Düşkaçıran

Ocak 2011
Can Yayınları

2018 100. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2018 14:38
En sonda yazacağımı ilk başta yazayım dedim.. Cemil Kavukçu okumayı düşünenlere tavsiyemdir; yalnızsanız, bunalımdaysanız BAŞLAMAYIN! Ama biraz olsun kendi kabuğunuza çekilmek, yaşama ara vermek, düşünmek istiyorsanız hiç durmayın...sizi çok derinlerinize sürüklüyor. Aslında bu kadar uzun sürmedi okumak. Ben bunalıma girmiştim hiçbir kitap okuyamıyordum, bir kenara kaldırmıştım kitabı, sonunda bitirebildim. Bununla birlikte sanırım 6. Cemil Kavukçu kitabım olacak ve sanırım bu Cemil Kavukçu’ya elvedam... Öykücülüğün ustası yazar, şehirlerde yaşanan umutlu-umutsuz aşkları, hayatın içinden geçen yokuşları, o yokuşları tırmanan, düşen insan tasvirlerini anlatıyor her kitabında. Bilmiyorum belki de bunalıma girme sebebim Cemil Kavukçu’dur. O hüzünlü hikayelerin içinde o kadar boğuldum ki kendi dertlerimle birlikte sanki nefes alamıyor gibi hissettim uzun bi süre.. Öykülerde en çok hissedilen kahramanın yalnızlığı. Cemil Kavukçu’nun öyküleri okura çok şey yaşatan, çok şey düşündüren öyküler. Çizilen insan portreleri kırılgan ve çok inandırıcı. Yazdığı kitaplar, sadece bir öykü kitabı değil aynı zamanda kırılmaya hazır olan yaşamların işareti.. Gelelim Düşkaçıran’a.. Bir sahil kasabasında yeni bir hayata başlamak, kaçmak mıdır? Yoksa bir kişiden kaçarken, insan hayattan mı kaçar? “Kaçan”, “Kovalayan” ve “Yakalanan” başlıkları altında üç bölümde toplanmış öyküler, kaçmanın çeşitli anlamları üzerinde düşünmeye itiyor bizleri. Öyküler de kaçmak ya da tutsaklık, kovalamak ya da yakalanmak, birbirlerine dönüşüyorlar. Öyküler fantastik ve gotik tarzda, diyaloglar kestirilip atılmış gibi, anla işte der gibi... bazı öykülerin sonu açık bırakılmış hatta romanmış gibi devam edeceğini sanıyorsunuz. Farklı öyküler içinde karşımıza aynı karakterleri çıkararak bunu yapmak istemiş.
Düşkaçıran: Tipik Cemil Kavukçu Öykülerii
2018 25. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2018 19:52
Cemil Kavukçu edebiyatımızın ve öykü türünün usta kalemlerinden. Yalın dili, basit kurgusu ve hayatın içinden küçük bir kıvılcımla başlayan öyküleriyle edebiyatımızda saygın bir konum edinmiş durumda. Yazdıkları öykü meraklıları tarafından ilgiyle okunuyor ve izleniyor. Düşkaçıran isimli öykü kitabı konuları itibariyle diğer öykülerinden farklı bir yerde duruyor gibi gözükse de temelde tipik Kavukçu öyküleri olduğunu gösteriyor. Hayatın içinden, sıradan birazcık gerçeküstü gibi duran öyküler bunlar. Cemile Kavukçu yaşayan en büyük öykücülerimizden. Onu okumamız ve anlamamız gerekir.
