Düğümler

R. D. Laing
Mayıs 2017
Metis Yayınları

Ne okuyun ne okumayın, diyebilirim. Bir acayip!
2025 13. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2025 21:16
Kitapla ilgili sadece bir okur olarak, kendi görüşümü, yorumumu ve deneyimimi paylaşabilirim. Edebi bir değerinin olup olmadığı ( ya da olması gerekli mi? ) konusunda haddimi aşacak cümleler sarf edemem. Nihayetinde farkına varmasak bile her okuma bir iz bırakır okuyanda. Nerdeyse virgül ve noktadan başka noktalama işaretinin kullanılmadığı bir dille yazılmış olduğu için sanırım, bana tuhaf geldiğini belirtmeliyim. Ya , bu tür bir okumayı ilk defa deneyimlediğim için afalladım ve çok sıkıldım okurken; ya da bu okuma bilinçaltımda bir yerleri tetikledi ve neyi tetiklediğini anlayamadığım gibi neyi anlayamadığımı da anlamadım ( bu cümlede kitabın etkisi var sanki :) ) ve çok sıkıldım yine. Anlamamak, anlamadığını anlamak, anlamadığını anladığını anlamak.... Veya tam tersi :)) Gel de çık işin içinden! Ne dahil olabildim kitaba ne de dışında kalabildim. Ne içselleştirebildim yazılanları ne de reddedebildim. Bir şey var söylenmek istenen, biliyorum; ama ne olduğunu bilemiyorum: Bilmek bildiğini bilmek bildiğini bilmeyi bilmek, bildiğini bilmemek bildiğini bilmemeyi bilmemek ( Eyvah, kitap gibi oldum! :) ) Hani bazen rüyalarımızın gerçek olup olmadığı karmaşasını yaşar ya zihnimiz ve hislerimiz... Öyle bulanıklaştı... Tanımlayamadığım bir dokunuş oldu okuma deneyimime... :))
2025 52. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2025 23:18
Kelimelerle oynamayı sevmiyorsanız, bu kitapla barışmanız mümkün değil; yarım bırakmanız ise pek muhtemel.Dikkati ve yoğunlaşmayı en üst seviyeye çıkarma arzusu taşıyor. Felsefesi güçlü; anlattığını, anlatma biçimiyle daha da çetinleştiriyor. Yanılsamalara kapılmadan okumak mümkün mü, meçhul. Yazar, dilin yumağını birçok yerinden koparıp daha karmaşık düğümler atıyor. Düğümleri çözmenin ilk yolu, onlara bakmayı göze almaktır. Düşündeki dil ile söyleyen dil arasındaki gerilimde kayboldum. Söylenen, kastedilenin ne kadarıdır? Söylenen, karşıdakinin algısından bağımsız değildir; bu yüzden dinleyen hakkındaki önkabullerimiz, içeriyle dışarı sızan arasına bir bilinmezlik koyar. Karşılıklı beklentiler, korkular, sevgi ve nefret… Bu kitap, zihnin her olayda düğümlerini çözmesinden çok, anlamaya yönelmesi için yazılmış. Doğru zamanda, doğru yerde karşınıza çıkması dileğiyle. Bülent Somay’ın kitap üzerine değerlendirilmesinin en sona konuşmasını ayrı sevdim.
2023 21. kitabı
Düğümler şiir gibi dizeler şeklinde yazılmış ama şiir değil. Bir tür aforizmalar metni denebilir. Aynı zamanda bize dilin imkansızlığını gösteren bir oyun/ deneme. Düşünürken düşündürtüyor. Düğümleri çözmüyor, gösteriyor. Ayrıca kitabın sonunda Bülent Somay Düğümler Üzerine yazıyor. “Düğüm yapı oluşturur, örüntüler, ağlar kurar. Çözdüğümüz her düğümün başka bir düğüm yaratmak zorunda olduğunu unutmadan.” “Umarım düğümleriniz çözülmemiştir.”
