Enişte Risalesi

Eylül 2019
İletişim Yayınevi

2021 161. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2021 13:56
Yengeler Cumhuriyet’ini okuduğumda, bir de Enişte Risalesi varmış onu da okumalıyım diye düşünmüştüm. Nihayet okudum. Bazı kavramların sanki sadece bizim toplumumuzda bir karşılığı var.Ya da bize benzer birkaç ülkede daha vardır, bilmiyorum. Mustafa Çiftçi ve Tanıl Bora derlemiş yine Enişte Risalesi’ni de. Emre Akdere, Rita Ender, Ahmet Tulgar, Taçlı Yazıcıoğlu, Cihan Aktaş, Tolga Arvas, İmdat Avşar, Tanıl Bora, Funda Şenol Cantek, Mustafa Çiftçi, Kadir Dede, Jared Conrad-Bradshaw, Bağış Erten, Çağatay Hakan Gürkan, Giray Kemer, Metin Solmaz yazılarıyla eniştelik kavramına farklı bakış açıları getirmişler. Okuması gerçekten çok zevkli bir kitap Enişte Risalesi.
Puan vermedi·184 syf.·
2025 3. kitabı
Yengeler Cumhuriyeti’den sonra okuduğum yine Mustafa Çiftçi ve Tanıl Bora’nın derlediği eniştelere çok yönlü bir bakış açısı sağlayan kitap. Bu kitapta neler okuyacaksınız? Enişte’nin etimolojisi, halk arasındaki enişte klişeleri, diğer ülkelerdeki enişte kavramıyla ülkemizdeki enişte kavramının ve ifade ettiklerinin mukayesesi, yakın tarihte ‘enişte’ olmakla öne çıkan bazı kişilikler, “Pardon” başta olmak üzere eniştelere değinen film incelemeleri, ve farklı yazarların biraz enişte deneyimleri.. Enişte.. ‘El işte’ ile ‘En içte’ arasındaki bir yerlerdeki insan.
2025 195. kitabı
Tanıl Bora çok büyük insan. Çok severim. Ne yazsa okurum. Her yazdığından da keyif alırım. Mustafa Çiftçi ise kurgu eserlerini çok sevdiğim ama kurgu dışı eserleri ile beni hayal kırıklığına uğratan bir yazardır. Bu iki yazar ülkemizdeki enişte kavramı üzerine yazıları derlemişler. Kendileri de birer yazı yazmış. Aynı şeyi Yengeler Cumhuriyeti kitabında da yapmışlardı. Gayet güzel ve ufuk açıcı bir kitaptır.
Enişte RisalesiKolektif · İletişim Yayınevi · 201942 okunma
Tutmayın küçük enişteyi,salıverin gitsin :)
2021 36. kitabı
tanıl bora ve mustafa çiftçinin derlediği iletişim yayınları tarafından yayımlanan kitap. kitap daha önce nolu tanımda bahsettiğim yengeler cumhuriyeti kitabının devamı niteliğinde yayimlanmis. kitapta gazeteci araştırmacı yazar gibi farklı meslek gruplarından kişilerin türkiye'deki enişte kavramı hakkında bilgi birikim ve gözlemlerine yer verilmiş. sinema'da, türk edebiyatında siyasette, futbolda, günlük yaşamda karşımıza çıkan eniştelerin nasıl algilandigina, enisteler üzerinden aile ve mahremiyet kavramlarına, eniştelerin ve hatta türk kızları ile evlenmiş yabancıların, ülkeye ve enistelik makamına bakış açısına değinilmiş. okunması zevkli, dili sade, farklı alanlarda bilgi verici ve düşündürücü bilgilerin yer aldığı, hem bizden hem bizi eleştiren görüşlerin yer verildiği bir kitap. tanıtım yazısında ahmet tulgar'in şu cumlelerine yer verilmiş; “enişte dönen bir şeydir. karısının zemininde, kendisine yönelen bakışlara göre, bakışların etkisiyle, bakışlar nezdinde bir topaç gibi dönerken, birbirinden farklı görüntüler sergiler, farklı işaretler gönderir, farklı estetik duyumlara yol açar, farklı hisler uyandırır. (…) enişte aile ortamının yanar döneridir. yine eniştenin iki büyük görevinden (iktisadi ve cinsel başarı) atıfta bulunularak bir yandan da türkiye'deki erkeklik kavramına eleştirel bir bakış bulabiliyoruz. enişte kelimesi farsça aguşta kelimesinden "büyük tiprak zengini, çiftçi, kodaman anlamlarından bugünkü haline geldigi kabul ediliyor. sadece bu bilgi bile bize türkiye'de erkeklik algısı hakkında bir fikir veriyor.
Düşünce

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.