Dünya Bulantısı

Sıralamalar

Kitabıma dair inceleme yazım;
2022 9. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2022 08:02
Herkese merhabalar. Öncelikle tüm okurlara şiir ve sanat dolu günler dilerim. Yorucu geçmesine karşın fazlasıyla gururlu ve özel hissettiren iki imza gününün ardından, siz değerli okurlara kitabıma içkin bir inceleme yazısı kaleme almak istedim. Yazımı okuduktan sonra "Bir Sancının Panoraması" ve "Dünya Bulantısı" kitaplarıma dair genel kanıya sahip olacağınızı, aynı zamanda şiiri ve edebiyatı algılama ve anlamlandırma noktasında yürüdüğüm meşakkatli yolu ve duygusal ve fikirsel dünyamı okuyucuma sunarken izlediğim yolu bilecek olduğunuzu varsaydım, umarım sezgilerimde yanılmam. "Dünya Bulantısı" kitabım; içinde elli sekiz şiirin yer aldığı, seksen beş sayfalık bir duygu dökümü örneğidir. İlk kitabımda olduğu gibi sıkça dünya siyasi tarihine, felsefe tarihine, edebiyat tarihine, dinler tarihine, kültür tarihine, sanat ve fikir tarihine göndermeler bulunmaktadır. Güncel edebiyatı göz ardı etmeden yazdığım şiirlerde bolca söz sanatlarına başvurdum. Telmih, Teşbih, Tekrir, Tevriye, Mecaz-ı Mürsel, Tecahül-i Arif Kinaye, Tezat, Terdid, Kat-ı vb... Bazı şiirlerimde üç sayfaya kadar varan bir uzunlukla karşılaşırken, kimi şiirlerimde tek mısranın gücünü fark edeceksiniz. Hazırlık mısralarını kısa tuttum, ilk kitaba nazaran daha kapalı fakat daha yalın bir dil tercih ettim. Üslup açısından; Toplumcu Gerçekçiler'den Bağımsızlar'a, Garip'ten İkinci Yeni'ye, Maviciler'den 80 Sonrası Şiir'e kadar geniş bir yelpazeden esinlenildi ve hemen hemen Cumhuriyet Dönemine yön veren hemen tüm şairlerin şiirleri incelenerek oluşturuldu. Kısa tuttuğum şiirlerimde özellikle Rilke, Pavese, İlhan Berk ve Oruç Aruoba etkisi yadsınamaz. Daha uzun şiirlerimdeyse fazlaca yol arkadaşım oldu: Rimbaud, Mallerme, Boris Vian, Seferis, Schiller, Blake, Neruda, Plath, Furuğ Ferruhzad, Gülten Akın, İsmet
Dünya BulantısıFurkan Güreci · İzan Yayıncılık · 202236 okunma
Uzun zaman sonra bana şiir yazdırma hevesi katan eser....
2022 52. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2022 14:23
Sevgili dostum Furkan nin bu yeni şiir kitabını uzun zamandır bekliyordum. Ve nihayet bu eseri okuma şerefine nail oldum. Kendisinin bir önceki eseri olan Bir Sancının Panoraması nı çok beğenmiştim. Özellikle şiirlerdeki duyguyu tamamıyla hissedip onları yaşadığım için çok sevinmiştim. Bu eserde tam anlamıyla beklentilerimi karşıladı. Şiir kitaplarına inceleme yapmak kolay değildir. Çünkü herşey tamamen hisler ile ilgilidir. Bir şiiri okuduğunuz zaman içinizdeki birşeyleri harekete geçiriyorsa gerçekten iyidir demektir. Ben sevgili dostumun şiirlerini okurken tanıdık hislere kapıldım. Yaşadığım, tecrübe ettiğim hatta dert yakındığım çoğu şeyle dizelerde karşılaştım. Şiir sadece armoni, edebiyat veya söz sanatı değildir. Bilgi birikimi, tecrübe ve farkındalık isteyen bir iştir. Bence bir şiirin içinde sadece aşk olmamalıdır. Öyle olursa dünyanın tüm gerçeklerine kulak tıkayıp kendi ütopyasında yaşamak anlamına gelir. Oysa ki sanatçı dünyayı tüm gerçekleriyle bir ayna gibi yansıtandır. Sanatçı çektiği her sancıyı çekinmeden, açıkça dile getirendir. İşte sevgili Furkan Güreci kardeşimin kalemi bu yüzden çok güçlü. Yaşadığı her sancıyı dizelerde bende yaşabiliyorum. Hatta öyle ki kitabı okurken uzun yıllar sonra bir şiir yazma hevesi sardı beni. Bu