Düş Kaçıran
2025 57. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2025 00:46
Cemil Kavukçu, tam bir öykü ustasıdır; küçücük bir kıvılcımdan tadına doyulmaz öyküler çıkarır. Kavukçu, bundan önceki kitaplarında doğup büyüdüğü İnegöl’den yola çıkarak taşralı gençlerin öykülerini, aşklarını, umutlarını taşımıştı okura... Meyhaneleri mesken edinmiş denizcileri, yaşadığı kasabaya sıkışıp kalmış genç kızları, çocukları... Düşkaçıran, Kavukçu’nun kitaplarında bir kırılmaya işaret eden yeni, farklı öykülerden oluşuyor. Bu öyküler gerçekle gerçeküstü arasında duruyor, öykücülüğümüze fantastik, gotik tatlar getiriyor. İnanılmazı, tedirgin edici düşleri, tuhaf hayvanları, hayaletleri konu ediniyor. Düşkaçıran Cemil Kavukçu okurları için gerçek bir sürpriz. (Tanıtım bülteninden ) Kitaptaki öykülerin hepsi birbirinden farklı ve özgün ama özellikle, bir kıyı kasabasında kendine çekilip ayrıldığı sevgilisini unutmaya çalışan öykü kahramanımız ile kıyıda karşılaşıp dost olduğu Doç adlı yaşlı köpek arasındaki ilişki, birlikte yaşadıkları ilginç olaylar hem duygulandırdı hem de gülümsetti. Cemil Kavukçu'nun öykülerinin en güzel yanı, yaşamın olağan akışı içinde gözümüzden kaçan incelikleri ve güzellikleri bize yeniden hatırlatması. #cemilkavukçu #canyayinlari #düşkaçıran #öyküokumayıseviyorum #öykü #öyküoku #oykuler #öyküoku #öyküokumakgüzeldir#öykükitabı #öyküokuyorum #öykücüler
2019 64. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2019 20:38
Cemil Kavukçu nun okuduğum ilk kitabı.. Tarzını ve kelime işçiliğini beğendim. Özellikle 'doç, ürkek böcek ,madenci ve boynuz bıyıklı adam' öykülerini çok sevdim.. Rahat okunabilen bir kitap olması yanında, lise seviyesinde öğrencilerin sağlam bir edebi algısı gelişmesi için Cemil Kavukçu okunması gerektiğini düşünüyorum.
2019 144. kitabı
Siz hangisisiniz? Kaçan mı, Kovalayan mı, Yakalanan mı? Cemil Kavukçu'nun Düşkaçıran öykü kitabı üç bölümden ve her bölümde farklı ama kimi zaman da birbirine eklenebilen öykülerden oluşuyor. Bölümler: Kaçan, Kovalayan ve Yakalanan bölümleri. Kaçan bölümünde kent yaşamını ve kent yaşamının buhranını ele alıyor Cemil Kavukçu. Bölümün öyküleri şehir yaşamının kişiyi yabancılaştıran, doyumsuz kılan, ikiyüzlü eden dönüşümleri ele alınıyor. Kişilerin içerisine girdiği bu olumsuz durumlara karşı destek olarak da bu yaşamdan kaçmak için bir şiir dizesi sunuyor yazar. " Yola çıkınca gidilir...Kentler çığlık çığlığa terk edilir." Kovalayan bölümünde korkularının, karabasanlarının üstüne giden insanlar anlatılıyor. Bilinmezlerin peşine düşen, mülkiyetin tutsaklığından sıyrılmaya çalışan ve sadece kullanılmak üzere eşyalarla yaşayan insanlar var öykülerinde. Son bölümde ise düşledikleri yaşamı elde edemeyen, kafese hapsolmuş bir kuş yaşamına sahip bireyler anlatılıyor. Bir baba, eş, kardeş veya herhangi başka biri tarafından alıkonulan yaşamlar ve düşler.
2018 15. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2018 12:24
Türk Edebiyatının öykü alanında sevdiğim yazarlarından biridir Cemil Kavukçu. Karakterleri önce tek tek anlatıp, sonra birbirleriyle ilişkilendiren ve de sürpriz sonlarıyla şaşırtan öykülerinden birini daha okudum. Kendine has üslubu, sıradan insanların sıradan hikayelerini farklı bakış açılarıyla anlatan bir yazar. Eğer hala okumadıysanız mutlaka tanışmalısınız. Kısacası #okudumokuyun #tavsiyemdir
2014 90. kitabı
Kaçan, Kovalayan, Yakalanan olmak üzere üç bölümden oluşan bu öykü kitabında bazı öyküler ufak ayrıntılarla birbirine bağlanmış. Düş ve gerçek arasında da geziyor kalemi, hayallere de acıtan gerçeklere de dokunuyor. Bazen bir şehirde, bazen bi kasabada, bazen uzak bi iklimde kaçan, kovalayan, yakalanan insanları anlatıyor.
