Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Edebiyatta Eleştirinin Özeleştirisi

Ayşegül Tözeren

Edebiyatta Eleştirinin Özeleştirisi Gönderileri

Edebiyatta Eleştirinin Özeleştirisi kitaplarını, Edebiyatta Eleştirinin Özeleştirisi sözleri ve alıntılarını, Edebiyatta Eleştirinin Özeleştirisi yazarlarını, Edebiyatta Eleştirinin Özeleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
152 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Türk öykücülüğüne dönemsel ve TÜRKİYE'li bir kaynak denemesi!
Edebiyatımızda yaptığı eleştirilerle gündeme gelmiş doktor yazarımızın tek eserini; merakım dolayısıyla, bir röportajında pervasızca eleştiri yapmamız düsturuyla yorumlayacağımı haber de vererek okudum. Cumhuriyet dönemi, 50'lerden günümüze özellikle öykücülüğümüz merkezli küçük bir kaynak kitapla karşılaştım. Hatta aralarda tekrarlanan
Edebiyatta Eleştirinin Özeleştirisi
Edebiyatta Eleştirinin ÖzeleştirisiAyşegül Tözeren · Manos Kitap · 20184 okunma
Daha da kötüsü, ucuz edebiyat, kalıp duygu ve düşünceleri pazarlamasıyla edebiyatta bir değer kaybına neden olur. Ardından tehlikeli bir soru kalır geriye: "Ucuz edebiyat, iyi edebiyatı kovar mı?"
Reklam
İnsanların tüketim kültürü içinde yaşamlarını sorgulamaları gerekirken, kitsch edebiyat hazır duygusal paketleri sunuyor. Buna edebiyatın TOKİ'leşmesi de diyebiliriz.
TOKİ'leşmeKitabı okudu
Edebiyat ve şiir evrensel kolları olmadığı takdirde, durgun göllerde boğulmaya mahkumdur. Edebiyat, hele de şiir sınırlara hapsedilebilir mi?
Çünkü tarif edilemez olan şiire bir tanım bulmak gerekirse, en uygun tanım, "reklam metni yazılamayacak hallerimizin dile getirilmesi" olacaktır.
Oysa şiir de öykü de roman da yüzyıllar ötesinde yaşayacak olan bir okura yazılır. Tribünler için yazılmaz.
Reklam
Türkçe edebiyat ve şiirin son elli yılı incelendiğinde, bir pencerelerini kapatmış, bir kapıyı açıp sokağa çıkmış olduğu görülür. Sanki bastırılmış olan hep geri döner. Ama hep de biçim değiştirerek...
Oysa biliriz ki, has edebiyat aktaran değildir, toplumsal olaylarda da çelişkileri ortaya çıkarandır.
Gezi olaylarının diğerlerinden en temel farkı, edebiyata dilini çıkarmasıdır.
Türkiye'nin ruhunu oluşturan iki unsurdan biri ataerkillikse, diğeri de "anacılık"tır.
Reklam
sosyal medyadan aldıkları yapay güçle bazı edebiyatçılar kendilerini "kabul edilmiş" görüyorlar. Oysa takipçi ile okur aynı anlama gelmemektedir.
Edebiyatçıların varlık evlerinin duvarlarına çarpan rüzgardan da öykü evlerinden de söz etmeksizin yapılan bir edebiyat analizi eksiktir.
2013'te pankartlardaki, duvar yazılarındaki yaşamın içinden akan dil, edebiyatı zorlamıştı ve nitelik açısından çıtayı yükseltmişti.
Gezi Direnişi diliKitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.