Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı

Kolektif

Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı Gönderileri

Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı kitaplarını, Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı sözleri ve alıntılarını, Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı yazarlarını, Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk Modernleşmesi
Bir kültürün yok oluşu ise üç aşamada gerçekleşir;birinci aşamada yaratıcı azınlık yaratıcılığını yitirir. İkinci aşamada toplumu oluşturan çoğunluğun, azınlığı taklit ve takibi değişikliğe uğrar. Üçüncü aşamada ise kültürel çözülme had safhaya varır;toplum birlik ve beraberliğini kaybeder. Sonuç ise yok oluştur.
Türk Modernleşmesi
Meydan okumayı toplumun tamamı gerçekleştirmez. Bu görevi üstlenenler toplumdaki küçük elit azınlıktır. Toplum, bu azınlığı taklit ederek izler.
Reklam
Türk Modernleşmesi
Bir kültürün ortaya çıkışı ve gelişimi iki unsurun varlığına bağlıdır. Birincisi meydan okuma (challenge), ikincisi cevap verme (response)
Türk Modernleşmesi
Bir toplum, diğer toplumdan aşağı olduğunu kabullenmeye başlayınca kültürel alış veriş başlıyor demektir.
Osmanlı'nın Torunları Cumhuriyet'in Çocukları
Siyasi yapıda en radikal niteliksel değişimin yapıldığı dönemde siyasi kadrolarda çok az değişiklik meydana gelirken, siyasi kadrolarda değişimin en yoğun yaşandığı dönemlerde ise siyasi yapıda pek az değişme meydana geldi.
Osmanlı'nın Torunları Cumhuriyet'in Çocukları
Türkler imparatorluk genelinde dağınık gruplar halinde yaşadıkları için, Anadolu'ya göç ancak uzun, meşakkatli ve ıstıraplı bir sürecin sonunda mümkün olabilmiştir.
Reklam
Osmanlı'nın Torunları Cumhuriyet'in Çocukları
İmparatorluğun çok uluslu yapısı 19.yüzyıldan itibaren, yaklaşık yüzyıl süren bir çözülme sürecine girdi. Bu sürecin başlangıcında Osmanlı'dan ilk ayrılan grup Rumlardı.
Değişme ve Süreklilik
Toplumsal değişme, 1- Birbirini izleyen uzun döneme yayılmış bir dizi reformlar yoluyla, 2- Ani dönüşümleri sağlayan devrimler yoluyla gerçekleşir.
Osmanlı İçtimai Yapısının Ana Hatları
Devşirme sisteminin bir sonucu olarak köle asıllılar vakıf kurucuları arasında önemli bir yere sahiptiler.
Reklam
İnsanların varlığını belirleyen şey, bilinçleri değildir; tam tersine, onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklardır.
466 syf.
9/10 puan verdi
·
44 günde okudu
Türkiye'nin Toplumsal Yapısı - Editör:Memet Zencirkıran
Hakikaten harika ya. Hiç sıkılmadan okudum. Türk toplumunda kadın, genç, ekonomi, eğitim, bürokrasi, siyasi kültür, kentleşme, demografik yapı, modernleşme gibi konular ele alınmıştır. Makalelerden oluşan bu kitapta, bir adet yanlış tespit yoktur. Hepsinin altına imzamı atıyorum. Bu konular dışında bazı "tehlikeli" konulara hiç değinmemiş. Bu tehlikeli konuların ne olduğunu yazarın bildiğini düşünüyorum. Galiba yazar objektiflik kaygısı ile bu eseri kaleme almış.(Halbuki bir okur olarak, insan doğasının objektifliğe müsait olmadığına inanıyorum. Dolayısıyla herhangi bir yazar, objektiflik kaygısına düşmeden, samimiyetiyle düşündüklerini yazabilmelidir.) Editöre, emeği için teşekkürü borç bilirim. 9/10 veriyorum. Kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum.
Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal Yapısı
Dünden Bugüne Türkiye'nin Toplumsal YapısıKolektif · Dora Yayıncılık · 201645 okunma
Türkiye'de işsizliğin artmasında üretken alanlara yönelik istihdam geliştirici politikalar izlenmesi yerine inşaat sektörünü öne çıkaran bir yatırım politikasının izlendiğine yönelik eleştiriler de öne çıkmaktadır.
Oysa, Türk sanayisi ne fiyat ne kalite olarak yabancı firmalarla,ürünlerle rekabet edebilecek durumda değildi. Bu bağlamda yerli sanayinin gelişebilmesi açısından dış rekabetin olmaması gerekiyordu. Hükümetler, ithal yasakları/kısıtlamaları ve yüksek gümrük duvarlarıyla yerli sanayiciyi koruma yoluna gittiler. Türkiye'de devlet eliyle, dış rekabet olmadan kalitesiz ürünleri yüksek fiyatlarla yerli tüketiciye satarak zenginleşen bir işadamı kitlesi yaratıldı.
Hoşgörü ve çok kültürlülüğün en yüksek olduğu ülkelerde dahi, en ufak bir kıvılcım ve provakasyon, Müslüman ve Hristiyan gruplar arasında dinsel çatışmalar yaşanabilecek bir ortama yol açabilmektedir.
57 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.