2020 183. kitabı
Cemil Kavukçu öykülerini birkaç aydır okuyorum. Sade ve akıcı dili, sakin anlatımı tüm kitaplarını okumama sebep oluyor. Düşkaçıran Kaçan, Kovalayan, Yakalanan başlıkları altında üç bölümden oluşuyor. Kaçan bölümünde sevdiği kadınla beraberliği bittikten sonra yaşadıkları, kendinden, kentinden kaçışı anlatılıyor. Kovalayan bölümünde Madenci diye bahsedilen bir gezginin yaşadıkları anlatılıyor. Madenci gittiği yerleri benimseyemeyen, insanların arasına karışan, hikayelerini dinleyen, döndüğünde bu hikayeleri anlatan bir gezgin. Yakalanan bölümünde ise hayal ettikleri yaşamı elde edemeyen, o hayatta sıkışıp kalmış insanlar anlatılıyor.
2019 34. kitabı
İçerik kısmı pek hoşuma gitmedi. Öncelikle yazarın durumları ve karakterleri anlatma becerisini beğendim. İç sesler ve düşünceler gayet güzel anlatılıyor. Hoşuma gitti ama kitap bir bütün olmadığı gibi yarım da değil. Bu hoşuma gitmedi. İlk öyküyü okuduktan sonra bir durum anlatısı sandım. İkinci öyküde durum değil de kişiler arasındaki bağ anlatılıyor sandım. Sonra zaman sıçraması oldu. Bir anda çok ileri gittik derken hop gerisin geri döndü. Her şey kopuk kopuk kesitlerden ibaretti. Sonunda güzel bağlayacak diye düşündüm ama hem karakterler hem de olaylar değişti. Durum betimlemelerine geçti yine ve ansızın bitti. Yarımlık hissi oldukça ağır basıyor bu sebeple. Bazı noktalardaki tekinsizlik detayları hoşuma gitti. Hayal mi, gerçek mi, rüya mı? Bu üçünü iç içe sokarak bir belirsizlik yaratmış yazar. Buralar güzeldi. Tercih okuyucuya bırakılmış. Ya üç seçeneği şeçecek ya da adam şizofren filan diyeceksiniz. Tercih sizlerin… Daha önce yazarı hiç bilmiyordum. İnternette epey övgü gördüm okuduktan sonra ama ben genel olarak beğenemedim. Sanırım bana hitap etmedi. Fazla dağınık buldum. Anlatım tarzı da sürekli değişiyordu. Bu hoşuma gitmedi. Sadece karakter analizleri ve durum anlatısı, iç dünya sesleri olarak başarılıydı.

Cemil KavukçuYazar · 41 kitap
1951 yılında İnegöl'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi (1976). Öyküleri, 1980 yılından başlayarak çeşitli dergilerde yayınlandı. Cemil Kavukçu, son yılların en usta öykücülerinden. Küçük insanların dünyasını başarıyla betimlemesini, onların iç dünyalarını olanca derinliğiyle vermesini biliyor. Eleştirmen Fethi Naci, Cemil Kavukçu için 'Elini neye değdirse öykü oluyor, tam bir anlatı ustası' diyor. Gerçekten de Cemil Kavukçu'nun öyküleri, sıradan insanları, sıradan yaşamları, küçük olayları alıp zengin dünyalar yaratıyor. Ayrıntılar ve diyaloglar (özellikle de kişiliklere özgü argo dil), onun öykülerinin vazgeçilmez öğeleri. Temiz, yalın bir Türkçeyle, kendi üslubunu yaratmayı başararak yazıyor Cemil Kavukçu. Bir başka deyişle, tutarlı bir dil ve üslup, bütün öykülerinde açıkça kendini gösteriyor. Okuru, öykünün içine çekip alıyor, sarıp sarmalıyor. Karşıdan değil, içinden okunan öyküler yaratıyor Cemil Kavukçu. Öykülerin bir kısmı da bir yap-boz'un parçaları gibi kırılıp yeniden bir araya geliyor. Son yıllarda tıkanır gibi görünen öykücülüğümüze yeni bir soluk getiren Cemil Kavukçu, 2000'li yıllarda da öykünün yollarında yürümeyi sürdürecek. ESERLERİ Patika adlı kitabıyla 1987 yılında Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü'nü kazandı. Yayınlanmış öykü kitapları: Pazar Güneşi (1983), Patika (1987), Temmuz Suçlu (1990), Uzak Noktalara Doğru (1995), Yalnız Uyuyanlar İçin (1996), Bilinen Bir Kitapta Kaybolmak (1997), Dört Duvar Beş Pencere (1999). İlk romanı Dönüş, 1998 yılında yayınlandı.