hevesi bu sefer söndürmeyip bu incelemeye eklemek şu dizeleri yazdım; Aşk, para, din, siyaset... Arta kalan dertler bize pay Yükselmeyen kurlara bağlı sevinçlerimiz, umutlarımız Kavgasız ve kinsiz kalamayan insanlığımız... En temiz bildiklerimizin küfürlerine, En vurdumduymazların isyanlarına, Ve en masumların günahlarına aç olan Bir elinde din diğerinde kan olan Büyük İnsanlar... Zordur yaşamak ; Birilerinin kirli gelirlerine dokunmadan, Kendi alın terinin yağında kavrulamadan Ve de dünya çamuruna bulanmadan... Ölmek de zordur
Dünya BulantısıFurkan Güreci · İzan Yayıncılık · 202236 okunma
"Kendinden kalan kadarsın "diyor bir çocuk.(bir şair ;))
2022 12. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2022 23:28
İlk kitabını,(Bir Sancının Panoraması)ilk mısralarını okuduğumda kendimi bir acemi gibi hissediyordum. Hani sen ne kadar da birçok yere yazılar yazmış olsanda, daha lise yıllarında şiire gönül vermiş olsanda ilk kitabın seninde bir acemiliğindi ya!..İşte benim nezdimde de bu kitabın senin ustalık eserlerinin devamına bir başlangıcı olmuş. Kağıda işlenmiş iğne oyası gibi merak ve hayranlık uyandırıcı. Şimdi Dünya Bulantısı'nı okuduğumda ise daha gümbür gümbür bir etki yarattı yüreğimde. Kitabın edebi, sanatsal, vurgulayıcı ve anlatım biçimlerine değilde bana hissettirdiklerini ifade etmek bu inceleme için daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Zira şiirlerin beni alt ediyor.;)) Yazacaklarıma gem vurmamı ve "yok, onu yazarsam eksik ve yavan kalır!" dedirtiyor. Bilgi birikimi, yaşanmışlık, şiirle ifade etme yeteneği bu kitapla daha da bir şekillenmiş ve dahi okuyucuya doyumsuz bir resital sunuyor... Eline, emeğine, zihnine sağlık can arkadaşım. Yer yer sürecine tanıklık ettiğim kitabın elimde ve eminim ki daha birçok okuyucunun da emin ellerinde. Yüreklerinin derinliklerinde tatlı bir sızıya vesile olduğundan şüphem yok, onları bu mısralardan yoksun bırakmadan devam edeceğini temenni ediyorum. Şüphesiz ben okudukça içerlerde bir yerlerde büyük, tarifsiz ama bir o kadarda tamamlayıcı etkiler yaşadım. İlk elime aldığımda; heyecanımı seninle paylaştığımdaki dediklerim gibi:" Şiirler biz okuyuculara oldurulamayan doğruları tokat gibi çarpacak suratımıza!" Beni yanıltmadın ve kıskandırdın. Şiir yazma isteğim var ama bunun üstüne çıkacak hazinem yok. Sen hep böyle devam et, ben uzaklardan imrenerek ve gururlanarak seni okurum Şair'im... En Bi sevdiğim ve alıntı olarak kıyamadığım mısraları burada ölümsüzleştiriyorum. Şölen - Dostluk kitabında insanın ölümsüzlüğü sevgi ile ya da dünyada
Adam Haklı Dağılın ツ
2023 99. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2023 08:09
İnsanın arkadaşı olmalı . Şiir yazan. Kitabını bastıran. Zahmet edip imzalayıp hediye eden . Ben bu konuda şanslıyım . Ama aynı şeyi Furkan Güreci için söyleyemeyeceğim :)) Onun şansızlığı ben gibi şiirden bir nebze anlamayan bir arkadaşı olması . Benim şiir yazmak ne haddime , varlığım şiir zaten :D (kendim ile reklam kısmı bitti ) Genelde bana şiir denildi mi aklıma aşk, çiçek, böcek gelir benim . Ama aklıma gelen başıma gelmedi . Furkan o kalıplardan çıkmış . Bir sayfada isyan etmiş , bir sayfada başkaldırmış , başka bir sayfada kendi duyguları ile savaş vermiş . Anlayacağınız olur da sizin elinize de geçerse bu şiir kitabı her sayfada sizi farklı farklı duygulara iten kısa ama bir o kadar keyifli bir yolculuk bekliyor .
Şiir'i sevin.
