Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekonomi Politik

Nikitin
8/10
7 Kişi
64
Okunma
8
Beğeni
1.643
Görüntülenme
Çok eski zamanlardan bu yana, insanlar, insan toplumunun gelişmesini açıklamaya çalışmışlardır. Bu konuda, çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Dinsel akımları temsil eden sözcüler, tüm gelişmenin tanrının iradesiyle gerçekleştirildiğini öne sürdüler. Bununla birlikte, bilim ve pratiğin doğaüstü güçlerin varolmadığını kanıtladı. Bugün doğrulanan, günümüzün birçok burjuva bilginlerince de paylaşılan görüş, toplumun evriminin belirli bir ölçüde coğrafi çevreye, yani (iklim, toprak, madenler vb. gibi) doğal koşullara bağlı olduğu merkezindedir. Kuşkusiz ki, coğrafi çevre toplum gelişmesinin zorunlu koşullarından biridir; ama bu belirleyici değildir. Örneğin Batı Avrupa'da üç bin yıl boyunca, üç farklı rejim, hatta Avrupa'nın ortasında ve doğusunda dört rejim, birbirini izledi. Oysa, aynı dönemde Avrupa'nın coğrafi koşulları, hiçbir değişikliğe uğramadı ya da hesaba katılmayacak kadar az değişikliğe uğradı. Bazıları, tarihin akışının, yalnızca, seçkin kişilerin, devlet adamlarıın, komutanların vb. iradesine bağlı olduğu görüşünü savunuyorlar. Gerçekte, bu kişiler, olayların gelişini çabuklaştırır ya da geciktirebilirler, ama tarihin akışını değiştiremezler. O halde tarihin gelişmesini belirleyen nedir? Bu soruyu, ilk olarak, Karl Marx yanıtlamıştır. İnsanlar, yaşamak için, besinlere, giysilere, ayakkabılara, barınaklara ve öteki maddi mallara gereksinme duyarlar. öyleyse insanlar onları üretmek zorunda olduklarından, çalışmak zorundadırlar. Maddi malların üretimini durduran her toplum yokolur. Onun için, maddi malların üretimi, her toplumun varlığının ve gelişmesinin kökenidir.
Yazar:
Nikitin
Nikitin
Çevirmen:
Nejla Bilgiç
Nejla Bilgiç
Tasarımcı:
İlker Şentürklü
İlker Şentürklü
Tahmini Okuma Süresi: 13 sa. 56 dk.Sayfa Sayısı: 492Basım Tarihi: Kasım 2016İlk Yayın Tarihi: Nisan 1968Yayınevi: Dorlion Yayınevi
ISBN: 9786059317849Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
408 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ekonomi, İktisadi Düşünce Tarihi, Politika, Finans, Antropoloji ve birçok insan ilişkileri dalının kavrayışında "Başlangıç" seviyesinde bir içeriğe sahip. Hem ilişki bağlamında ardı sıra tanımlarla güzel bir anlatım, akış yakalanmış, hem de bu alanlarla alakalı jargonları tarihsel akış içinde gayet açık bir şekilde tanıtmalar sağlamış. İş bölümünün başlangıcındaki M-P-M (meta-para-meta) formülünün nasıl P-M-*P  formülüne evrildiğini anlatıyor. İlkel komünizm- kölelik- feodalizm- kapitalizm- tekelcilik- emperyalizm, oluşumlarının birbirini var etme ve çatışma süreçlerini aktarıyor. Bu süreçleri detayda boğulmadan aktardığı için aradaki bağlantılar kolay kavranıyor. Tabii içinde biraz fazla sosyalizm güzellemesi var ama çemberin dışındakilere öğreti ereği taşıdığı için görmezden gelinebilir. Başlangıç seviyesindeki okurlara tavsiye edebilirim. 
Ekonomi Politik
Ekonomi PolitikNikitin · Sol Yayınları · 196864 okunma
Reklam
408 syf.
·
Puan vermedi
Dünyayı Anlamak Ekonomi Politik Bilimini Bilmekle Mümkün
Meselenin özü bu kadar basit aslında. Ekonomi Politik bir bilimdir. Ve tarih ekonomi politiğin yasalarına göre şekillenir. Bu yasaları bilmek bizi güçlü kılar.
Ekonomi Politik
Ekonomi PolitikNikitin · Sol Yayınları · 196864 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.