Hidden Iceland 1

İzlanda
Almanya
Almanca
Sıralamalar

Karanlık, Gizli İzlanda serisinin ilk kitabı ve aynı zamanda son kitabı. Kafanız karıştı di mi? valla benim de karıştı. Kitap bitince bir karakterin akıbetini merak edip devam kitapları inceleyince, 64 yaşındaki dedektif Hulda'nın kırklı yaşlarına, ellili yaşlara geri döndüğünü görüyoruz. Bana çok ilginç geldi, serinin sondan başa gitmesi falan. Ben kitabı elime alınca serinin ilk kitabı olduğunu biliyordum fakat dedektif Hulda'nın hem 64 yaşında olması, hem de emekliliğine birkaç gün kalması beni biraz düşündürmüştü açıkcası. Eee demiştim, bu seriyi yazar nasıl devam ettirecek? Her halde dedim özel dedektif olarak yoluna devam edecek. Ta ki devam kitaplarını araştırana kadar... Neyse, bu kadar laf kalabalığı yeter. Kitaba geçelim. Kitabı polisiye olarak değerlendirecek olursam, yetersiz bir polisiye diyebilirim. Özel hayata dair anlatım çok, soruşturma bölümleri az. Yazar sanırım serinin ilk kitabında dedektifi detaylı bir şekilde anlatarak bize tanıtmak istemiş. Kitapta anlam veremediğim bir diğer bölüm ise, Hulda'nın bebekliği ve sonrasındaki birkaç yılı. Yazar bu bölümü boşa yazmamıştır diye düşünerek kendimi avutuyorum çünkü bu hikaye net bir şekilde sonuçlanmadı. Tıpkı finali gibi. Gerçi devam kitaplarından anladığım kadarıyla bir karakterin sonu belli ama ben yine de yazardan bir sürpriz bekliyor olacağım. Kitap beni pek memnun etmedi açıkçası. Dedektif Hulda'nın özel hayatına bu kadar odaklanmamalıydı. Soruşturma daha geniş bir yelpazede derinlemesine incelenmeliydi. Finali de belirsiz değil, net bir şekilde sonlanmalıydı. Ama serinin devamını da beklemiyor değilim. Daha genç ve aktif olduğu dönemlerde dedektif Hulda'nın araştırdığı vakaları merak da etmiyor değilim. Artık bize de serinin devamını beklemek düştü.
2026 94. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2026 21:59
İskandinav suç hikayelerini seviyorum, aslında genel olarak İskandinav edebiyatini ve filmini seviyorum. İnsanların o seviyeli soğukluğu, mesafeli ilişkileri bir gün düşük tempoyla çok şey anlatmaları çok hoşuma gidiyor. İkinci Dünya Savaşı’na ilişkin 1-2 kitabı arkaarkaya okuyunca, araya böyle bir kitap almayı ve biraz kendime gelmeyi istedim. Ancak bu kitap çok da beklentimi karşılamadı. Yine de, bu tip kitaplarda beklemediğimiz bir son ile karşılaştım; bu açıdan farklı olduğunu söyleyebilirim. Aslında beklenmesi gereken bir sonuç, ama alışık olmadığımız için, şaşırtıcı oldu bana. Zaman geçirmek için okunabilir.
2026 6. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 23:20
''Dedektif Hulda Hermannsdottir serisinin ilk kitabı olan Karanlık; okunması kolay, akıcı bir dille yazılmış olan bir Kuzey polisiyesi. Hikâyemizde İzlanda'dayız. Dedektif Hulda 64 yaşında artık emekliliği yaklaşmış, iş arkadaşları tarafından asla aralarına alınmayan, varlığı ve yokluğu kimse için bir şey ifade etmeyen yapayalnız birisidir. Bir gün amirinin Hulda'dan emekliliğine erken ayrılmasını istemesiyle her şey değişir. Hilda yıkılmıştır çünkü onu hayata bağlayan tek şey yaptığı iştir ve bu beklediğinden daha erken bir zamanda son bulacaktır. Amiri Hulda'nın kendisini iyi hissetmesi için meslek hayatının son iki haftasında çözülemeyen vakalardan birine bakabileceğini söylemesiyle olaylar gelişir. Hulda, İzlanda'ya sığınmacı olarak gelen Rus uyruklu bir kız olan Elena'nın deniz kenarında ölü olarak bulunduğu fakat çözüme kavuşmayan davasını yeniden incelemeye başlar ve bizleri İzlanda'nın soğuğunu iliklerimize kadar hissedeceğimiz, yer yer heyecan yer yer ise gerilimin bizi sayfalara kilitleyeceği bir okuma sunuyor. İlk baştada bahsettiğim gibi okuması oldukça kolay ve akıcı bir kitap Karanlık. Sonu şaşırtmalı mı derseniz eh işte diyebilirim, belki de ben çok fazla polisiye kitabı okuduğumdan katili öğrenince çok şaşırmadım ama o kadar ince bir ayrıntı vardı ki katilin kim olduğunu öğrendiğimde açıkçası vay beee demeden edemedim. Kitap ile ilgili olarak daha da şaşırtıcı olan ise yazar kitabı öyle bir yerde bitiriyorki ikinci kitabı okumak için sabırsızlanıyorum. Eğer okursanız eminim siz de öyle hissedeceksiniz.''
