Felsefe El Kitabı

Selahattin Hilav
Ağustos 2011
Yapı Kredi Yayınları

2021 16. kitabı
Felsefenin ne olduğuna, ne anlama geldiğine değinmekle başlayan bu kitap, daha sonra felsefenin ilerleme sürecine dikkat çekiyor. Felsefenin seyrinde ortaya çıkan başlıca –temel- akımları da ele alıp irdeleyen bu kitap bize net bilgiler sunuyor diyebilirim. Fakat benim bu kitapta odaklandığım iki başlık olacak: 1) Felsefe tamamen toplumdan bağımsız mıdır? Kitabın bu başlık üzerinde durması ilgimi çekti. Çünkü, genellikle felsefenin özgür –başına savruk- bir düşünce sistemi olduğu yanılgısı var. Fakat bu gerçekten öyle mi? Felsefeyi tamamen toplumdan bağımsız özgül bir biçimde düşünebilir miyiz? Kitap bu konuda bu düşüncenin kendi içindeki karşıtlıkları ortaya döküyor. Felsefe bakıldığında toplumdan kopuk bağımsız bir düşünce sistemi gibi görünse de özüne bakıldığında toplumla ilintilidir. Yani toplumsal ve tarihsel koşullardan meydana gelir. Felsefe ilk aşamada toplum içinde var olur. Daha sonra boy verip gelişir ve toplumdan kopmaya hazır hale gelir. İşte bu aşamadan sonra toplumdan kopan felsefe kendi özgür bilincini oluşturur. Yani felsefe karşı dikildiği toplumun ürünüdür. Marx’ın bu durumu, ‘insanın, göbekbağını toplumdan kopartmış olması’ sözüyle dile getirdiğini de kitabın atlamamış olması bu başlığı tamamen aydınlatmaya yetiyor. Toplumdan kopan bu özgür –akılcı- düşünce sistemi toplum içine yerleşmiş dogmalara ve çeşitli değer yargılarına karşı çıkarak yani ‘hayır’ diyerek eleştirel yani felsefi düşünceyi ortaya koyuyor. Bu aşamadan sonra da toplumdan kopmuş özgür bir birey ortaya çıkıyor. Bu noktadan sonra Türk toplumunda bu felsefi düşünce sisteminin oturup oturmadığına dair bir soru yöneliyor bize. Bu da mercek altına aldığım ikinci başlık: 2)Felsefenin Türk toplumundaki yeri nedir? Kitap, Türk toplumundaki durumun biraz daha farklı olduğunu gözler önüne
Felsefe
2026 17. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2026 01:17
Felsefe alanında memleketimizden çıkmış kıymetli bir eserdir Felsefe El Kitabı. Üzerine emek verildiği okunduğu zaman anlaşılacaktır. Kitap beş bölümden oluşmakta: 1. Felsefe Nedir? 2. İlkçağda Felsefe 3. Ortaçağda Felsefe 4. Yeniçağda Felsefe 5. Tarihsel Gerçeğimiz ve Felsefe Felsefeye başlangıç için güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum. Fakat şu hususu da belirtmek gerekir ki yazar Selahattin Hilav Materyalist bir dünya görüşüne sahiptir. Kitabı okuduğumuz zaman bu ayırdıma varmak da zor değildir. İlk filozoflardan başlayarak günümüze kadar birçok filozofun düşüncelerini ve o dönemin şartlarını açık ve sade bir biçimde okuyucuya sunar. Eleştirmek istediğim bir kısım ise Ortaçağ felsefesinin kapsamlı bir biçimde ele alınmamış olmasıdır. Marx ve Marx sonrası felsefeye ise çok kapsamlı yer verilmiştir. Evet Marksizm ile beraber felsefe dünyası bambaşka bir boyut kazandı ve ben de bu süreci öğrenmeye çalışmak için okumalar yapmaya çalışıyorum. İsterdim ki Ortaçağ da geniş bir biçimde yer alsın. Filozofların eserlerini okumadan önce onlar hakkında bilgiler edinmek, yani felsefe tarihi hakkında fikirler edinmek için gayet iyi bir kitaptır. 17 günlük bir okuma süreci oldu benim için. Tanımadığım birçok filozofu kısa da olsa tanıma imkanı buldum. Bu tarz kitapların yeni okumalara sebep olmasını seviyorum. Özellikle felsefeye genel anlamda uzak durulan ülkemizde giriş için okunabilecek kitaplardan biridir. Kim ne düşündü, kim kimi nasıl etkiledi, o zamanın tarihsel süreçleri nasıl şekilleniyordu diye diye birçok soru aklımızın köşelerinde dolanacaktır. Bununla beraber yeni okuma süreçleri kendini oluşturacaktır. Kitabı okuma sürecinde elbette zorlanacağız, elbette bazı sayfaları tekrar tekrar okuyacağız. Bir felsefe kitabı bunu gerektirir. Buralarda zorlanmak
Felsefe-Düşünce
Felsefede ilk adım..
2021 25. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2021 16:22
Bugüne kadar hep felsefeyi ve ünlü filozofları ve düşüncelerini kulak dolması yarim yamalak bilirdim okumak öğrenmek istedim birgün ünlü oyuncu müfit can bey 'in(mandıra filozofu) tweeterinda bu kitabı takipçilerine önermesi üzerine bu kitabı aldım gayet güzel bir seçenek. Bir okurun merak edebileceği öğrenmek isteyebileceği hemen Her konuya değinmeden geçmemiş (Felsefe ve bilim, Tanrı, yaradılış, devlet, politika ,ilkçağ felsefesi ortaçağ ve yeniçağ, neden bilim ile felsefe ayrı düşmüştür? Osmanlı da felsefenin yeri vb ) Yani felsefeye ilk adım için iyi bir rehber olduğunu düşünüyorum..
Felsefe
Felsefe El Kitabı
·264 syf.·
2023 22. kitabı
Tüm felsefe severlerin ve felsefeye ilgi duyanların, hatta felsefe dünyasına yeni adım atmak isteyenlerin başvurması gereken bir şaheser! Aristo'dan Kant'a, Platon'dan Marx'a felsefenin tüm dönemlerine ve önemli filozoflarına en net biçimde değinilmiş. Antik Yunan, İslam Dünyası, Ortaçağ Avrupası ve dahası... Adı pek duyulmamış olan bu kitap, felsefeyi sıkılmadan okuyup anlamanız için bir başucu kitabı...
Felsefe-Düşünce

