Einstein'dan Ötesi

Ekim 2011
ODTÜ Yayıncılı

2012 59. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2012 18:27
Kaku, bu eserinde her şeyin kuramı olabilecek nitelikte kuramları açıklamaya çalışmıştır. Geçtiğimiz yüz yıl egemen dört kuvvetin birleştirilmesi için oldukça çaba gösterilmiştir. Farklı teorik çatılar altında birleştirilmeye çalışılan bu dört kuvvet için süper sicim kuramı önemli adaylardan biridir. Yazarın düşüncesi ve okuyucuya olan telkini bu kuram yönündedir. Eserin girişi standart olarak ilgili kuramların tarihsel gelişimine adanmıştır. Yazar 'Her şeyin teorisine' potansiyel olarak aday olan her teoriye değinirken, doğru tasvirin her defasında sicim kuramı olduğunu savunmaktadır. Ancak sicim kuramına ait detaylara ve giriş düzeyinde bilgilere eserde kesinlikle yer vermemiştir. Bu anlamda biraz yetersiz bir eserdir. Bunların dışında oldukça güzel fiziksel tasvirlere de yer verilmiştir. Dikkatimi çeken diğer bir nokta ise yazar, R. Feynman ile ilgili düşüncelerini ifade ederken bu büyük fizikçinin hakkını ziyadesiyle teslim etmemiştir.
Einstein'dan ÖtesiMichio Kaku · ODTÜ Yayıncılı · 2019259 okunma
2022 9. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2022 13:54
Araştırmaları devam eden büyük birleştirme kuramı ve süper sicim teorisinin tarihsel gelişimi ve bilimsel çalışmaları ele alınmış. Bu kuramlar araştırılırken fizikçilerin girdiği yanlış yollar da sebepleriyle birlikte verilmiş. Ayrıca sıradan bir okur için anlaşılması da kolay olmayabilir. Bu nedenle kitapta verilen kavramlarla ilgili ön okumalar yapmak faydalı olur.
Einstein'dan ÖtesiMichio Kaku · ODTÜ Yayıncılı · 2019259 okunma
2017 2. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2017 16:05
Michio Kaku, Japon asıllı Harvard Üniversitesi'nden mezun teorik fizik profesörüdür ve kendisi süper sicimler kuramını ortaya atan bilim adamlarındandır. Evrende temel olarak bahsedilen 4 kuvvet olan: kütleçekimi, güçlü kuvvet, elektromanyetik kuvvet ve zayıf kuvvet mekanizmalarının süper sicim teorisiyle bir araya getirelerek tek bir denklemle açıklanabileceğini öngörmüştür. Benim Kaku ile tanışmam Discovery Science kanalında yayınlanan uzay belgeselleri ile oldu. Kaku, gençlere bilimi sevdirmek için kitap, belgesel ve çeşitli yayın organlarını etkili bir şekilde kullanan, çağımızın ileri görüşlü bilim adamlarındandır. Bu kitap yoğun fizik içerdiği için öncelikle fizik ve uzay hakkında temel bir altyapıya sahip olunduktan sonra okunması gerektiğini düşünüyorum. Okuduktan sonra kendinizi evrenin sırlarına vakıf olmuş olarak hissedecek ve EUREKA diyeceksiniz.
Bilim
Einstein'dan ÖtesiMichio Kaku · Odtü Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş. · 2016259 okunma
2019 6. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2019 16:43
Kitabı okumak için İzafiyet Teorisi, Kuantum Teorisi gibi genel fizik kuralları hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Konusu "her şeyin teorisi" olmaya aday olan Sicim Kuramı hakkındadır. Bunu anlatırken ilk önce 4 kuvvet ve bunlarla ilgili fizikçilerin buluşlarını, formüllerini anlatmaktadır. Daha sonra ise 4 kuvveti birleştirmeyle ilgili olarak fizikçilerin başta Einstein olmak üzere çalışmalarını ele almaktadır. Halen fiziğin en gizemli ve tamamlanmamış olan 4 kuvvetin tek bir formülde birleştirilmesi sorununu oldukça geniş bir şekilde ele alan kitap, neden Sicim Teorisinin bunu sağlayabilecek tek teori olduğunu anlatmaktadır.
