Feeling Great

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2016 41. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2016 00:00
İnanamıyorum... Bu kitabı sıraya koyduğumda, önceki sıradaki kitapların bitmemesini çok istiyordum. Sıradan, kapak satan( kitabı hediye almıştım ve kitabı hiç araştırmamıştım) bir kitap olduğunu düşündüm ve kitabın 412 sayfa oluşu, sanırım okumamı psikoljik olarak hep öteledi... Kitabı elime aldım ve küçük bir araştırma yapınca, kitabın antidepresan etkisi yarattığını öğrendim. Resmî olarak kanıtlanmıştı... Şu anda kitabın büyüsü bana "evreka" sevinci yaşatıyor açıkçası. "Yaş geçtikçe insan kendisini daha iyi tanır" derler. Kendimle yeni tanıştım sanırım. Ağır depresyon yaşıyordum şu sıralar. Ve çok önceleri kendimi sorguladığımda çok ciddi tespitlerde bulunmuştum ama çözüm yoktu. Bunlar temel fakat mühim problemlerdi. Kitabın ilk 100 sayfasında, hayatımda kimseye kuramadığım, kendime bile itiraf edemediğim cümleleri çevremdeki(yakın çevrem) insanlara anlatınca hafifledim. Bu daha önceden hissetmediğim bir duyguydu. Kendimi eleştirmekten korkmuyor ve zevk alıyordum. Yaşamım boyunca birçok psikoloji kitabı okudum. Sorun "Gegenbesetzung" tu. ID'imde bastırdığım bir durum karşısında bilişsel işlevim bu durumu gün yüzüne çıkarmak için sürekli enerji harcıyor ve Ego' mda gün yüzüne çıkmak isteyen bu durumu baskıladığından sürekli karşılıklı olarak danışıklı dövüş halindeydi. Süperego da tabii olarak, vicdanî bir yükümlülükle kendimi suçlamam için "psikolojik etiketleme" ile yaftalıyordu beni. Az çok durumum hakkında bildiğim şeyler vardı yani. Ama çözümü Dr. Burns' ün "iyi hissetmek" kitabında buldum sanırım. Tabi ki çözümü anlatarak kitabı özetlemek okurlara haksızlık olacağı için susmak zorundayım (: Bu kitap, artık uyandığımda göz hizamda olacak şekilde kitaplığıma en ön sıraya yerleşti. "Klasik kişisel gelişim" kitaplarından çok daha fazlası. Kesin kelimeler kurmayı
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 201815,5bin okunma
Felaketleştirmeye düşer misin ?
Puan vermedi·404 syf.·
2024 7. kitabı
David Burns’un İyi Hissetmek kitabını okurken kendimi yalnızca bir okuyucu değil, aynı zamanda bir “katılımcı” gibi hissettim. Bu kitap, kuru bir psikoloji anlatısı değil; aksine insanın zihninde olup bitenleri fark etmesine yardım eden, yer yer samimi bir rehber gibi ilerliyor. Burns, depresyonun yalnızca kimyasal bir mesele olmadığını, düşünce alışkanlıklarımızın bunda çok büyük payı olduğunu söylüyor. Kitabın en çok dikkatimi çeken tarafı, “otomatik olumsuz düşünceler” üzerinde durması oldu. Biz çoğu zaman zihnimizden geçen her şeyi doğru kabul ediyoruz. Oysa yazar, bunların çoğunun “bilişsel çarpıtma” dediği düşünce hataları olduğunu gösteriyor. Siyah-beyaz düşünme, felaketleştirme, zihin okuma… Listeyi okudukça kendi hayatımdan örnekler bulmamak mümkün değildi. Kitabı okurken beni en çok etkileyen şeylerden biri de alıştırmalar oldu. Düşünce günlüğü tutmak, bir olay karşısında aklıma gelen ilk olumsuz düşünceyi yakalayıp “Bunun kanıtı var mı, yoksa ben mi uyduruyorum?” diye sorgulamak gerçekten dönüştürücü bir deneyimdi. Kitap yalnızca bilgi vermiyor; sizi