El-Risâle: Fıkıh İlminin Temel Taşı
İmam Şâfiî'nin El-Risâle adlı eseri, İslam fıkıh tarihinin dönüm noktalarından biri olarak, adeta bir mimari şaheser gibi yükseliyor. 8. yüzyılın sonlarında kaleme alınan bu kitap, usûl-ü fıkıh (fıkıh usulleri) disiplinini ilk kez sistematik bir şekilde ortaya koyan eser olarak biliniyor. İmam Muhammed b. İdrîs eş-Şâfiî, Kureyş kabilesinden gelen soylu bir âlim olarak, Mekke'de doğup büyümüş; Medine, Irak ve Mısır gibi merkezlerdeki farklı ilim geleneklerini sentezleyerek, fıkhın kaotik dünyasına bir düzen getirmiş. Bu incelememde, eserin özgün bir bakışla incelenmesini yapacağım – ne kuru bir özet, ne de ezber bir övgü; aksine, günümüz okuruna hitap eden bir değerlendirme.Öncelikle, El-Risâle'nin yapısını ve içeriğini kısaca ele alalım. Kitap, İslamî hukukun kaynaklarını hiyerarşik bir düzende sıralıyor: En üstte Kur'ân-ı Kerîm, ardından Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) sünneti geliyor. Bunlar yetmediğinde, âlimlerin icmâı (konsensüs) ve kıyas (analoji) devreye giriyor. Şâfiî, bu kaynakları sadece listelemekle kalmıyor; her birinin nasıl yorumlanacağını, çelişkileri nasıl çözeceğini ve pratikte nasıl uygulanacağını detaylıca açıklıyor. Eser, 22 ana bölümden oluşuyor – örneğin, "Hüccet" (delil) ve "Beyân" (açıklama) gibi kavramlar üzerinden, fıkhın dilini ve mantığını yeniden tanımlıyor. Bu yapı, o dönemin dağınık fıkıh tartışmalarına bir çare niteliğinde; sanki bir harita çizerek, âlimleri kaybolmaktan kurtarıyor.Eserin gücü, Şâfiî'nin sentezci yaklaşımında yatıyor. Medine'de İmam Mâlik'ten aldığı hadis ağırlıklı geleneği, Irak'ta karşılaştığı akılcı kıyas yöntemleriyle harmanlıyor. Bu, fıkhı bir "sanat"tan "bilim"e dönüştürüyor – duygusal yorumlar yerine, mantıklı bir çerçeve sunuyor. Örneğin, sünnetin Kur'ân'ı nasıl tamamladığını