2022 43. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2022 21:35
Şiir sever misiniz? Ben severim. Bildiğim birçok şey gibi, şiiri de bana hocam öğretmişti. Şiir tahlilini değil tabii, şiirde ölçü bilmem ben, şiiri duymayı bilirim. Kafiyeleri bilmem, şiiri görmeyi bilirim. Şiirde temadan anlamam, hissetmeyi ve onunla dans etmeyi bilirim. Üsluptan da hiç anlamam, rayihasını ciğerlerime doldurmayı bilirim. Çünkü öyle öğrendim. Fark ettiniz mi bilmem, kafam biraz güzelleşti. Çünkü uzun zamandır kovaladığım yalnızlığıma kavuştuğum günlerin keyifli melankolisinde, Dünya Bulantısı 'nı duydum, gördüm, hissettim, dans ettim.. Karanlıktı, gün ışığını yok edebilecek derecede karanlık. Beni öğlenin birinden gecenin birine davet etti. Gitmek zorundaydım, çünkü iyi şiir emrettiğinde, nereye gitmeni emrediyorsa oraya gitmek zorundasındır. Gittim. Melankolim huzur buldu, mutsuzluğum keyiflendi. Onları besledim. Ama "umudu" hep göreceğimi umdum karanlığın içinde, minik pırıltılar, huzmeler halinde.. Işık huzmeleri arasında dans ettim bazen.. bazen göz gözü görmez karanlığın dibinde. Arkada Chopin mi çalıyordu, Debussy mi, Beethoven mı? Belki de hepsi. Bilmem. Her zaman daha iyisini ortaya koyacağına emindim ve beni yanıltmadın Furkan Güreci . Birbirimize şiirler okuduğumuz günler artarak çoğalsın istiyorum, paylaştıkça daha kolay olacak her şey, buna inanıyorum - hepten inançsız da değilim, görüyorsun -. Kalemin hep böyle sivrilsin güzel dostum.. Teşekkür ederim bu dizeleri armağan ettiğin için, var ol.
Dünya BulantısıFurkan Güreci · İzan Yayıncılık · 202236 okunma
Ülkem yeni bir şair kazandı!
2022 244. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2022 21:02
Güzel bir kitap incelemesinden önce güzel bir insan incelemesi yapayım. Furkan ile bu platformda tanıştım. Birkaç tane hak arama mücadelesinde omuz omuza çarpıştık. Bunlar tabi ki abartılı cümleler lakin şair değil midir, benim mübalağalarımı anlayacaktır. :) Efendim yolumun İstanbul'a düşeceği bir gün Furkan Bey'i rahatsız edip tanışmak istedim. Beni kırmayıp değerli vaktini bana ayırdı. Yanında da son kitabı olan imzalı Dünya Bulantısı kitabını getirmişti. Benim gibi kitap aşığı bir insana verilecek en güzel hediyeydi bu. Kitaplığımda en baş köşede yerini aldı bu güzide kitap. Üstelik bir de bana en güzel şiirlerinden birini okumaz mı? Şiirleri kadar sesi de güzelmiş bunu da görmüş/duymuş oldum. Ayrıca bunun için de teşekkürü bir borç bilirim. Kişiliğine gelecek olursam, Önyargı iyi değildir fakat, ilk izlenim çok önemlidir. Harika bir insanla tanıştım. Karakterine, duruşuna, görüşlerine, enerjisine ve misafirperverliğine hayran kaldım. Burada tanışıp da hayatıma kattığım ender güzel insanlardan biri oldu. Kitabı değerlendirecek kadar şiir bilgim yok ama Furkan'ın bilgi dolu olduğu aşikar. Çoğu yerlerde şaşırdım, vay bunu da biliyormuş dediğim, bazı kelimelerin ne anlama geldiğine baktığım ve bazı satırlarında da uzun uzun düşündüğüm yerler oldu. İlk kitabına göre ikinci kitabı daha sağlam, üçüncüsü daha da sağlam olacak inancındayım. Bundan sonra nerede nefes alacaksan orada yolun açık olsun.