2026 21. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2026 12:17
Gayet iyiydi, polisiye film gibi aktı gitti. Başına ilk başta güzel gelen şeyler beraberinde kötü şeylerde getirebiliyor. Emekliliği yaklaşan komiserden artık masasını toplaması gerektiğini söylerler. Fakat yaşlı komiserimiz emekliliği dört gözle bekleyenlerden değil ( manyağ ne güzel işte, tamam Türkiye de olsan anlarım, benekli olsan ne olacak da orda öyle mi abi) son bir iş daha ister. Beceriksiz bir polisin işini doğru yapmadığını düşündüğü davayı tekrar gün yüzüne çıkarır, ve peşine düşer. Olay hiç de söylendiği gibi değildir. İşin içinden başka hesaplar çıkar. Okunur diyorum kısacası
2026 29. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2026 08:44
Yazardan daha önce Kar Körlüğü okumuştum, çok iyiydi. Bu nedenle bu seriyi de temin ederek okumaya başladım. Karanlık, Gizli İzlanda Serisinin ilk kitabı. Diğer adıyla Dedektif Hulda serisi. -Hulda Hermannsdottir 64 yaşındadır ve amiri tarafından artık emekliliği geldiğini yerine genç dedektiflerin geçmesi gerektiğini söylemiştir. Hulda son bir dosya izni koparır ve peşine düşer. Rus sığınmacı bir kız olan Elena'nın ceseti yaklaşık 1 yıl önce bulunmuştur ve dosya doğru düzgün incelenmeden kapatılmıştır. Dosyayı Hulda'nın yanındaki başka bir dedektif yarım yamalak takip edip ve terfi alıp oradan gitmiştir. Hulda bu dosyayı takip etmeye başlar. Olay intihar değil cinayettir bir kere. Hulda uğruna kendi canını ortaya koyar.
2026 3. kitabı
Ragnar Jónasson’ı ilk kez okudum ve bayılmadığım halde okumaktan da çekinmediğim polisiye türünün zevkli köşelerine çekti beni. Jónasson, biraz araştırınca şirket avukatlığını yaptığını da öğrendim. Hukukçuların ve tıpçıların yazdığı polisiyeler iyi oluyor bana göre. Karanlık da onlardan biri. Karanlık, “Karanlık İzlanda” ya da “Gizli İzlanda” isimli serinin ilk kitabı(¿). Bu soru işaretini spoiler vermemek adına açıklamıyorum, okuyunca anlayacaksınız. Zaten beni içine çeken de bu oldu açıkçası. Konusu; “Hulda adlı 64 yaşındaki polisin emekliliğine çok az kalmıştır. Patronu Magnus, onun yerine birinin geldiğini o yüzden odasını boşaltmasını söyler. O da son bir dosyaya bakmak istediğini söyler ve İzlanda kırsalında ölen Elena adlı bir Rus mültecinin dosyasına bakmaya başlar. Deniz kenarında doğal ölüm gibi görünen olayda Alexander adlı polisin görevini yapmadığını fark eder.“ Jónasson’ı tekrar okuma isteği uyandırmanın sebebi; az tekrar, içinde yaşadığı şehrin kanlı canlı kılması, konuyu fazla uzatmadan pata küte girmesi, okuru tüketen ve kendini okura zeki kabul ettirme çabasına da girişmiyor, zaten zeki bir insanın yapması gerekenin de bu olduğu kanısındayım. Bu kitabı süprizi kesinlikle finali, ama “katil kim?” finali değil, ki katilin kim olduğunu da tahmin ettim. Finalde bambaşka bir sürpriz var, seversiniz bu kitabı bence. Diğer serileri de vakit buldukça okur, bu yıl üçlemeyi bitiririm.
2026 39. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2026 20:22
Serinin ilk kitabında emeklilik arefesinde olan dedektif Hulda’nın son davasındayız. Neredeyse zorla emekli edilmeye çalışılan başarılı ama yaşlı dedektif Hulda, işini çok sevmesine rağmen bir türlü görevinde yükselememiştir. Emekli olmak istemese de artık zamanının geldiğini hissettiği için son bir dava alır. Kayıp bir Rus kızın kapanmış dosyasını tekrar açar..
