Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

el-Fıkhu'l Ekber

İmam Şafii

el-Fıkhu'l Ekber Hakkında

el-Fıkhu'l Ekber konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Beyan Yayınları, İslam kültürünün yeni kuşaklara ulaştırılmasına yardımcı olabilecek yeni ve farklı bir seri başlattı. İki Dil Bir Kitap adıyla yayınlanan bu seri, pek çok önemli eseri Arapça asıllarıyla beraber sunuyor. İslam inanç ve kültürünün en önemli temsilcilerince kaleme alınmış kimi makale ve küçük eserlerin orijinal halleri ve tercümeleriyle bir arada sunulduğu bu yeni seri, Arapça öğreniminin gelişmesine katkı yanında kimi konulardaki temel düşünceleri okuyuculara sunmayı da hedefliyor. Daha önce Gazali'ye ait Ey Oğul ve el-Munkiz mined-Dalal ile Cüveynî'ye ait el-Varakat isimli kitapların yayınlandığı bu seride şimdi de 10 yeni eser okuyucuların istifadesine sunuluyor. Bu seride yeni yayınlanan kitapların Türkçe ve Arapça asıllarının isimleri şöyle: ?İmam Azam, el-Fıkhu'l Ekber (el-Fıkhul Ekber) ?İmam Şafiî, el-Fıkhu'l Ekber (el-Fıkhul Ekber) ?Muhammed İkbal, Müslüman Gençlik (eş-Şebabu'l Müslim) ?Muhammed Ebu Zehra, İslam Birliği (el-Vahdetü'l İslamiyye) ?Cevdet Said, İslam'dan Neden Korkuyorlar (Lima Haza Ra'bu Küllühu minel İslam) ?Hasan el-Benna, İslam ve Siyaset (el-İslam ve's Siyase) ?Hasan el-Benna, On İlkemiz (Erkanu Bey'atuna el-Aşere) ?Seyyid Kutub, Ruhun Sevinci (Efrahu'r Ruh) ?Seyyid Kutub, Gördüğüm Amerika (Amrika elleti Raeytu) ?Yusuf el-Karadavi, Günümüzde Müslüman Gençliğin Vazifeleri (Vacibu'l Şebabi'l Müslim el-Yevm) İki Dil Bir Kitap isimli seride yer alan kitaplar, cep kitapları boyutunda ve ciltli olarak hazırlanmış. Bu halleriyle hem kolay taşınabilen hem de kalıcı olabilecek bir niteliğe sahip. İslam inanç, kültür ve siyasetinin küçük fakat temel metinlerinden oluşan bu seri, içeriği kadar sunumuyla da özel bir ilgiyi hakediyor.
Çevirmen:
Hamdi Gündoğar
Hamdi Gündoğar
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: 26 Kasım 2016İlk Yayın Tarihi: 2016Yayınevi: Beyan Yayınları
ISBN: 9789754737059Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 40.5
Erkek% 59.5
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İmam Şafii
İmam ŞafiiYazar · 8 kitap
Hicrî 150/Miladî 767 yılında Filistin'in Gazze şehrinde doğdu. Babası İdris bir iş için Gazze'ye gitmiş, orada iken vefat etmişti. Dedelerinden biri olan Şafiî İbn es-Sâib'e nisbeten Şafiî olarak bilinir. Soyu Kureyş kabilesinden Abd-i Menâf'ta Hz. Peygamber'in soyuyla birleşir. Henüz küçük yaşta iken babasını kaybeder. Fakir bir şekilde yaşayan annesi, oğlunu alıp Mekke'ye gitmeğe karar verir. Mekke'de, daha küçük yaşta kendisini ilme veren İmam Şafiî, yedi yaşında Kur'ân-ı Kerim'i; on yaşında da İmam Mâlik'in el-Muvatta' adlı hadis kitabını ezberlemiş ve on beş yaşına geldiğinde, fetva verebilecek bir seviyeye ulaşmıştı. Bundan sonra yirmi yıla yakın bir süre çölde, Huzeyl kabilesi içinde yaşayarak fasih Arapça'yı ve câhiliye şiirlerini öğrendi. Hatta Asmaî, onun hakkında; "Huzayl'in şiirlerini Kureyş'ten Muhammed b. İdris denen bir genç ile düzelttim" demiştir. Böylece edip ve Arapçada söz sahibi olmuştur. Akabinde birçok alimden hadis okudu. Mekke valisinin bir tavsiye mektubu ile Medine'ye gitti. Burada İmam Mâlik'e el-Muvatta adlı eserinin tamamını arzetti. Daha sonra tamamen fıkha yönelerek İmam Mâlik'ten Hicaz fıkhını öğrendi. Şafiî'nin eşsiz kavrayış ve üstün zekâsını müşahede eden İmam Mâlik, ona şu anlamlı tavsiyede bulundu: "Muhammed! Allah'tan kork, günahtan sakın; çünkü ben senin büyük bir şahsiyet olacağını ümid ediyorum. Gönlüne Allah'ın koymuş olduğu bu nuru günahla söndürme." Medine'de İmam Mâlik'ten fıkıh ve hadis ilmi aldı. Süfyan b. Uyeyne'den, Fudayl b. İyâz ve amcası Muhammed b. Şâfi' ve diğerlerinden hadis rivayet etti. İmam Şâfiî, bu arada çalışmak zorunda olduğu için bir süre Yemen'e gitti. Yemen kâdısı Mus'ab b. Abdillah el-Kureşî orada kendisine resmî bir iş bulmuştu. Bu arada, Halîfe Hârun er-Raşîd Hz. Ali taraftarlarının bir harekâtından korkuyordu. Yemen tarafından yakalanıp getirilen Şiîler arasında -Şiî olmadığı halde- Şâfiî de Medîne'de Halîfe'nin huzuruna çıkarıldı. Suçsuzluğu anlaşılınca Halife onu serbest bıraktırdı ve maddî yardımda bulundu. Sonra H.183 ve 195'te Bağdat'a gitti. Orada Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'den Irak fakihlerinin kitaplarını okudu. Onunla fikir alış verişinde bulundu. İmam Şâfiî bundan sonra H. 187'de Mekke'de ve 195'te Bağdat'ta İmam Ahmed b. Hanbel (Ö. 241/855) ile buluştu. Ondan Hanbelî fıkhını ve usulünü, Kur'an'ın nâsih ve mensuhunu öğrendi. Bağdad'ta onun eski mezhebinin esaslarını ihtiva eden "el-Hucce" adlı eserini yazdı. Sonra H. 200'de görüşlerinin en çok yaygınlaşacağı Mısır'a gitti. 204/819'da Receb'in son cuma günü Mısır'da vefat etti ve orada defnedildi.