2022 596. kitabı
Şairin; duygulardan, düşüncelerden, düşlerden, özlemlerden süzülmüş yaşantı birikimleri ile farklı duygular, anlamlar barındıran, özel ve etkileyici bir dille mübalağa sanatını konuşturduğu bir şiir kitabı. Ahenk ve uyum içinde ortaya koyduğu her şiir, estetik duygular barındırıyor, farklı hayaller sunuyor. Karamsarlıktan umuda doğru yol alıyor. Yazarın kendine özgün anlatımı ile serbest bir nazımla yazılmış şiirlerin her biri yaşam ve ölüm üzerine, doğum ve vedalar üzerine, ayrılık ve kavuşma üzerine derin izler taşıyor. Şiir sevenlere tavsiyemdir. #dünyabulantısı ^ ^ #alıntı peki bizim bunca iyimserliğimizin tarihin tozlu sayfalarında yeri var mı hayır dünya yaşlandı biz ihtiyarladık kimsenin bundan haberi var mı hayır ^ Dokuz köyün bedbahtları onuncu köyü kuracak köy köprüsünün sonunda Deli Dumrul olmayacak ^ ^ @gurecifurkaan @izankitap #şiir #şiirsokakta #bloghemsire
Dünya Bulantısı
2022 44. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2022 18:45
Bu kez sizlere bir #şiir kitabıyla geldim. Biraz ruhumuzun beslenmeye ve dinlenmeye ihtiyacı olduğu şu zamanda bana iyi gelen bir kitapla geldim. Ben şiir kitaplarında yorum yapamam, ne hissettiğimi yazmayı  tercih ederim. Öncelikle yazarımız @gureci ye teşekkür ederim. İmzalı kitabıyla beni mutlu etti. Şimdi kitaba geçecek olursak;senden, benden, bizden her şey var diyebilirim. Okuduğum her şiirde farklı şeyler hissettim umarım bu normaldir. Elime geldiği gibi okumaya başladım ve geceyi bu kitapla sonlandırdım. Bu sıkıntılı ve zor zamanda iyi geldi diyebilirim. Şiir okumalarına ara vermiştim ama bu kitapla hata ettiğimi bir kez daha anladım. Daha çok okumalıyım, gerçekten iyi hissettiriyor. Ben severek okudum, eğer şiir okumayı seviyorsanız bir şans vermelisiniz. Sevgiyle ve kitapla kalın. "rastladığımız kimse aşk demiyor artık hayatlarımız doviz kurundaki dalgalanmalara bağlı bitmez dediğimiz şölenler bitti gitmez dediğimiz dostlar gitti hikayemizden geriye pis sokaklar hevessiz uyanılan pazar sabahları kaldı yolculuğum bitmedi ama bilmediğim adreslerden geliyor çağrı!" ........... "Doğduğumda asıl ölümüm gerçekleşti.        Şu an suyun tersten akmasını bekliyorum." Dünya Bulantısı Furkan
1000k
2022 229. kitabı
Şiir kitapları insanların ruhunu dinlendiren, aşkını, acısını, özlemini, mutluluğunu anlatan dizelerden oluştuğunda okuması daha bir keyifli oluyor. Şairimizin yazdığı şiirleri okurken mısralardaki duyguları en derinden hissediyorsunız. Hepsi birbirinden etkileyeci ve kalbe dokunan şiirlerden oluşuyor. Ayrıca şairimiz şiirlerinde eleştirdiklerine, sevdiklerine şahit olarak onun bakış açısıyla bakıyoruz yazdıklarına. Açıkcası ben pek şiir seven birisi değilim. Ancak şairimizin kitabından oldukça etkilendim. Kitabın içerisinde beğendiğim çok fazla şiir oldu. Şiir severlere ve sevmek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.

Furkan GüreciYazar · 2 kitap
15 Nisan 1995 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kırıkkale Polis Meslek Yüksekokulunda ön lisans eğitimi alıp mesleğe başladıktan kısa bir süre sonra emniyetteki görevinden istifa etti. Sonrasında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı ‚Radyo ve Televizyon Programcılığı’’ bölümünü yarıda bıraktı. Anadolu Üniversitesi’nin ‚Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’’ bölümünde eğitim görmeye başladı ve lisansını tamamladı. Aynı üniversitede ‘’Türk Dili ve Edebiyatı’’ bölümüne devam etmektedir. Yazar, çeşitli kişisel gelişim kurslarında ve workshop atölyelerinde; metin yazarlığı, senaryo yazarlığı, radyo ve televizyon programcılığı, spikerlik, seslendirme eğitimlerine katıldı. Bu süreçte, başta Vahide Gördüm ve Derya Alabora olmak üzere birçok ünlü oyuncudan oyunculuk eğitimleri de aldı ve birçok dizi, sinema ve tiyatro projesinin içinde bulundu. Şiirleri, öyküleri, denemeleri, eleştiri yazıları başta Dil ve Edebiyat, Kara Yılkı, Kafkaevi, Sis, Rıhtım olmak üzere on beşten fazla kültür- sanat dergisinde yayımlanan yazarın, eecstatic tarafından derlenen ‘’Kızıl’’ adlı antoloji kitabında şiirleri de yer aldı. Yazarın Mart 2021 tarihinde İzan Yayıncılık tarafından hazırlanan; ‘’Bir Sancının Panoraması‛ adında bir şiir kitabı, Politik/ Dram türünde kaleme aldığı, "Biz Kazanacağız" ismiyle bir tiyatro oyunu bulunmaktadır.