bizzat sürecin içine çekiyor. Burns’e göre duygularımız, düşüncelerimizin bir sonucu. Bu basit ama güçlü cümle, kitabın özünü özetliyor aslında. Düşüncelerimizi değiştirdiğimizde, duygularımız da dönüşüyor. Kitabın anlattığı şey, depresyonun kısır döngüsünü kırmanın mümkün olduğu: umutsuzluk, olumsuz düşünce, kötü hissetme, daha çok umutsuzluk… Bu zinciri fark edip kırabildiğinizde, yeni bir kapı aralanıyor. Tabii kitabın bazı zayıf yanları da var. Bazen tekrar hissi uyandırıyor ve ağır depresyon yaşayan biri için tek başına yeterli olmayabilir. Yine de bana kalırsa, özellikle kendi kendine destek arayanlar için oldukça güçlü bir kaynak. Bu kitabı bitirdiğimde aklımda kalan en önemli ders şuydu: Zihnimden
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 201815,5bin okunma
Tekrar tekrar okunması gereken kitap
2022 3. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2022 17:55
İyi hissetmek nedir? Kötü hissetmek nedir? Nasıl yaparız da iyi hissederiz? İyiliğin, kötülüğün genelgeçer bir tanımı olmadığı gibi iyi hissettirecek şeyler, kötü hissettirecek şeyler diye listeler de yapamayız. Uç bir örnekle bu durumu açıklayabiliriz: Birisini öldürmek çoğumuz için korkunç bir durumdur, sanırım bunu tartışıp açıklamama gerek bile yok. Fakat diğer bir yandan bu, seri katiller için geçerli değildir. Bazı katiller, çok uçuk ve büyütülmüş olsa da anlamlandırılabilir sebeplerle insan öldürür: para, intikam, öfke, hırs... Bazıları ise sadece zevk için yapar bunu, herhangi bir abartılmış nedenleri yoktur. Yani çoğu insanın; bir ölüme sebep oldukları zaman tüm hayatı altüst oluyorken bazısı için ölüm, mutluluk verici bir araçtan başka bir şey değildir. Buradan çıkaracağımız sonuç şu: Her eylemin her insan üzerindeki sonucu aynı değildir. Önemli olan kendi benliğimizi iyi hissettirecek şeyleri bulabilmek ve bunları hayatımızda tutabilmek. Bunun için de kendimizi çok iyi tanımamız gerektiğini unutmayalım. Peki bu kitap iyi hissedebilmemiz konusunda bize yardım sağlayabiliyor mu? Kesinlikle evet. Çünkü Dr. Burns spesifik sorunlara karşı spesifik çözümler vermekle kalmamış, her çıkmazda hissettiğimiz anda kendi kendimize uygulayabileceğimiz çok önemli psikoterapi metotlarından da söz etmiş. Bu yöntemlerin çoğunu uyguladım ve gerçekten işe yaradıklarını gördüm. Özellikle ayrıntılara girerek irdelediği sorunlardan bazıları ise şunlar: Özgüvensizlik, empati yapamamak, hiçbir şey yapmama isteği, suçluluk duygusu, onay ve sevgi bağımlılıkları, mükemmelliyetçilik, gelecek hakkında umutsuzluk... Dr. Burns'un davranışlarımı daha mantıklı hâle getirip daha iyi hissetmeye başlamamda bana en çok yardım ettiği konular mükemmelliyetçilik ve empati kuramamak
Kendini Kandır - Plasebo Pornografisi
·%52 (215/408 syf.)·
