--- Spoiler İçermez ---
Dostoyevski sanki yazmak için, para kazanmak için yazmış da yazmış, kitabı uzattıkça uzatmış hissine kapıldım okurken. Kitabın giriş kısmı yaklaşık olarak 250 sayfa sürüyor ve çok tek düze, olaysız, sıkıcı bir giriş olmuş. Kitabın can alıcı kısmı ise son 100 sayfası. Keza, Dostoyevski kitapta olayları okuyucuya aktarırken her olayın sonunu yarım bırakıyor ve kitabın sonuna geldiğinizde fark ediyorsunuz ki bu yarım bırakılmış olaylar silsilesi sadece 50 sayfa gibi komik ve hızlı bir şekilde neticeye bağlanıyor.
Yaklaşık altı tane başı çeken karakterin etrafında dönüyor olaylar. Ancak bazen çok anlamsız, yersiz yerlere de çekiyor müellif okuyucuyu. Kitap tam bir olaylar örgüsü şeklinde, o kadar çok olay nihayetsiz bırakılıyor ki bu durum bana pes dedirtti ve bu olaylar birbirleriyle iç içe geçmiş şekildeler.
Kurgu gayet güzel, ancak kurguyu sevebilmeniz için malesef 900 sayfalık bu tuğlanın arka kapağına erişmeniz gerekiyor. Zira ilk 500 sayfayı okumanız nafile, illa da sonunu getirmek gerekiyor.
Eser pedofiliden ötürü sansür yemiş ve pedofili içerik eserden ayıklanarak kitabın en sonuna ek bir bölüm olarak iliştirilmiş. Dileyen okur, ben okudum ve okumanızı da tavsiye ederim, zira baş kahramanlardan biri hakkında çok önemli ipucu veriyor kitabın sonundaki bu ek kısım.
Yine klasik rus edebiyatı. Köylüler ve soylular var. Soyluların katıldığı balolar, birbirlerinden kız almaları, kız vermeleri, şehri kasıp kavuran dedikodular, işgüzar memurlar, soyluların yurtdışı seyehatleri, siyaset... Kitap bu hava içerisinde ilerliyor ve sonunu getiremediğiniz takdirde her şey havada kalıyor.
Son olarak kitabı ben beğendim, biraz sabır törpüsü bir kitap, başlangıçta çok sıkıcı geçiyor ama sonlara doğru gelindiğinde okuyucuyu kendisine çekiyor ve okuyucuda