyanın birçok yerinde sahnelenen Hacıyanidis, Sahne Işığı adlı oyunuyla 2013’te Heidelberg Tiyatro Festivali’nde Halk Ödülü’nü aldı. Romancılıkla oyun yazarlığını bir arada sürdürmeyi seviyor: “Bu çeşitlilik hoşuma gidiyor. Biri şehirde diğeri köyde iki evim varmış gibi bir his. Asıl yerimin edebiyat olduğunu düşünüyorum ama eğitimim ve oyunculuk tecrübem sayesinde içerden bildiğim tiyatroda daha büyük bir samimiyet hissi bulduğumu da söyleyebilirim.” Hacıyanidis, sadece edebiyat ve tiyatro eserleri de vermiyor üstelik. Vasilis Vasilikos’un, Costa Gavras tarafından filmi de yapılan ünlü romanı Z’den uyarladığı opera librettosu ise 2017’de Niarchos Vakfı’nda sahnelendi. Yine 2017’de Marsa Makris’in filmi Küfür’ün senaryosunu yazdı. Burada da yine romanlarındakine benzer bir tecrit halini, bir yere kapatılmış olma temasını işliyor. Peki tecridin, mahpusluğun ona bunca çekici gelmesi neden? “Karakterlerimi bir yere kapatmayı seviyorum” diyor, “onları elimde bir büyüteçle bir köşeye sıkıştırıp derinliklerini, detaylarını inceleyebiliyorum böylece. Sinemadaki yakın plan çekim gibi bir şey bu, en ince ifadeleri bile yakalayabiliyorsunuz.”