Kitap okumaya ciddi olarak ilk başladığım dönemde adına ve hakkında yapılmış yorumlara da aldanarak bir hevesle aldığım ama sonrasında kendisine verdiğim paraya üzüleceğim hale gelen kitaptır. Kitap adı ve kendini pazarlama şekli itibariyle psikoloji, kendini geliştirme kitabı gibi dursa da aslında çok çok büyük oranda zorlasanız akademik çalışma ürünüdür. Bir doktorun kliniğine gelen hastalar üzerindeki gözlemleri, teknik ve alandaki terminolojilerle, tablo ve grafiklerle, örnekler üzerinden anlattığı ve bunlardan da "kıssadan hisse" çıkartmamızı bekleyen bir içeriği vardır. Bütün bu biraz Amerikan tarzı " sen aklına koyduğun her şeyi başarırsın, çünkü senin inanılmaz bi gücün ve sevgin de var" kişisel gelişim gazları tamamen aldatmacadır. Maalesef toplumdaki bir çok insan ki bu neredeyse %80 falandır; başkalarının kendisini gazlamasına, bir telkin aracına ihtiyaç duyar. Burada oturup Türk toplumu üzerinde sosyolojik bir inceleme yapacak değilim elbette fakat bu kitap, bu saçma arzuyu bile karşılayamamaktadır. Kitabın okumaya dayandığım yerine kadar, -ki genelde kitap yarım bırakmayı sevmem- anlattığı ve kitabın tüm özet cümlesini söyleyeceğim şimdi. Tek cümleyle kitabı okumuş sayılacaksınız. Düşünceler, duyguları yönetir, iyi düşünün iyi olun. Kitap okuduğum yere kadar ve devamında atlaya atlaya kurcaladığım sonuna kadar bunu defalarca farklı varyasonlarda ve ne sizin ne benim hiçbir işimize yaramayacak akademik terminoloji kelimeleriyle süsleyerek sunuyor. Kitabın hitap etmesi gereken kesim psikoloji alanında lisans ve lisans üstü eğitim yapan insanlardır. O tablolar, denek olarak görülen hastaların şematik halindeki duygu durum çıkarımları vb. binimum teknik tabir ancak bu alanda akademik çalışma yapan insanlara fayda sağlayabilir. Yanınızda keyif kahvesiyle
İyi Hissetmenin Görünmeyen Formülü
2025 145. kitabı
Bazen insanın en büyük savaş alanı kendi zihnidir. Kimsenin görmediği, duymadığı ama geceleri uykusuz bırakan o sessiz fısıltılar… Kendi kendine yöneltilen suçlamalar, durmadan büyütülen hatalar, “ben zaten hep böyleyim” diye başlayıp dipsiz kuyulara düşüren cümleler… İşte bu kitap, o savaş alanında eline silah bile almadan galip gelmenin yolunu anlatıyor. İnsan, çoğu zaman sorunlarını dışarıda arar. Hayat zor, insanlar anlayışsız, şartlar kötü der. Ama bazen en ağır yük, düşüncelerin arasına gizlenmiş bir virüs gibi zihinleri ele geçirir. “İyi Hissetmek” işte o virüsün kodlarını çözmek için yazılmış bir yol haritasıdır. Çünkü bazen kötü hissetmenin sebebi hayatın kendisi değil, olaylara taktığımız o karanlık gözlüklerdir. Bu hikâyede kimse sihirli bir değnek vaat etmiyor. Aksine, en küçük düşünceyi nasıl yakalayacağınızı, zihninizde nasıl düzelteceğinizi fısıldıyor size. “Bir düşünce geldiğinde, onu sorgulamayı hiç denedin mi?” sorusunu sorduruyor satır aralarında. Çünkü insan, zihninde neyi büyütürse, duygularında da onu yaşar. Kitabın sayfaları ilerledikçe, okuyan kişi anlar ki; iyi hissetmek için hayatının mükemmel olmasına gerek yok. Asıl mesele, olanı nasıl yorumladığında gizlidir. Olaylar değil, onlara yüklenen anlam acıtır insanı. Bu yüzden kitap, dış dünyayı değil, iç dünyayı inşa etmeyi öğretir. Kendi düşünceleriyle boğuşan herkes için bir çıkış kapısıdır bu anlatılanlar. Çünkü zihnin ürettiği yalanları yakaladığınızda, hayatınızdaki zincirlerin çoğunun aslında kilitsiz olduğunu fark edersiniz. Ve işte o zaman, iyi hissetmek bir hayal değil, ulaşılabilir bir gerçek olur.
Hayata Dair
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 201815,5bin okunma
Kendine Söylediklerin Kaderin Olmasın!
