Edebiyata Övgü

Notos Kitap

Edebî Şeyler ve İki Üstad
2021 9. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 01:26
Kitabın 18 kişi tarafından okunmuş olduğunu görünce hayli şaşırdım. Edebiyatı ve okuma eylemini bu kadar güzel anlatan bir kitabın bu kadar az okunmasını kitabın henüz keşfedilmemiş olmasına yordum. Yoksa bu değerli kitabın edebî kaygıda olan tüm kitap kurtlarının okuması gereken en önemli kitaplardan biri olması gerekir. Kitap üç konuşma metnini içermektedir. İkisi Mario Vargas Llossa (biri Nobel ödülü konuşması) diğer ödül konuşması ise Carlos Fuentes'e ait. Ee edebiyatın bu iki duayeni kitaptan bahsedecek de güzel olmaz olur mu. Hem de muhteşem olur. Kitabın birçok yerinin altını çizdim. Tekrar tekrar okunması gereken ince ama dolu dolu bir şaheser. Celal Üster'in önsözü ve muhteşem çevirisiyle..
2020 244. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2020 14:42
Kitap üç metinden oluşuyor: Neden Edebiyat?, "Romana Övgü, Okumaya ve Kurmacaya Övgü. Neden Edebiyat? Mario Vargas'ın 2001 yılında ABD'de yayınlanan makalesidir. Okumaya ve Kurmacaya Övgü ise yazarın 2010 yılında nobel ödül törenindeki konuşmasının tam metnidir. Kitap kısacık bir deneme olmasına rağmen yazar o kadar güzel anlatmış ki edebiyatın ne olduğunu, faydalarını birleştiriciliğini ... Edebiyat barıştır huzurdur mutluluktur. Edebiyatın olmadığı yerde savaşlar ve kaos vardır. Perulu yazar Mario vargas anlatımını çok sevdiğim bir yazar okuduğum son kitabı olmayacak edebiyatla ilgili herşeyi anlattığı bir kitap olmuş. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
2025 28. kitabı
Okunma: 28 Mart 2025 10:36
Bu kitabı okuyana kadar bir insanın ya yazar ya da okur olabileceğine, ikisini birden asla başaramayacağına dair, nerden kaynaklandığını asla bilmediğim bir inanışım vardı. Yazarlıktan kastım iyi bir roman yazarı olmak tabi. Fakat Fuentes ve Llosa gibi iki büyük ustanın edebiyata dair fikirlerini okuduktan sonra bu düşüncemin koca bir yanılgıdan ibaret olduğunu anladım. Yazmak eylemini insanın içinde biriktirdiği duygusal yükü kağıda dökmeye indirgememek lazımmış demek ki. Yazmak akıl yürütmektir. Yazmak entellektüel birikimini yaşamla birlikte bir oya gibi işlemektir. Yazmak yaşamın yükünü taşımak, dünyayı sırtlamaktır. Ve tabi ki bu süreci en iyi besleyen şey de edebiyattır. Kitapta, Latin Amerikalı iki yazar Maria Vargas Llosa ve Carlos Fuentes’in edebiyata dair görüşlerini okuyoruz. Görünen o ki bu iki büyük usta güçlü birer kalem oldukları kadar iyi de birer okuyucular. Latin Amerika’lı yazarların geneli böyle sanırım dedim. Mesela bir Borges bir Manguel de yazınsal dünyalarını okurluklarının üzerine inşa etmişlerdir. Avrupa’ya gelirsek bir Andre Gide, Stefan Zweig geliyor aklıma. Türk Edebiyatı’nda da Tanpınar ve Ayfer Tunç, aklıma gelmeyen daha niceleri. Tamam yanıldım, yetenek bir yana, okumak iyi bir yazar olmanın bir ön koşulu belki de. Güzel bir kitaptı. Böylesi güçlü kalemlerle edebiyata dair ortak düşüncelere sahip olmak beni mutlu etti. Edebiyatı, böylesine katlanılması zor bir dünyada bir kaçış olarak görmeleri, kitap okumaya “zaman ayırmayıp” hayatı okumaya göre ayarlamaları, hayatı roman kahramanları ile yaşamaları. Sevgili Llosa, Sevgili Fuentes size katılıyorum,katılıyorum, katılıyorum.
Puan vermedi·70 syf.·
2025 100. kitabı
"Yazmak gibi, okumak da hayatın yetersizliklerine karşı bir protestodur." Edebiyata Övgü "Edebiyata Övgü, Latin edebiyatının iki usta ismi, Mario Vargas Llosa ve Carlos Fuentes :'in kalemlerinden çıkmış, "Neden Edebiyat?", "Romana Övgü" ve "Okumaya ve Kurmacaya Övgü" adını taşıyan üç metinden oluşmakta... "Neden Edebiyat?", Llosa'nın, 2001 yılında ABD'nin saygın dergilerinden The New Repuclic'de yayımlanan makalesi... "Romana Övgü", Fuentes'in 2005 yılı Berlin Uluslararası Edebiyat Şenliği'nde yaptığı açılış konuşmasının metni... "Okumaya ve Kurmacaya Övgü" ise, yine Llosa'nın 2010 yılı Nobel Ödül törenindeki konuşmasının tam metni... Carlos Fuentes yazarımız , 2005 Eylülü'nde düzenlenen Berlin Uluslararası Edebiyat Şenliği'nde yaptığı açılış konuşmasının metni olan "Romana Övgü"de, 2005'te yayımlanışının 400. yılı kutlanan Don Quijote romanından çıkarak edebiyatın ama özellikle de romanın günümüz dünyasında taşıdığı anlamı, yüklendiği işlevi açıklıyor." "Cervantes, döneminin yozlaşmış toplumuna eleştirel düşgücünün zaferiyle karşılık vermişti; biz de yozlaşmış bir toplumla karşı karşıyayız ve bu yozlaşmış dünya yaşamlarımıza sızıp bizi kuşatırken, bizi sürekli olarak tarihin geçip gidişine edebiyatın tutkusuyla karşılık vermek durumunda bırakırken, bu dünya üstüne derinliğine düşünmeliyiz. Edebiyata Övgü
Deneme inceleme edebiyat eleştiri kuram

