Argos'daki Kanopus Arşivleri 2

Delidolu Yayınevi
Orijinal Adı:
Marriages: Canopus in Argos Archives 2

2025 146. kitabı
Beş kitaplık Argos’taki Kanopus Arşivleri serisinin ikinci kitabı Evlilikler’de yazar yine okuyucu için çok farklı bir güzergah sunmuş. Bu sefer konumuz ikili ilişkiler, cinsiyet ve kadın erkek rolleri arasında yaşananları mercek altına almış. Ana erkil bir uygarlığın kraliçesi ile ata erkil bir uygarlığın kralı evlenirse böyle bir bütünden nasıl parçalar çıkar ele alma şekli hoşuma gitti. Kadın erkek ilişkilerini sorgulayan her kitap zaten ilgimi çok çeker ama burada yazarın bunu anlatma şekli daha çok hoşuma gitti. Sosyal, kültürel ve gündelik yaşamın içerisinde tartışmaya açık çok fazla konu çıkıyor. Tabii diğer yandan her bireyin bu konuya olan yaklaşımı da yine kendi bakış açısı, kültürü, algısı ile orantılı olarak değişecektir. Eril ve dişil bir mücadelenin içinde çok büyük zıtlıklar söz konusu. Bu belki de biraz dengeyi de sağlıyor ama diğer yandan çok büyük çatışmalara da yol açıyor. Kim galip gelir bilinmez ya da bu mücadelenin galip geleni var mıdır o daha da büyük bir bilinmez diye düşünüyorum. Üreten, çalışan ama diğer yandan savaşan farklı toplumların birbiriyle olan uyumunu da tartışabileceğiniz bir zeminde ilerliyor kitap. Toplumsal farklılıkların cinsiyet rollerini giydirildiği eylemler dahilinde insan kendi yaşadığı toplumun bu noktadaki bakış açısını da düşünüyor. Bir medeniyet ne kadar ileride olursa olsun bu bazen sadece zaman kavramı içerisinde ileride kalabiliyor bence. Çünkü tarihin her döneminde kadın ve erkeğin yeri, insan daha doğmadan biçilmiş rolleriyle üzerlerini giydirilen kıyafete mecbur bırakılıyor. Kadın ve erkek bu noktadan sonra içinden bile düşünmeye korkuyor bazı konularda. Bunu ise o toplumun gelişmişlik düzeyi ile pek ilgisi bulunmuyor. Çünkü cinsiyet, kimlik ve roller çerçevesinde zaten çoktan yazılmış olan kuralları uyguluyor
EvliliklerDoris Lessing · Delidolu Yayınevi · 202037 okunma
2021 3. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2021 23:16
Yazarın "Argos'taki Kanopus Arşivleri" serisinin ikinci kitabı "Evlilikler". Aşağı toplum olarak gösterilenlerin kralı Ben Ata ile yüksek toplum olarak gösterilenlerin kraliçesi Al.ith'in evlenmesi sonucu olanları anlatıyor. Toplumların birbirlerini nasıl etkilediklerini ve bu etkilerin sonuçlarını güzel anlatmış yazar. Ancak ilk kitap kadar etkileyici değildi. Konu biraz daha ayrıntılandırılabilirdi. Her şeye rağmen güzel bir okumaydı.
EvliliklerDoris Lessing · Delidolu Yayınevi · 202037 okunma
2026 1. kitabı
Doris Lessing’in Evlilikler kitabı, evliliği romantize eden kalıpların ötesine geçerek ilişkilerin görünmeyen katmanlarını sorgulayan güçlü bir eser. Kitapta yer alan hikâyeler, kadın-erkek ilişkilerinin yalnızca “birlikte yaşama” halinden ibaret olmadığını; güç dengeleri, beklentiler, hayal kırıklıkları ve bireysel özgürlük arayışlarıyla ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Lessing’in anlatımı oldukça sade ama bir o kadar da derin. Okurken kendinizi bir anda karakterlerin iç dünyasında buluyorsunuz. Özellikle evlilik kurumunun toplum tarafından nasıl şekillendirildiği ve bireylerin bu yapı içinde nasıl sıkıştığı üzerine yaptığı tespitler oldukça etkileyici. Yazar, okura doğrudan mesaj vermekten ziyade, karakterler aracılığıyla düşündürmeyi tercih ediyor. Kitapta beni en çok etkileyen nokta, ilişkilerdeki “görünmeyen yalnızlık” duygusunun çok gerçekçi bir şekilde aktarılması oldu. Birlikte olan ama aslında birbirine uzak bireyler… Bu durum, günümüz ilişkilerine de fazlasıyla ayna tutuyor. Kısacası Evlilikler, klasik bir aşk ya da evlilik kitabı değil; aksine bu kavramları sorgulayan, zaman zaman rahatsız eden ama tam da bu yüzden etkileyici olan bir eser. İlişkiler üzerine düşünmeyi sevenler için kesinlikle okunması gereken bir kitap.
EvliliklerDoris Lessing · Chiviyazıları Yayınevi · 199937 okunma
2019 27. kitabı
Barış içinde yaşayan eşitlikçi toplumun kraliçesi ile güce tapan, otoriteye sınırsız bağlı, ataerkil topluluğun kralının evliliği. Konu ilginç, oldukça doğurgan bu senaryodan yürüyerek siyasi, sosyokültürel, psikolojik pek çok tartışma açılabilir ama serinin ilk kitabı kadar tat vermedi (muhtemelen ikinci bir okuma gerekiyor) #dorislessing #evlilikler#argostakikanopusarşivleri
EvliliklerDoris Lessing · Chiviyazıları Yayınevi · 199937 okunma

Doris LessingYazar · 34 kitap
1919’da, babasının İngiliz subayı olarak İran’da görev yaptığı sırada Kirmanşah’ta doğdu. 1949’da İngiltere’ye yerleşti. Yayımlanan ilk kitabı Türkü Söylüyor Otlar, Rodezya’yı anlatıyordu. Başyapıtlarından sayılan ve en çok okunan romanı olan Altın Defter’de, yaşadığı çağla uzlaşmaya çalışan bir kadın yazarı konu aldı. Şiddetin Çocukları adlı yarı özyaşamöyküsel roman dizisi yayımlandı. Hayatta Kalma Güncesi, bir fantezi niteliğindeydi. Lessing, aralarında Evlenmeyen Adamın Hikâyesi’nin de bulunduğu birkaç öykü kitabı yayımladı. Argos’taki Kanopus Arşivleri adlı beş romanlık dizisiyle bilimkurgu türüne yöneldi. İyi Bir Komşunun Günlüğü ve Yaşlılar Yapabilselerdi adlı romanlarında, tanınmamış yazarların sorunlarını gözler önüne sermek için Jane Somers takma adını kullandı. 1985’te, Londra’daki bir grup devrimciyi anlattığı Terörist yayımlandı. Bunu bir dehşet öyküsü olan Beşinci Çocuk izledi. Özyaşamöyküsünün özellikle ilk cildi Derimin Altında büyük övgüyle karşılandı. Son romanı Yarık, 2007’de yayımlandı ve aynı yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2013’te Londra’da öldü.