Selahattin HilavYazar · 10 kitap
1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden[1] mezun olduktan sonra, Fransa'da Sarnbonne ve İşçi Üniversiteleri'nde okudu. Ardından felsefe çalışmalarını kesintisiz sürdürdü. Babası İran Kürtlerinden İstanbul'a göç etmiş ve sonradan Hilav soyadını almış olan Muhammed Mihri Bey'dir. Felsefeci, çevirmen ve denemeci olarak tanındı. Yazko Felsefe Yazıları adlı dergide yöneticilik yaptı. Felsefe yazılarının yanı sıra edebiyat üzerine yazılar da yayımladı. Türkiye'de felsefenin ve birçok kuramsal konunun anlaşılmasına ve öğrenilmesine açıklayıcı yazılarıyla öncülük etti. Selahattin Hilav, 12 Mayıs 2005 tarihinde İstanbul'da öldü. Aydınlanmacı felsefenin ve Marksizm'in Türkiye'de kuramsal olarak anlaşılmasında önemli katkıları oldu. Yabancılaşma kavramı başta olmak üzere, Asya tipi üretim tarzı, şeyleşme gibi pek çok marksist kavramın bu şekilde Türkçeye girmesini sağladı. Öte yandan, varoluşçuluğun hem edebî hem de felsefî olarak Türkiye'ye girmesine katkıda bulundu. Sartre'ın Bulantı'sını, Arthur Schopenhauer'un Aşkın Metafiziği'ni, Michel Foucault'nun Bu Bir Pipo Değildir'ini çevirdi.