Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

El Varakat - Fıkıh Usulü

El Cüveynî

El Varakat - Fıkıh Usulü Gönderileri

El Varakat - Fıkıh Usulü kitaplarını, El Varakat - Fıkıh Usulü sözleri ve alıntılarını, El Varakat - Fıkıh Usulü yazarlarını, El Varakat - Fıkıh Usulü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fıkıh usulü üzerine yazılmış en öz kitaplardan biri olup musannifinde dediği gibi hem fikiha yeni başlayanlara hemde onlar dışındakilere fayda veren bir kitap ve tıpkı bizim medrese gibi diğer medreselerde genellikle dersleri işlenen bir kitaptır...
El Varakat - Fıkıh Usulü
El Varakat - Fıkıh UsulüEl Cüveynî · Beyan Yayıncılık · 201642 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Helali Haramı Nasıl Ayıracağım Diyenlere Kısa İzahlar
Cüveyni, Selçuklu Devleti'nin ilk dönemlerinde hem eza görmüş hem de Nizamülmülk veziriazam olduktan sonra baştacı edilmiş bir büyük alim. Varakat ise Fıkıh usülünü medrese eğitimine yeni başlayan bir talebeye anlatır gibi okurlarına anlatan bir kitap. Kitabın en büyük avantajı kısa, öz ve sade bir anlatıma sahip olması. Beyan Yayınları bu önemli eseri iki dilli yayınlamış. Hem orijinal dilinde hem de Türkçe. Ben nasıl inanmalıyım, nelerden kaçınmalı, neleri hayatına katmalıyım. Haram nedir, helal nedir, mübah nedir, vacip nedir diye başlayan kafanızda dönüp duran sorular varsa Cüveyni'nin Varakat'ı sizi bekliyor.
El Varakat - Fıkıh Usulü
El Varakat - Fıkıh UsulüEl Cüveynî · Beyan Yayıncılık · 201642 okunma
Reklam
Çalışma Metodolojisi
"Ey kardesim, ilme altı şey kavuşturur… Zekâ, heves ve gayret ve yetecek kadar mal, bir üstadın telkini, ayrica uzun zaman."
Şeriat sahibi (Hz. Peygamber)'in fiilleri ya Allah'a yak-laşma (kurbet) ve taat kastıyla yapılmış olur yahut böyle olmaz. Eğer bir delil, bu fiilin sadece ona has olarak geldiğini gösterirse, ona özel sayılır. Eğer, tahsisi gösteren bir de-lil yoksa o zaman o fiil sadece ona has olarak değerlendirilmez.
Mücmel: beyana ihtiyaç duyulan sözdür. Beyan, bir şeyi kapalı durumdan açık duruma getir-mek demektir.
Bir fiilin yapılmasını emretmek, onu tamamlayan şeyin de emredildiğini gösterir. Örneğin namaz kılmak emredi-lince, onun sıhhati için abdest alınanın da emredildiği an-lamına gelir. İnsan bu emri yerine getirince, buyruğu ye-rine getirme yükümlülüğünden kurtulur.(Yani, emredilen şey, emredildiği gibi yapıldığında mükellefin zimmetinden düşer ve geçerli olur. )
Reklam
Kelam bir başka açıdan da hakikat ve mecaz kısımlarına ayrılır. Hakikat, bir kelimenin dildeki konulduğu manada (söz-lük anlamı) kullanılmasıdır. Buna, [günlük konuşmalarda] konuşanların bir kelimeyi [manası] üzerinde uzlaşarak kullanmalarıdır da denebilir. Mecaz, [bir kelimenin, sözlükte] konulduğu mananın dışında başka bir anlamda kullanılmasıdır. Hakikat; lügavi, şer'i ve örf i olmak üzere üç çeşittir.(Kitap, salat, veled misalleri gibi.) Mecaz; ya ziyade, ya noksan, ya nakil ya da istiare şeklinde gerçekleşebilir. 1-Ziyade yoluyla mecaz'a örnek: "Onun benzeri [gibi] bir şey yoktur"(Şura,11) mealindeki ayettir.(Bu ayetteki teşbih için olan ' kef' harfi zaittir.) 2-Noksanlaştırarak yapılan mecaza örnek: ''Köye sor'' mealindeki ayet.(Yusuf, 12/82. Burada kelime hazfedilerek yani, "Köy [halkın] a sor'' şeklinde mecaz yapılmıştır.) 3-Nakil yoluyla mecaz: Mesela, " " sözcüğü, dilde "İnsandan çıkan [atık] şeyi ifade ederken, [daha sonra bu manadan nakledilerek "İnsanın gözden uzaklaşarak hacetini giderdiği mekan, yer'' manasına kullanılır olmuştur]. 4-İstiare yoluyla mecaza örnek: Kehf suresindeki "...Yıkılmayı isteyen bir duvar''(kehf,77) mealindeki ayettir.
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.