Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Estetik 1

Georg Lukács

Estetik 1 Gönderileri

Estetik 1 kitaplarını, Estetik 1 sözleri ve alıntılarını, Estetik 1 yazarlarını, Estetik 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Estetik üzerine önemli başvuru kaynakları:
1.Baumgarten-Aesthetica 2.Kant-Yargı Yetisinin Eleştirisi 3.Hegel-Estetik Dersleri 4.Schiller-İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar 5.Benedetto Croce-Estetik 6.Terry Eagleton-Estetiğin İdeolojisi 7.Afşar Timuçin-Sorularla Estetik El Kitabı 8.Suut Kemal Yetkin-Estetik Doktirinler 9.İsmail Tunalı-Marksist Estetik 10.Estetik ve Politika 11.Georg
Nedir dar görüşlü insan? Korku ve umutla doldurulmuş Boş bir bağırsak Tanrı aşkına acınası bir varlık. Goethe.
Reklam
İnsanlığın en büyük iki düşmanını Korkuyu ve umudu birbirine zincirledim Ve onları toplumdışı bıraktım... Goethe.
Güncel yaşamı umutsuz bir çöküş düzeyine dönüştüren bu derin karamsarlık, zorunlu olarak güncel yaşamın özünü ve yapısını yoksullaştırır ve bozar:
Gerçi yemek, içmek, üremek gibi eylemler de gerçekten insancıl işlevlerdir. Ama onları insanoğlunun öteki eylemlerinden ayıran ve tek erek yapan soyutlama içerisinde hayvansal niteliğe bürünürler.
İş bu kadarla da kalmaz: Sözü edilen eylem, soyut kavramın, düşüncenin bir düşe dönüşmesi olasılığını da kapsar; bu dönüşüm, insanın bilincine varmadığı bir değişim biçiminde gerçekleşir. Çünkü en yalın genelleştirmede, en genel düşüncede bile bir parça hayal gücü vardır.
Reklam
İnsanın anlığının bir nesneye yaklaşması, insan tarafından bir kopyanın oluşması, kolay, yalın ve dolaysız bir eylem değildir; karmaşık, birden fazla yönü olan, zikzak bir çizgiyi izleyen bir eylemdir. Bu eylem, hayal gücünün yaşamdan kopması olasılığını da kapsar.
gözlük-mikroskop. "roman anlatmaz, gösterir" denilen tam olarak bu
bur ada görünümü bulandıran kaymaların varlığına karşın, gerçek anlamda bilimin insanbiçimcilikten arındırılmasına bir sıçrama vardır; gözlük, insanbiçimcilikten arındırmaz, ama teleskop yada mikroskop bunu gerçekleştirir; çünkü gözlük, günlük insanın günlük yaşam içeresinde aksayan normal bir işlevini düzeltir; teleskop ve mikroskop ise insan duyularına, içine başka türlü girilemeyecek olan bir dünyanın kapılarını açar.
Sayfa 127Kitabı okudu
Estetiğin daha başlangıçtan, sanatın konusu olmazdan önce insanoğlunun eylemiyle gerçekleşmiş bir işlemeyi kendinde taşıyan nesnesi, işlevi yalnızca bilinçten bağımsız kendindeliği elden geldiğince sadık bir yaklaşımla bilinçli bir , bizimiçinlik biçiminde yansıtmaktan çok ötede olan, nesnenin her öğesiyle bir bağıntı kuran ve onun gerek bütünüyle, gerekse tek tek kısımlarıyla tutumunu sergileyen öznesi, bunların, sonucunda her sanat türü ve son çözümlemede her sanat yapıtı -görece olarak- bağımsız bir varoluşa kavuşur ;
Sayfa 193 - Payel
Çalışma ile sanat arasındaki ayırım kavramsal açıdan gerekli ve olası kalmaktadır, ama bu ayırım, nesnelleşmelerin bilinçle ilgili tepkelerinden değil, ancak nesnelleşmelerin kendisinden algılanabilir. Ayırıcı çizgi -ilkel başlangıç evresinde, örneğin takılarda, aletlerin süslenmesinde, vb.- dolaysız yararlılığın bittiği yerden geçer. İnsanbiçimcilikten arındırıcı yansıtmanın gelişmesi, hep daha uyumlu yararlılıklar getirirken ve böylece çalışmanın dolaysız yararlılık etkisini yükseltirken, estetik öğeler çalışmanın edimsel yararına hiç bir katkısı olmayan bir fazlalığı temsil eder. Yalnız bu durum bile estetik olanın çalışmadan ,daha geç ortaya çıkışının nedenini açıklamaya yeterlidir. Estetik, yalnızca nesnel olarak tekniğin belli bir düzeye varmış olmasını şart koşmaz ; bunun yanı sıra «fazlalığın» yaratılması için gerekli boş zamanın, çalışmanın üretici güçlerinin artırılmasıyla sağlanmasını da gerektirir.
Sayfa 181 - Payel