2026 4. kitabı
"Duygularımız genellikle hayatımızda olanlardan çok, nasıl düşündüğümüz ile ilgilidir." David Burns , İyi Hissetmek kitabında çok net bir yerden konuşuyor: İnsanı en çok yaralayan şey, yaşadıkları değil; yaşadıklarını nasıl yorumladığıdır. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) temelli bu kitap, depresyon ve kaygının yalnızca kötü hissetme hâli değil, belirli düşünce kalıplarının sonucu olduğunu anlatıyor. David Burns ’e göre zihin, çoğu zaman gerçeği olduğu gibi değil, çarpıtarak sunar ve biz de bu çarpıtılmış düşünceleri gerçek sanarak duygusal olarak çökeriz. Kitapta sıkça karşılaştığımız bilişsel duygular ya hep ya hiç düşünmek, felaketleştirme, zihin okuma, kişiselleştirme gibi... aslında günlük hayatta fark etmeden yaptığımız iç konuşmaların ta kendisi. Aslında bizimle konuşan biri yok, bizi en çok yoran ses kendi zihnimiz,düşündüklerimiz,davranışlara yaptığım çıkarımlar. Kendimize her olumsuz düşüncelerimizde,karşı tarafın yaptığı davranışlar da şunu hatırlatmak gerekiyor diye düşünüyorum;bu benimle ilgili değil sadece düşüncem,karşı tarafla ilgili diye hayırlattığımız da düşüncelerimiz, duygularımız değişirken hayatımızda değişiyor.Kendimize yapacagımız en güzel terapi, iyilik bence böyle düşünmek. David Burns ’ün yaklaşımı umut verici çünkü değişimin mümkün olduğunu bilimsel bir zeminde anlatıyor. Duyguların, düşüncelerin bir sonucu olduğunu; düşünceler değiştiğinde duyguların da değişebileceğini egzersizlerle, kişilerin yaşadığı psikolojik gerginliklerle, nasıllarla ve nedenler anlatıyor ve bir çok yöntemle ifade ederken yazarımız ben silaksızlaştırma yöntemini çok sevdim. Yazarımızın kitaba eklediği teslerde çok etkili insanı okurken aktifletiriyor.Burda sayfa sayısı az bende ki kitap 632 sayfaydı ve son 150 sayfası neredeyse antideprasanlarla ilgiliydi genelde doktorların
2023 48. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2023 14:30
Yine bir gelişim kitabı.... Yine bana göre olmayan bir kitap. Bu tarz kitapları okurken içinde değişik hiç bir şey yok gibi geliyor bana. Kendine değer ver Uzun süre oturma hareket et Kitap oku Sana iyi gelmiyen insanlardan uzak dur Ara sıra dedikodu yap Müzik dinle Kabullenmeyi öğren Anı yaşa Buna benzer şeyler yap Zaten kendini iyi hissedersin. Boş ver gerisini...
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 201815,5bin okunma
insan olmaya, çabalamaya ve cesarete dair düşüncelerim
2024 61. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2024 19:02
Hayatta her zaman güzel olaylarla, durumlarla karşılaşmıyoruz ya da güzel bir durumu nasıl kucaklayacağımızı bilemeyebiliyoruz. Bazen sorun tamamen bizle de ilgili olmayabiliyor, durumun içinden çıkmak zorlayıcı olabiliyor. Yine de içinde bulunduğu can sıkıcı durumun değişmesi için çabalayan, kendini keşfeden ve anlayan, arayışta olan, anlamı ve güzelliği inşa eden, cesaret gösteren insanlar gözümde apayrı bir yere sahip oluyorlar. Şu an bahsetmek istediğim cesaret türü, kendine yardım edebilme cesareti. Bir insanın kendine yapabileceği çok fazla iyiliğin olduğunu düşünürüm. Benim için şu sıralar bunlardan en önemlisi duygularımızı regüle etmeyi öğrenmek, bilişsel çarpıtmalarımızın farkında olmak. İyi Hissetmek bu anlamda yazılan en iyi bibliyoterapi kitaplarından biri. 1980 yılında yazılmış ve bir çok araştırmada self help kitapları arasında en çok önerilen ve en çok işe yarayan kitap olarak seçilmiştir. Sunuş bölümünde bilişsel terapi yöntemi ve okuyarak terapinin ilaçla tedaviden hiç de aşağı kalmadığını hatta çoğu durumda daha etkili olduğunu kanıtlar nitelikte birçok araştırma verisi verilmiştir. Bu kitabı okuyan depresif insanların %70'i başka hiçbir terapi yöntemi kullanmadan iyileşme göstermiştir. Depresyon üzerine yazılmış gibi görünse de günümüzde hızla artan birçok duygu-durumla ilgili hiç de yabana atılmayacak ve özümsenerek uygulandığında oldukça etkili olan çalışma pratikleri yer alıyor. Benim de çok sıkıntılı olduğum, kaygılar yaşadığım, stres düzeyimin yükselerek arttığı kritik bir dönemimde ilaç gibi geldi. Hepimizin kütüphanesinde yer almasını ve ihtiyaç duydukça karıştırmamızı faydalı bulduğum bu kitabı tüm okurlara öneriyorum.