Mario Vargas LlosaYazar · 25 kitap
Mario Vargas Llosa, ("Yosa" şeklinde okunur) (d. 28 Mart 1936 Arequipa, Peru; ö. 13 Nisan 2025, Lima, Peru) Perulu roman, öykü ve oyun yazarı, eleştirmen, 2010 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır. Dedesinin konsolos olarak görev yaptığı Cochabamba'da yetişti. Lima'daki askeri bir okuldan mezun oldu. Lima San Marcos Üniversitesi'nde edebiyat eğitimi gördü. İspanya'da Madrid Üniversitesi'nde doktora yaptı. Yayınlanan ilk eseri 1952'de basılan İnkanın Kaçışı adlı oyundu. Ardından çeşitli dergilerde öyküleri yayınlandı. Gazetecilik ve televizyonculuk yaptı. Cuadernos de Composiction ile Literatura dergilerinin yayın kadrosunda yer aldı. 1959-1966 arasında Paris'te yaşadı. İlk romanı Kent ve Köpekler 1963'de yayınlandığında büyük ilgi gördü. Birçok dile çevrildi. 3 yıl Londra'da yaşadı. 1969'da ABD'de Washington Üniversitesi'nde ders verdi. 1970'te Barselona'ya yerleşti. 1974'te Lima'ya döndü. 1990'da Demokratik Cephe'nin adayı olarak katıldığı Peru başkanlık seçimlerinde başarılı olamadı. Latin Amerikalı yazarların en tanınmış ustalarındandır. Latin Amerika'nın kır ve kent yaşamını, değişik insanlarını anlatan romanlarında kendine özgü bir üslup kullandı. Gerçekçiliği ve anlatımdaki ustalığıyla başarı kazandı. 2010 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.