Puan vermedi·120 syf.·
2025 533. kitabı
Onların oyununu oynamaktan başka çarem yok, oyunu gördüğümü görmeme oyunu. S:13 İskoç psikiyatrist, akıl sağlığı ve psikozlar hakkında yazmıştır. Varoluşçuluktan mistizme yönelmiş, yaşanılan hayatın gerçekliğini hesaba katmayan ve sadece genel çerçeveyi çizen psikiyatrik anlayışa insani boyutu ekleyen 20. yüzyılın önemli psikiyatri kuramcısı ve uygulayıcısı. Antipsikiyatrinin oluşumuna önayak olan, uyum ve delilik problemlerine ciddi katkılar sağlayan Laing hayatın tüketen diyalektiğine kendince bir çözüm olarak 'hastaların' deliliğiyle sağlıklı bir tepki verdiğini savunmuştur. Gerçek deliliği hiçbir zaman inkar etmeyen Laing, yanlış bir değer ve inanca dayalı modern dünyada aklı başında kalmanın ancak bu tür bir olumsuzlamayla mümkün olduğunu belirtmiştir. R. D. Laing Kıtap : bize dilin imkânsızlığını gösteren bir oyun/deneme. Dizeler biçiminde yazılmış, ama uzun aforizmalar gibi ilerleyen, bir dünya bakışını anlatan (ama anlatmayan), bir hayat anlayışını savunan (ama savunmayan) bir “yol-yordam” metnine benzer en çok. "Kendime saygı duymuyorum bana saygı duyan birine saygı duyamam. Ancak bana saygı duymayan birine saygı duyabilirim. Jack'e saygı duyuyorum çünkü o bana saygı duymuyor Tom'u aşağılıyorum çünkü o beni aşağılamıyor Ancak aşağılık biri benim gibi aşağılık birine saygı duyabilir Aşağıladığım birini sevemem Jack'i sevdiğime göre onun beni sevdiğine inanamam Nasıl kanıtlayabilir ki?" Düğümler
Deneme İnceleme Psikoloji
2021 8. kitabı
O kadar zor bir kitap ki anlatamam. Anlamak için ağır ağır sakin sakin okumak gerekiyor ki bu sadece içinizi rahatlatır ancak anlamanıza yardımcı olur mu bilemiyorum. Keyif aldım mı? Ondan da pek emin değilim.
2025 40. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 23:37
Yoruldum aslında. Ama canım anlatmak istiyor. Kitabı taze taze bitirmişken, daha iyi sindiririm. Laing psikiyatri uzmanı. Psikiyatristlerin, insanları damgalaştırmasından hoşlanmıyor. Bu bile kitabı alıp, okumam için sebep. Sosyal medyadaki tanı-tedavi koyan, genellemeler yapan psikoloji alanında çalışan kişilerden gına geldi. Neyse, bu kitap da "anti-psikiyatri" tarzla yazılmış. Şiir gibi ama değil. Yazarı anlamak zor. Kitap kısa ama zihni çalıştırmak gerekiyor anlamak için, hatta bazen deli oluyorsunuz. Kpss sözel mantık sorusu çözmek gibi :D Aman aman korkunç değil o kadar. Bu insan ilişkilerini konu alıyor çünkü. Dilin imkansızlığını, sınırsızlığını. Asla ifade edilmek istenilenin karşı tarafa tam olarak geçmeyişini. Dilin ifade etmeye yetmediğini, insanların bilinçdışındaki düğümlerden tam olarak karşıdakini anlayamayışını. Çocukluktaki yetiştirilme tarzını bile romantik ilişkilere nasıl sıçradığını kısacık dizelerde o kadar iyi ifade etmiş ki aslında. İletişimde asla iki kişi yok aslında. Kafadaki kalıplar, önyargılar, ailelerin iç sesleri vs. Aynı zamanda dilin sınırı her şeyi tam olarak karşıya aktaramayacağımızı, bunun mümkün olmadığını anlatıyor. Bu ille de kötü bir şey olmak zorunda değil ama. Belki de bu düğümler, engeller bile aramızda bir bağ oluşturuyordur. Adamın kafaya hayran oldum. Hem de zor biri gibi :D
2026 6. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2026 00:50
insan, varoluşsal kaygılarıyla mücadele ederken "geçilmesi gereken kapılar" tasarlıyor; ancak yolun sonunda dönüp baktığında bu kapıların hiçbir zaman var olmadığını fark ediyor. Eger bir kapı yoksa, aslında bizi sınırlayan da yoktur. Bireyin kendi varoluşunu keşfetmesinin önündeki en büyük engel, çoğu zaman kendi zihninde yarattığı hayali duvarlar ve kapılar oluyor. Laing ile üniversitede dersimize konuk olan değerli bir hocamız sayesinde tanıştım. Kitap, bence kolay okunacak bir eser değil; her sayfası psikolojik derinlikle dolu. Laing kitabında, insan ilişkilerindeki paradoksları, Iletişimdeki çelişkileri ve "düğümler"i ustalıkla ele alıyor. Laing'in dili kısa, çarpıcı ve düşündürücü; okurken hem psikolojik hem de felsefi bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
2018 83. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2018 15:51
Kitabın ismi "Kelime Düğümleri" de olabilirmiş. Bir tıp hekiminin edebiyatta da başarılı olduğu görülmemiş şey değil. Örneğin, Sör Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes karakterinin yaratıcısı. Kitabın yazarı R. D. Laing, kelimelerden, cümlelerden, anlamlardan anlaması zor düğümler atıyor satırlara. Kitabı Murat Menteş'in Antika Titanik kitabındaki bir sözle keşfettim. Hep söylenir: "İyi kitap başka kitaplara götüren kitaptır." diye. Düğümler'in kapağında yer alan, Marina Abramovic ve Ulay'ın performansına ait fotoğraf da kitabın içeriğine vurgu yapıyor. Bu performans sanatçılarının aşk hikâyelerine de bir göz atabilirsiniz. Orada da bir düğüm var. Düğümler iyi bir kitap. Bu kitabı beğenirseniz Georges Perec'in kitaplarını da beğeneceksinizdir.