iyileşmek karar vermektir
Puan vermedi·632 syf.·
2025 46. kitabı
David Burns’un İyi Hissetmek kitabı, bilişsel davranışçı terapi temelleri (kişinin düşünce–duygu–davranış döngüsünü inceleyen, olumsuz ve işlevsiz düşünceleri fark edip bunların yerine daha gerçekçi ve sağlıklı bakış açıları geliştirmeyi hedefleyen bilimsel bir psikoterapi yöntemidir. Günümüzde depresyon, kaygı bozuklukları, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk gibi birçok psikolojik sorun için en çok kullanılan ve etkinliği kanıtlanmış yaklaşımlardan biri) üzerinden depresyon, kaygı ve olumsuz düşünce kalıplarıyla baş etme yollarını anlatmayı hedefleyen bir kitap. Öncelikle, kitabın sonunda ilaç reçetelerine yer verilmesini yadırgadım. Psikolojik iyileşme sürecinde ilaçların yeri elbette olabilir fakat böyle bir kitapta reçetelerin verilmesi, kitabın genel yaklaşımıyla uyumsuz geldi ve bana fazla yüzeysel bir çözüm sunuyormuş hissi bıraktı. Zaten kitap reçetesi önceki basımlarında bulunmuyorken o haliyle daha iyiymiş dedirtti. Bununla beraber kitapta paylaşılan vakaların ele alınış biçimi beni ikna etmekte zorladı. Anlatımlar çoğu zaman sihirli bir değnek değmiş gibi hızla çözülmüş öyküler gibi ve derinlemesine incelenmeden, özetlenmiş bir şekilde sunulan bu örnekler, gerçek hayattaki psikolojik süreçlerin zorluğunu ve kapsamlı yapısını tam olarak yansıtmıyor oluşu kitabın inandırıcılığını zayıflatan bir neden oldu. Benim için İyi Hissetmek kitabı bir rehber özelliği taşısa da psikolojik süreçlerin gerçekliğini arayanlar için tatmin edici bir derinlik sunmayan bir kitap olarak kaldı. Keyifli okumalar dilerim.
1K
2021 8. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2021 00:00
Öncelikle söyleyeceğim, bu kitabı okumayı her kese tavsiye ediyorum. Kitap antidepresan etkisi yaratıyor. Özellikle ağır depresyon yaşayanlar için okunması gereken müthiş kitap. Psikoloğa gitmeden kitabın her sayfası insanı iyileştiriyor. Bu kitap sayesinde kendini eleştirmeği ve eleştirmekten korkmamayı öğreniyorsun. Öyle bir kitap ki, okuyup rafa kaldırmakla iş bitmez. Her zor, başa çıkılmaz durumda bu kitabı açıp yeniden Dr. Burns'un tavsiyelerini ala bilirsiniz. Kitap kaygı, suçluluk, kötümserlik gibi özgüveni düşüren tüm depresyon belirtilerini ilaç kullanmadan tedavi ediyor. Kitabı okudukça sanki yazar karşınızdaymış gibi izlenim oluşuyor. Sizinle konuşuyormuş gibi hissediyorsunuz. -İntihar, bir insan hakkı değildir; bir insan hastalığıdır, bir ruh bozukluğudur, yardım gerekir. Kişi bu durumda kendine dair birçok mantık hatası yapar, kendine dair yargılarını gerçek zanneder. İşte "intihar" nedir? intiharla tüm dertlerden kurtulur muyuz? gibi sorular burada cevabını buluyor. Varoluşta yapayalnız hissetmeniz bir yanılgı; pes etmeyin, kendinizi teşhis edin ve bu kitapı okumaya başlayın. Utanılacak bir durumda değilsiniz; kötü aile, yıpratıcı ilişki, ard arda gelmiş başarısızlık, suçluluk, kınanma, aşağılanma, sosyalleşmeme bunların hiç biri size has değil. Bunları kötü olduğunuz için değil, insan olduğunuz için yaşıyorsunuz. Tek kelimeyle, bu kitapla ruh durumunuzu tespit edebilirsiniz. 14 yaşından büyük her kese tavsiyem.

David BurnsYazar · 6 kitap
Burns, 1964'te Amherst College'dan lisans, 1970'de Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1974 yılında Pennsylvania Tıp Fakültesi'nde psikiyatride ikamet eğitimini tamamladı ve American Board of Psychiatry 1976'da nöroloji. Burns çok sayıda araştırma çalışmasının, kitap bölümünün ve kitabının yazarıdır. Ayrıca her yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da zihinsel sağlık uzmanları için konferanslar veriyor ve birçok psikoterapi eğitimi atölyesi yürütüyor. Araştırma ve öğretiminde birçok ödül kazandı ve Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki psikiyatri sakinlerinin mezun oldukları sınıf tarafından üç kez "Yılın Öğretmeni" seçildi.