1950
Sıralamalar

Roma Tiyatro Geleneğinden Kısa Bir Komedya: Esirler
2022 122. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2022 23:10
“Erdemli insan, hiçbir zaman ölünce yok olmuş sayılmaz.” - Plautus 1. Giriş: Romalı Komedya yazarı Titus Maccius Plautus'un hayatına, tiyatro dünyasındaki yerine, kimlerden etkilendiğine ve kimleri etkilediğine değinmeye çalışacağım. Son olarak eserlerinden, Türkiye'deki çeviri geçmişinden ve Esirler oyunundan bahsedeceğim. Zaman ayıracak olanlara şimdiden teşekkürler. 2. Titus Maccius Plautus Kimdir? M.Ö. 254 yılında doğan Titus Maccius PlautusTitus Maccius Plautus, Roma tiyatrosunun en büyük temsilcilerinden biridir. Antik Yunan’da doğan ve gelişen tiyatro sanatının Antik Roma’daki ilk büyük isimleri arasında yer alan Plautus, yaşadığı dönem itibarıyla erken Roma tiyatrosunu ileri seviyeye taşımış ve eserleriyle ölümsüzleşmiştir. Kendisinden kısa bir süre sonra yaşamış olan TerentiusTerentius ve SenecaSeneca başta olmak üzere birçok Romalı yazar ve şair üzerindeki etkisi büyüktür. 184’teki ölümüne dek birçok eser veren yazarın hayatı boyunca 121 oyun yazdığı söylense de bunların birçoğunun başkalarına ait olduğu görüşü ağırlık basar. Günümüze dek ulaşan eserlerinin sayısı 21, ülkemizde yayımlanan eserlerinin sayısı ise 11’dir. 3. Yazarlık Hayatı Hakkında Kısaca: “Felaketlere karşı cesaretli davranmak yararlıdır her zaman.” (sayfa 14) Kendi halinde, orta sınıf bir Roma yurttaşı olan Plautus, fırında çalışan bir işçiydi ve boş zamanlarında ise tiyatrolarda oyunculuk yaparak para kazanmaya çalışıyordu. Komedya eserleri yazması da yine bu döneme rastlar ve eserleri giderek daha geniş kitlelere ulaşır. Bundaki en önemli pay şüphesiz ki Roma İmparatorluğu’nda daha alt sınıflar olarak tabir edilen kişilere yönelik oyunlar kaleme almış olmasıdır. Halkın sahiplenmesi de bu sebepledir. Gerçek adı farklı olan yazarın Plautus ismi “düztaban” anlamına gelir. Roma’ya ilk olarak oyuncu sıfatıyla gelir ve burada büyük
EsirlerTitus Maccius Plautus · Mitos Boyut Yayınları · 201521 okunma
Puan vermedi·64 syf.·
2026 26. kitabı
Düşünüyorum da insanoğlu gerçekten çok zavallı! S:6 Tiyatro izlemek kadar, okumak da ayrı bir keyif benim için , farklı edebi eserlerden sonrası ruhen dinlenmk İçin tiyatro okumak oldukça rahatlatıcı geliyor insana.. Antik Roma'daki esir ve kölelerin yaşamları ile ilgili, dostluk, özveri ve yardımlaşma konularını mizahi bir üslupla işlediği bu eseri için, oyunun sonunda bir oyuncu aracılığıyla şöyle diyor: "Sevgili izleyiciler, oyunumuz ahlaka uygun bir oyundu. Öyle yasak aşk ilişkileri, küfürlü konuşmalar yoktu. Öyle çocuk değiştirmeler, hileli para işleri de yoktu.Oğlanlar, babalarından gizlice, kızları satın alıp azat etmediler. Böyle, iyi insanların daha iyi olmalarını örneklerle anlatan Komedileri, şairler her zaman bulup yazamazlar. Şimdi sizi memnun ettiysek, oyun uzun ve sıkıcı gelmediyse, Bir işaretinizle bunu belli edin bizlere... EsirlerEsirler Artık bundan sonra hiçbir insana güvenmeyceğim. S:43 Bende güvenmiyorum hiccc
Edebiyat sanat senaryo tiyatro oyun
EsirlerTitus Maccius Plautus · Mitos Boyut Yayınları · 201521 okunma

Titus Maccius PlautusYazar · 13 kitap
Antik Romalı, Eski Latince döneminin ünlü komedya yazarı. Komedya yazarlarının ilk ve en üretkenlerindendir. Antik Yunanistan'daki "Yeni Komedya" (bkz. Komedya) tarzından etkilenerek, Roma'da Yunan komedyası benzeri bir komedi anlayışı oluşturdu. Kendinden sonra gelen klasisist birçok sanatçıyı etkilemiştir