Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünyayı Güzelleştirmek-Turgut Cansever'le Konuşmalar

Beşir Ayvazoğlu

Dünyayı Güzelleştirmek-Turgut Cansever'le Konuşmalar Sözleri ve Alıntıları

Dünyayı Güzelleştirmek-Turgut Cansever'le Konuşmalar sözleri ve alıntılarını, Dünyayı Güzelleştirmek-Turgut Cansever'le Konuşmalar kitap alıntılarını, Dünyayı Güzelleştirmek-Turgut Cansever'le Konuşmalar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Camiye girenler, mihraba doğru yürümüyor. Kilise olsaydı, insanlar o istikamette yürümeye mecburdular. Yani insanların oturdukları sıralar bir yol; içeri girildiği zaman oraya doğru yürümek mecburiyetindeyiz, kilisenin gösterdiği istikamette yürümek zorundaydınız. Hâlbuki din, insanlara verilmiş, herkese verilmiş. Emreden ve her şeyi düzenleyen bir üst otorite yok. Herkes, dinin hikmetlerine kendi başına ulaşma imkânına sahip. Ona yardımcı olacaklar, ilim adamları; ama emredici, sürükleyici bir müessese yok. Dolayısıyla Süleymaniye de öyle, Selimiye’de de. Hele Selimiye’de bu belirginlik çok müthiş; kapıdan girenler, isteyen sağa doğru, isteyen sola doğru gidiyor. İnsanlar gelip namazı nerede kılacaklarsa, o yeri seçiyorlar. Safları teşkil ediyorlar, yani kilisenin verdiği sıralara oturmuyorlar. İnsanlar, beraberce safları teşkil ediyorlar. Düzeni herkes, elbirliğiyle, beraberlikle kuruyor ve ibadetlerini yapıyorlar. İbadetin yapılma şekli, ruhu, anlamı tamamen farklı. Kubbe, bu bakımdan, “Şuraya git, buraya git!” demeyen bir biçimdir.
İnsanın müdahalesi büyük bir müdahale olduğu için, dünyayı değiştirebi- lir bir müdahale olduğu için, insan neredeyse Allah’ın yarattığı dünyayı tadil eden varlık haline geliyor, onu güzel bir şekilde muhafaza ettiği ve güzelleştirdiği zaman, Allah’ın dünyada halifesi oluyor. İnsan bir taraftan son derece yüce bir varlıkken; geleceği, ahiri hesaba katmadığında, bugün yaptığı gibi -varlık sürekli bir değişme içerisinde olduğuna göre- yarın için geçersiz hale geleceği için, dünyayı çirkinleştiren bir varlık haline dönüşüyor.
Reklam
Doğrusu, ahir kelimesini doğru şekilde anladığımız zaman dünyaya bakış tarzımızın değişeceğini sanıyorum. Ahiret korkusu dediği zaman dinimiz, bize, “Onunla yüklü olunuz!” diyor. Bu korku, aynı zamanda geleceğe karşı bir sorumluluk bilincinin de temelini teşkil ediyor.
Canlılar içerisinde geleceği en yüksek bir bilinç, bir sorumluluk ile idrak edebilecek varlık insandır.
" Dünyada şehir denebilecek iki şehir vardır; biri Floransa, diğeri Bursa... Floransa bile Bursa' nın yanında iç karartıcı, karanlık, pis bir şehir!" # Aydın Germen' in davetiyle 1967 yılında Bursa' yu ve İstanbul' u ziyaret eden bir Amerikalının sözleri. Bu cümle aynı şekilde kitap boyunca 3 yerde tekrar ediyor.
Gerçek büyüklük
Süleymaniye’nin çevresindeki evlerin pencereleri Süleymaniye’yi daha büyük göstermek için şehrin vasati pencere ölçeğinden daha küçük ölçekte imal edilmişti. Üsküdar Mihrimah Sultan Caminin arkasındaki sadrazam konaklarında pencere ölçüleri 90 cm yerine 75 cm olarak imal edilmişti ,camiyi daha büyük göstermek gayesiyle. Edirne Selimiye Caminin çevresindeki evlerin tavan yükseklikleri -ki bir grup Sinan tarafından inşa edilmiştir, Edirne’nin Selimiye ile değişen silüetini tamamlamak için -2.2-30 cm olarak inşa edilmesi ile Selimiyenin yüceltilmesi maksadını taşıyordu .Daha sonra, yalnız evlerin ölçüsü de aynı bilgi ile küçültülmüş. Böylece Selimiye akıl almaz bir nisbi büyüklük kazanıyor.
Sayfa 10
Reklam
“Eğer her şey değişiyorsa benim yaptığımın, pek çok şeyin, yaptığıma sebep olan hususların da yap- tığımı şekillendirmeme sebep olan hususların da değişmesi muhtemeldir.”
Dilin kendi alanına ait güzelliğini kendi yerine, binanın kendisine ait güzelliğini kendi yerine koymak İslam Dünyası’nın başardığı en büyük işlerden biridir.
“İnsanların en iyisi âlimin iyisi, en kötüsü âlimin kötüsüdür.”
278 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.