2016 21. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2016 17:28
"En uzak yıldızın ötesinde ne vardır? Evren nasıl yaratıldı? Zaman başlanıcından evvel ne oldu? İnsanların gökyüzüne bakarak sayısız yıldızın göksel görkemini ilk kez hayranlıkla seyretmesinden bu yana, bu ezeli sorular sormuşuzdur. Süper sicim kuramının yarattığı heyecanın merkezinde , bu soruların yanıtlarına en sonunda yaklaşıyor olabileceğimizi anlamamız yatmaktadır." Michio Kaku bu soruların yanıtı olarak süper sicim kuramını ve tarihsel gelişimi fizik ile uzaktan ilgilenip bazı temel bilgilere sahip olan meraklılara akıcı dili ile izah etmektedir. Konu ile hiç muhattap olmayan okurlar bazı terimleri araştırmadan edemeyecekler ama sonuç olarak evrenin yaratılışı, boyutlar ve kuarkların ne olduğunu anlayacaklar. Aslında her bilim dalının olduğu gibi, fiziğin de temelinde yatan yaratanın bu mükemmel mekanizmanın güzelliğine olan hayranlığımızı Kaku kendi sözleri ile ifade etmiştir.
2019 23. kitabı
Kitapta sicim teorisine kadar nispeten bir kronolojik sıra mevcut. Lakin sicim teorisine gelindiğinde tarihten tarihe atlıyor. Çok fazla teori mevcut. Kesinlikle bilgilendirici ve 'Bilim bilimkurgudan daha enteresandir' savını doğruluyor. Güzel bir kitap. Tatmin edici.
2021 8. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2021 00:07
Einstein zamanlar üstü dehası ile bilimde öncü bir insan. Bu insanın hayatını okumak, onu anlamak gelecek nesillere yol gösterici olacaktır. Kitap oldukça sürükleyici ve roman tadında.
2024 43. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2024 23:48
Michio Kaku City College of New York’ta teorik fizik alanında Henry Semat Profesörü unvanına sahip Japon kökenli Amerikalı teorik fizikçidir. Mıchıo kaku kitaplarını seviyorum..Fiziğin o anlaşılmayan dilini bilimsel veriler ışığında bilim kurgu tadında heyecanlı bir şekilde kaleme alıyor .Fakat bu serisinde o tadı biraz alamadım .Bunun nedenini yazarın ilk yayınlanan kitapları arasında olmasının etkili olmuş olacağına inanıyorum .Ama yinede okurken severek okuduğumuda belirtmek isterim . Süpersicim nedir ?Karadelikler , Çok boyutluluk, Evrenen ilk yaratılışı ile ilgili teoriler gibi merak uyandıran başlıklardan oluşmaktaktadır kitap. Einstein öncesinde gelişen bilimsel olaylar ve sonrasında gelinen bilimsel veriler arasında yolculuk için başvurulacak bir Mıchıo Kaku serisidir ayrıca . Atam altı parçacıklardan( zerreden )devasal boyutlardaki yıldızlara , geçişler sunarak evrenin yaratılış adımlarını takip ederek "Evrenin teorisi için evrensel arayış yolculuğuna katıyor sizi kitap.Bu yolculuk, düşünce boyutunu biraz daha genişleterek iç aleminizinde kapısını çalmayı başarıyor . Mıchıo Kaku çocukluk yaşlarda Einstein çalışmalarına ilgi duymuş ve Einstein'ın çalışmalarını incelemiştir. Ve en son olarak Einstein 'ın üzerinde çalıştığı ve henüz sonuçlanmadığı "herşeyin kuramı " adına yayınlandığı eseridir bu kitabı yazarın . Alıntılar, Süper sicim kuramı ,bilimin tarihi içerisinde belki de en garip hikayeye sahiptir. Alice Harikalar Diyarında hikayesindeki Cheshire kedisi gibi delik de gözden kaybolur ,yerinde sadece "gülümsemesi " yoğun çekim kuvvetinin etkisi sonucunda ortaya çıkan uzay zaman çarpıklığı kalır . Süper sicim kuramı ,bizi inanılmaz bir şekilde simetrik olduğu ve tek bir ana süper kuvvet halinde birleşmiş olduğu bir döneme geri götürmektedir
2022 11. kitabı
Birleşik alan teorisiyle ilgili bir kitap. Einstein'ın izafiyet teorisinden sonra fizikteki gelişmeleri ve fizikçilerin birleşik kuram üzerindeki çalışmalarını anlatıyor. Kitapta bir sürü kuramdan bahsediliyor. W parçacığı kuramı, kuark kuramı, mezon kuramı, QCD(kuantum kromodinamiği), yang-mills kuramı, QED(kuantum elektrodinamiği), kuantum alan kuramı, anti madde kuramı, S matrisi kuramı ile süper sicim kuramının karşılaştırılması, Büyük Patlama ve onun günümüze yansıyan izleri, nötron yıldızları ve karadelikler, Kerr karadelikleri gibi gibi gibi birçok konu ve kuram ele alınmış. Tabii ki süper sicim teorisi daha ağırlıklı. Bunlara paralel olarak Newton, Max Planck, Einstein, Feynmann, Sheldon Glashow, Steven Weinberg, Yoichiro Nambu, John Schwarz, Vera Rubin, Paul Dirac gibi birçok fizikçiden de kısaca hayatları, karakterleri ve daha çok çalışmalarıyla birlikte bahsedilmekte. Güzel bir kitap. Kitabın ortalarına kadar çok beğenerek ve hızlı bir şekilde okudum. Üst Kuark bölümünde ve sonraki bölümde yer yer anlamakta zorlandığım şeyler olduğu için hızım biraz kesildi. Ondan sonraki bölümleri de yine öncekilere yakın bir keyifle okudum.
