Dostoyevski

25 Ağustos 2025
Studio Yayınları

Puan vermedi·96 syf.·
2026 119. kitabı
, Rus edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Fyodor Dostoyevski, 1821 yılında Rusya'da doğdu. Büyük bir ailesi olan Dostoyevski, farklı türlerde birçok önemli eser kaleme almıştır. Onun en ünlü romanları arasında "Suç ve Ceza", "Karamazov Kardeşler" ve "Budala" bulunur.Fyodor Dostoyevski Edebiyatta ki yeri tartısılmaz, okuduklarımızdan farklı yönünü yazar Julia Kristeva 'nin kalemınden okuduk Öteki kapıdan giren tanımadığımız Dostoyevski İnsanın bilinmeyen, karanlık, gizli yanını deşen Dostoyevski’nin koyu, gölgeli, gizemli bilinci, kişiliği ve kimliği Dostoyevski’nin kendisine rağmen oluşan gerçeği ‘Dostoyevski’yi sevebilir miyiz?’ diye soruyor yaşayan en önemli psikanalist Julia Kristeva, kitabın açılış cümlesinde Acaba Dostoyevski insanları seviyor muydu? Ve evet karakterleriyle bütünleşmiş o Dostoyevski’yi biz sevebilir miyiz Bu ürpertici sorudan yola çıkarak bu ürkütücü yazarı Tanrı, şiddet, evrensel var oluş trajedisi yani ölüm bağlamında irdeliyor Kristeva. Psikanalitik her okumanın anahtar kavramlarıyla ele alıyor bu Tanrı-Yazarı. Dostoyevski’yi cinsellik bağlamında şaşırtıcı biçimde çözümlüyor Gizli insanı yazan Dostoyevski’nin ‘giz’li bir insan olarak portresi Dostoyevski Dostoyevski’yi her yönüyle tanıma adına okunmalı dıye düşünüyorum Dostoyevski
Araştırma inceleme biyografi edebiyat tarıh
DostoyevskiJulia Kristeva · Studio Yayınları · 20252 okunma

Julia KristevaYazar · 11 kitap
Julia Kristiva (24 Haziran 1941, Sliven), edebiyat teorisyeni, psikanalist, yazar ve filozof. 1965'ten beri Fransa'da Paris'te yaşamakta ve çalışmalarını esas olarak burada yürütmektedir. Julia Kristeva, 1970'li yıllardan itibaren çağdaş aydınların en saygın isimlerinden biri olmanın yanı sıra, eleştirel felsefenin de en önemli dayanaklarından birisi olmuştur. 1973 yılından beri Denis Diderot Üniversitesi'de profesör olarak kürsüye sahiptir. Dilbilim,