Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

2018 Şubat

Düşünbil - Sayı 64

Düşünbil Dergisi

Düşünbil - Sayı 64 Gönderileri

Düşünbil - Sayı 64 kitaplarını, Düşünbil - Sayı 64 sözleri ve alıntılarını, Düşünbil - Sayı 64 yazarlarını, Düşünbil - Sayı 64 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kariyer, anlamsızlığın boşluğunu doldurur. Uysal gençliğin işlevi budur. Anlamsızlığını kesin olarak kanıtlamak için savaşın uçurumuna günün birinde sürüklenecek olanın bu karmakarışık sürü olduğunu iyi görmek gerekir.
"insanlar bir birey olarak 'iyi bir hayat' yaşamanın ne anlama geldiği konusuna çok fazla kafa yordular, fakat tür olarak iyi bir hayat yaşamanın ne anlama geldiği meselesine neredeyse hiç kafa yorulmadı"
Reklam
"Nietzsche için sanat, bireylere çektikleri ıstırabın, acının, zaaflarının ve hatalarının hayret verici do­ğasını açıklamasından ötürü, bir hakikat biçimini temsil eder...
Özne, Öteki'nin yasasına bilinçli şekilde itaat etmeye çabalamak ve bilinçdışı olarak yasayı ihlal etmek arasında ikiye bölünmüştür. Aynı zamanda; yasa, çiğnenmesi sayesinde vardır ve onu çiğneyen özneye içseldir, yani yasanın bu ihlali, yasayla iç içe girmiştir. Bu bakımdan hayat, bir kabahatlilik dene­yimidir, çünkü var-oluş bu içsel otoriteyle çekişme içerisindedir.
Mutlu olabilmek, mutluluğun peşinde koşularak elde edilebilecek bir şey değildir, çatışmaların çö­zülmesiyle zaten kendini var edecektir.
Zaten tam doyuma ulaşsak boşluğa düşeriz
Özne, hiçbir zaman iddeki dürtülerin tam doyumu­na ulaşamayacaktır; öyle ki ulaşsa da bu onun fela­keti olacaktır, çünkü bu durum süperego tarafından cezalandırılacaktır. Özne her zaman eksik olduğu gerçeği ile yüzleşecek; fakat tam olma umuduyla hayatını sürdürecektir.
Reklam
Sonluluk ve sonsuzluk kavramları da yaratı­cı varlık ve yaratılan varolanlar ikilemi çerçevesinde düşünülür. Yaratılmamış sonsuz yaratıcı varlık mut­lak öz'dür.
Platon' da "öz" ve "görünüş" olarak bölünen varlığın varolanlar­la bütünselliği, teolojide ise yaratılmış varolanlar ve yaratılmamış varlık olarak ikiye bölünür. Tekil olan varolanlar yaratılmamış varlık tarafından yaratılmış­tır; buna karşın onlara aşkın ve tümel olan Tanrı ise mutlak varlıktır.
...ölüm, bir son değil, bir baş­langıçtır. Ölümün bir son olmayıp başlangıç olduğu düşüncesi, Antik Yunan'ın "insan doğar doğmaz, ölmek için yeterince yaşlıdır" sözüne dayanmakta­dır.
Dünyaya atılan varlık sonludur ve ölüm için varlık olma durumundadır. "Ölüm, hiçliğin kutsal krallığı­dır"
Reklam
Ortadoğu İnsanı Fikri
Dünyanın o kısmındaki insanlar daha geri , medenileşmemiş , o yüzden bunlar böyle savaşıp duruyorlar gibi bir algı mevcuttu.
Sayfa 46
Yani Platon’da kötülüğün kaynağı bedenlilik ve oradan gelen bir eksiklik üzerinden açıklanıyor.
Sayfa 44
Beden, aklı sınırlayan bir şey ve aklın hakikati görmesini engelleyen bir şey olarak düşünülmüştür.
Sayfa 44
Platon Kötülük Sorunu
Platon’a göre bedenli oluşun kendisi bir eksikliktir/azlıktır insan için.
Sayfa 44
Kötülük sorunu
Fakat yine de insanda kötülük yapmak için kötülük yapan bir varlığa dair bir fantezi var(bunun en maddeleşmiş hali şeytandır) ve bence bu modern insanın fantezisidir.
Sayfa 43
124 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.