2024 9. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2024 22:18
İnsan ilişkileri bir düğüm yumağı mı? R. D. Laing’in Düğümler kitabı tam da bu soruya odaklanıyor. Laing, klasik psikiyatri metinlerinin ötesine geçerek, insan zihninin ve ilişkilerinin karmaşıklığını şiirsel bir dille betimliyor. Kitap, sıradan bir psikoloji kitabı değil; bilakis, aforizmalar ve şiirsel pasajlar aracılığıyla insan zihnindeki içsel çatışmaları ve sosyal etkileşimlerdeki düğümleri ortaya koyuyor. Laing’in metinlerinde dikkat çeken bir unsur, dilin ve bilinçdışının insan ilişkilerindeki rolünü vurgulamasıdır. Her cümle, bilinç ve bilinçdışı arasındaki çatışmayı, niyet ile ifade arasındaki kopukluğu resmeder. Laing, bireylerin zihinlerinde ve sosyal etkileşimlerinde oluşturdukları karmaşık düğümleri çözme sürecine ışık tutar. Bu düğümler, genellikle yanlış anlamalar, önyargılar ve iletişim eksikliklerinden kaynaklanır. Laing’in yaklaşımı, okuyucuyu, bu düğümleri çözmek için kendini ve başkalarını daha derinlemesine anlamaya teşvik eder. Ancak, Laing’in yöntemi eleştiriden muaftır diyemeyiz. Kitabın şiirsel ve aforizmatik tarzı, bazı okuyucular için anlaşılması zor ve fazla soyut olabilir. Psikiyatrik terminolojiden uzak durması, akademik bir perspektiften bakıldığında eksiklik olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, Laing’in anti-psikiyatri yaklaşımı, bazı geleneksel psikiyatri savunucuları tarafından eleştirilen bir noktadır. Acaba dil ve bilinçdışının oluşturduğu bu karmaşık düğümler gerçekten çözülebilir mi yoksa insan zihninin bu sonsuz labirenti içinde hep mi kaybolacağız?
Sonsuz Düğümler
2022 2. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2022 20:11
R.D. Laing her ne kadar anti-psikiyatri akımının önde gelen isimlerinden biri olsa da bu kitapta bambaşka bir konuyu ele almış. Yapılan incelemelere baktığımda kitabın aslında dilin imkansızlığını gösteren deneysel bir girişim olarak gösterilmiş fakat ben tam olarak bu düşünceye katıldığımı söyleyemem. Beş bölümden oluşan kitabın ilk bölümü ebeveyn-çocuk düğümleri, ikinci bölümü düzensiz bağlanma biçimi geliştiren iki kişinin birbiriyle bağlanma yolları aramasının düğümü, üçüncü bölüm ise ilişki içerisinde pasif davranışların, zihin okumalarının düğümü, dördüncü bölüm ilişkide ötekinin her an gidebileceğine dair yaşanan korkunun getirdiği düğüm, son bölümde ise aslında yaşanan tüm düğümlerin özünün bizim içimizde bitmek bilmeyen boşluğun ve onu doldurmaya çalışmamızdan, bunun imkansızlığının düğümünü anlatıyor. Kesinlikle okuyun, bu kadar yoğun ve dil kullanımı olan farklı bir eser bulmak zordur.

R. D. LaingYazar · 7 kitap
İskoç psikiyatrist, akıl sağlığı ve psikozlar hakkında yazmıştır. Varoluşçuluktan mistizme yönelmiş, yaşanılan hayatın gerçekliğini hesaba katmayan ve sadece genel çerçeveyi çizen psikiyatrik anlayışa insani boyutu ekleyen 20. yüzyılın önemli psikiyatri kuramcısı ve uygulayıcısı. Antipsikiyatrinin oluşumuna önayak olan, uyum ve delilik problemlerine ciddi katkılar sağlayan Laing hayatın tüketen diyalektiğine kendince bir çözüm olarak 'hastaların' deliliğiyle sağlıklı bir tepki verdiğini savunmuştur. Gerçek deliliği hiçbir zaman inkar etmeyen Laing, yanlış bir değer ve inanca dayalı modern dünyada aklı başında kalmanın ancak bu tür bir olumsuzlamayla mümkün olduğunu belirtmiştir. Hayatın akışının "sosyal oyun"a dayandığı ve kurtarıcı ışığın görülmediği bir dünyada mistizmin egemenliğindeki içsel hayata devam kararı aldırtan bir tercih olarak süreci ifade eder. Örnek olarak kendi karnında atom bombası olduğunu söylediği için şizofren olarak teşhis edilmiş genç bir kadın hastanın hastalığına yaklaşırken, günümüz dünyasında atom bombasını üreten ve kullanma durumunda olan kişilerin ne kadar sağlıklı olduğunu sorgulamış ve hastanın böyle dış çevre olumsuzluklarını kendince içselleştirmesini normal bulmuştur. (Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/R._D._Laing)