Düşünce
2021 604. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2021 18:50
Evren, Simetri ve Dördüncü Boyut derken yazar gene popüler bilim üzerine çok iyi eğilmeyi, bilimin o sıkıcı ve monoton tarzından uzaklaşarak insanlara eğlendirerek öğretmeyi amaçlamış. Olumlu bakıyorum böyle durumlara çünkü insanlar bilimden, matematikten kaçar oldular. En azından gözlemlerim böyle söylüyor. Bahse Einstein alınması da ayrı bir eğlence. İkiliyi çok yakıştırıyorum. Farklı kuşaklar ama birini anlamak için diğerini dikkatli okumak gerekiyor. Yazarın anlatımı da çok açık. Hatta adeta salağa anlatır gibi anlattığını söyleyebiliriz ama bu kötü bir şey değil. Böyle açıklayıcı anlatımlar, öğrenmek istediğiniz konuya daha çabuk hakim olmanızı sağlıyor bence. Bu yönüyle çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Geriye fazla bir söz kalmadığına göre, hepimize iyi okumalar dilerim..

Michio KakuYazar · 12 kitap
Kaku, San Jose, California'da ikinci nesil Japon-Amerikalı bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Büyükbabası, 1906 San Francisco depreminden sonra temizlik operasyonunu yapmak için Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmişti. Babası ve annesi de California'da doğmuştur. Kaku, Albert Einstein'ından etkilenerek fizik alanında kariyer yapmaya kara verdi. Hatta Einstein'ın birleşik alan teorisini tamamlayamadığını öğrenince hayatını bu teoriyi çözmeye adadı. Kaku lisedeyken, fizik için güçlü bir tutku geliştirmişti. Bir bilim fuarı için ailesinin garajına 2.3 MeV gücünde bir “atom parçalayıcı” yaptı. Hurda metal ve 22 millik tel kullanarak, Dünya'nınkinden 20.000 kat daha güçlü bir manyetik alan ve ayrıca antimadde üretecek kadar güçlü çarpışmalar yarattı. New Mexico'da Albuquerque'deki bu Ulusal Bilim Fuarında fizikçi Edward Teller'ın dikkatini çekti. Kaku'yu himayesi altına alan fizikçi ona Hertz Mühendislik Bursu verdi. Berkeley'deki California Üniversitesi'ndeki Berkeley Radyasyon Laboratuvarı'na katıldı. 1972'de Princeton Üniversitesi'nde doktora derecesi aldı ve öğretim görevlisi oldu. 1968'de Vietnam Savaşı sırasında askere alınmak üzere olan Kaku, Birleşik Devletler Ordusu'na katıldı ve 1970 yılına kadar kaldı. Temel eğitimini Fort Benning, Georgia'da, ileri piyade eğitimini ise Fort Lewis, Washington'da tamamladı. Ancak, asla Vietnam'a konuşlandırılmadı. Michio Kaku, City College of New York'ta teorik fizik alanında Henry Semat Profesörü unvanına sahip teorik fizikçidir. Bilimin popülerleşmesi ve insanlara ulaşması için çalışmaktadır. Fizik ve benzeri konular üzerine birçok kitap yazmış ve ekranlarda sıkça boy göstermiştir. Ayrıca birçok ağ günlüğüne yazı ve makaleler yazmaktadır. Çok satan kitaplar listesine giren İmkansızın Fiziği (2008), Geleceğin Fiziği ve Beynin Geleceği (2014) adlı üç adet eseri bulunmaktadır. Kaku BBC, Discovery Channel, History Channel ve Science Channel adlı kanallarda birçok program sunmuştur.