Enigma, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların kullandığı karmaşık bir şifreleme makinesiydi ve mesajlarını neredeyse kırılmaz hale getiriyordu.
“ DETAYLI BİLGİ (SPOILER) İÇERİR “
Alan Turing ve ekibinin Bletchley Park'taki olağanüstü çabaları sayesinde Enigma’nın gizemi çözüldü. Turing, modern bilgisayar biliminin temellerini atarak, Enigma'nın kodlarını çözmek için bir makine geliştirdi. Bu çabalar, savaşın seyrini müttefikler lehine çeviren kritik istihbarat bilgilerini sağladı. Bir odada toplanmış bir grup dahi, sürekli değişen bu şifreleri çözmeye çalışırken, aslında savaşın sonucunu değiştiren birer kahraman oldular.
Enigma'nın hikayesi, hem insan zekasının sınırlarını zorlayan bir başarı öyküsü hem de teknolojinin savaşta oynadığı kritik rolün çarpıcı bir örneği olarak tarihe geçti. Tavsiye ettiğim kitaplar listesinde!
Yazar alan turingi anlatır ikinci dünya savaşında nazilerin şifreleme makinası olan enigma makinesini kıran kodu ve şuan ki bilgisayarın ilk tasarımını yapan kişidir... siyanürlü rlma yiyerek intihar eden profösör hakkında bilinmesi greekn birden fazla detay var örneğin ısırılan elma (apple) simgesi turinge ithafen verilmiştir... oscar wilde ile aynı ceza ya mahkum olmuştur mükrmmel ötesi birkitap filmini merak edenler için imitation game ilk fırsatta izlnmelidir
Hem matematik, hemde bilgisayar dalında uğraşıyorsanız, olmazsa olmazlardan. Turing gibi bir dahinin yaşadığı olaylar ve bir savaşı bitiren insanın cezasız kalmaması.
Kısaca her devrim kendi çocuklarını yer....
“Bugüne kadar yazılmış en iyi bilimsel biyografilerden biri.”
Kitabı filme uyarlanmıştır. İlk sinemada denk gelip filmi özlemiştim, sonrasında kitabi da görünce alıp okumak istedim. Ama harika bir eser. Kitabını okuyamayanlar kesinlikle filmini izlemeli.
Tek kelimeyle harikaydı.İnanılmaz etkileyici bir yaşam..kesinlikle okunmalı bilinmeli haberdar olunmalı böyle bir insandan çünkü gerçek ama bir bilim kurgu kahramanı gibi.Tabi bu özel yetenek matematik dehası insanın henüz kırk yaşında intihar etmesi çok üzücü..filmi de var okuyamayanlar değerlendirebilir o da harika
Matematik ve bilim üzerine yazılmış mükemmel eserlerden. Bir insanın aslında çok şeyi degistirme gücüne sahip olduğunu anlıyorsunuz. Tarih'in akışını değiştiriyor imkansız görünen şeyi başarıyor. Filmi çekilmiş bir eser önce romanını okumuştum gerçekten olağanüstü bir eser. Gizem içerisinde olayların nasıl sonuçlanacağını merak duygusu ile okumaya devam ediyorsunuz .
Kitabı okuyamadım.Atlıyarak biraz okumaya çalıştım ama olmadı.Sarmadı, içine giremedim.Belki yanlış zamandı.... Filmi daha güzel.İlerde okurmuyum sanmıyorum bu kadar okumak yetti bana
Varlık Ergenvarlikergen.combilimkurgukulubu.com adresinde yayımlandı:
Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912’de Londra’da dünyaya geldiğinde kimsenin tahmin edemeyeceği ölçüde büyük olaylar zincirini de başlatmış oldu. Gerek çalışma prensipleriyle gerekse de özel hayatıyla dikkatleri üzerine çeken Alan Turing, henüz altı yaşındayken bir dâhinin bakışlarına sahipti. Günümüzde bilgisayar biliminin kurucusu, kriptolog, matematikçi ve filozof gibi birçok isimle anılan Turing hakkında David Boyle’un kaleme aldığı “Alan Turing: Enigma’nın Şifresini Çözmek” isimli kitap, Zeplin Yayınevi imzası taşıyor. Kitabın akıcı çevirisi ise Rumeysa Nur Ercan’a ait.
Yakın tarihimizin belki de en önemli ve en zeki isimlerinden biri olan Turing’in 1954 yılındaki intiharı sonrasında adına dair fısıltılar hız kesmeden devam etmiştir. Bu bağlamda Davis Boyle’un biyografi niteliğindeki bu kitabı Turing’i ve dönemini etkili bir dille anlatmaya yardımcı oluyor. Kitap, 2013 yılında gerçekleşen “Alan Mathison Turing’in Kanunen Affı” konulu Lordlar Kamarası konuşma metinleri ile başlıyor. 2009 yılında Başbakan Gordon Brown’un özür niteliğinde ele alınan değerlendirmesi, dâhinin affına yönelik talepleri dindirememişken şimdi tüm dünyanın gözü önünde yaşanan itibar savaşını yeniden gündeme getiriyor.
Yine dönemin kanunları gereği suçlu bulunan binlerce kişinin sefalete sürüklenmesine neden olan “Labouchere Düzenlemesi” adıyla nam salmış ahlak bekçiliğinin en bilindik mağdurlarından biri Turing. Dört kişinin, dört dakikayla savunduğu bu düzenlemede toplamda 440 kelime kullanılmış ve 75000 kişi mağdur edilmiş. Gerekçe ise tüm zamanların en bilindik cümlesiyle özetlenmiş: “Erkekler arasındaki tüm terbiyeye aykırı tavırlar.” Eh tabii o dönem kadınlar arasında da eşcinselliğin yaygın olabileceği pek