·256 syf.·
2024 256. kitabı
Spoiler verdim ama yarariniza okumayin benim gibiyseniz. Polisiye kitap okumayi cok severim konu iyiydi ama sonuna kadar hadi hadi dedim durdum ve epilog kısmı Allahım kahroldum bir de seriymiş yok kardeşim ben bu seriye girmem zavallı kadını öldürdün eski maceralarını mı yazacaksın yemin ederim Allahım sinir oldum şuan kuzey polisiyesini seven beni soguttu cok tesekkur ederim yazara!!!!!
2024 Okuma Raporları
2024 43. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2024 22:27
Polisiye severler buraya İzlandalı yazarımız kurgu içinde kurgu oyun içinde oyun yazmış bize sonra başa okuyoruz kitabımızı tabi okurken de asla zorlanmıyoruz tam tersine büyük bir merakla okuyoruz ayrıca kitabımız sonu öyle bir yerde bitti ki devamında neler olacak aşırı merak ediyorum devamı acilen gelmeli diye düşünüyorum. • Gelelim konumuza; İzlanda sahiline vurmuş genç bir Rus kadını üstünkörü yapılan soruşturma sonuç bunun bir cinayet değil intihar vakası olduğu söylenip dosya kapatılır. Üzerinden bir sene geçer Reykjavik polisiye departmanından Hukda erken emekliliğe zorlanır ama emekli olmadan önce teselli niyetine eski bir davayı araştıra bileceği söylenir bizim Hulda ise Rus kadının vakasını yeniden ele alır. • Rus kızımız sığınma baş burusunda bulunan Elena olumlu yanıt almasına rağmen ölü bulunmuştur bu vakada işlerin ters gittiğine iyice inanan Hulda araştırma yaptıkça bir Rus kızının daha kaybolduğunu öğrenir. Bir yandan Huldanın geçmişini yaşadıklarını emekliliğe zorlanmasını okurken boğazınız düğümleniyor bir yandan da kayıp kızı ararken kendinizi koşturmaca içerisinde buluyorsunuz. Keyifli bir yolculuk oldu benim için sizin de okumanızı öneririm.
2024 15. kitabı
Ragnar Jónasson, İzlandalı bir suç kurgu yazarıdır. İzlanda’nın Reykjavik kentinde doğan ve yazarlığın yanı sıra avukatlık da yapan Ragnar, aynı zamanda Reykjavik Üniversitesi’nde telif hakları hukuku dersleri vermektedir. Siglufjörður ve çevresinde geçen, Dedektif Ari Thor’un yer aldığı çok satan Karanlık İzlanda serisinin yazarıdır. Türkçeye çevrilen ve okurlarından tam not alan en meşhur kitabı Kar Körlüğü’dür. Genç bir Rus kadının cesedi İzlanda sahiline vurur. Üstünkörü yapılan bir soruşturmanın ardından bunun cinayet değil, intihar vakası olduğuna hükmedilir ve dosya kapatılır. Olaydan bir yıl sonra Reykjavík polisinden Hulda, erken emekliliğe zorlanır. Ancak görevinden ayrılmadan önce teselli niyetine eski bir davayı araştırması istenir ve Hulda, Rus kadın vakasını yeniden ele alır. Bütün kitaplar sizin olsun bana sadece kuzey polisiyelerini verin. İskandinav esintileriyle bezeli bu kitapların içindeki havanın soğukluğu bile iliklerinize kadar titremenize neden oluyor. Gerçeklik algısı üst düzey, okurun enerjisini düşüren uzatmalar yok, karakterler desen bir o kadar realist. Sanki bölgeye koca bir mercek konmuş da siz de arkasından izliyormuşsunuz gibi samimi ve tatminkâr bir hissiyatı var. Ayrıca duygusu da baya yüksek. Özellikle anneciğimle aynı yaşta olan Hulda’nın geçmişte yaşadıklarına ve emekliliğinin son günü başına gelenlere epey üzüldüm. Şimdi buraya kadar sorun yok her şey kusursuz. Ama… kitap öyle bir bitti ki olduğum yerde kalakaldım. Aklıma mantığıma sığmadı, hele ki bu kitabın bir serinin ilk kitabı olduğu düşünülürse… Hemen kitabı benden önce okuyan Selma ablama yazdım. Onun da benim gibi düşündüğünü öğrenince rahatladım. Ne diyelim yazarın bir bildiği vardır değil mi? Yani bilemedim ne desem, devamı acil gelmeli bence.. Karanlık, ‘Hidden

Ragnar JonassonYazar · 1 kitap
Ragnar Jónasson, çoksatan “Karanlık İzlanda” ile Hulda serisi olarak da bilinen “Gizli İzlanda” serilerinin yazarıdır. Yazar 17 yaşından itibaren on dört Agatha Christie romanını İzlanda diline çevirmiştir. Reykjavík’te yaşayan Jónasson, yazarlığın yanında şirket avukatlığı yapıyor ve Reykjavík Üniversitesi’nde telif hakları hukuku dersi veriyor. Türkçede Kar Körlüğü adlı kitabı yayımlanmıştır.