Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefe El Kitabı

Selahattin Hilav

Felsefe El Kitabı Gönderileri

Felsefe El Kitabı kitaplarını, Felsefe El Kitabı sözleri ve alıntılarını, Felsefe El Kitabı yazarlarını, Felsefe El Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumlaşamamak
Gerçi Türk-Osmanlı toplumu, insanla toplumun tam anlamıyla birlik ve bütünlük oluşturduğu bir toplum değildir. Bu tür bir topluma ancak, ilkel topluluk ya da aşiret dediğimiz yapılarda rastlıyoruz. Ama Türk-Osmanlı toplumu, köleci, feodal ya da kapitalist toplumlar gibi, sınıfların birbirinden iyice ayrılacak biçimde oluştuğu ve bireyin giderek
Sayfa 280 - YKY
Gerçek bir filozofun ödevi, kuşku, inkar etme, araştırma ve eleştirme yoluyla ;iyilik, kötülük, erdem, adalet gibi kavramların tam bir bilgisine ulaşmak;bunların kesin tanımlarını ortaya koymaktı.
Reklam
Hiçbir şey kendisiyle özdeş kalamaz; her şey değişir ve gelip geçer..
Sokrates'in, her şeyden önce ahlak üzerinde durduğunu;bu konuda kesin tanımlara ve bilgilere ulaşmak istediğini biliyoruz. Bu alanda ileri sürdüğü düşünce, ahlaklı olmanın, yani erdemin, bilgiye dayandığı ;ondan kaynaklandığıdır.
Sokrates'in, her şeyden önce ahlak üzerinde durduğunu;bu konuda kesin tanımlara ve bilgilere ulaşmak istediğini biliyoruz. Bu alanda ileri sürdüğü düşünce, ahlaklı olmanın, yani erdemin, bilgiye dayandığı ;ondan kaynaklandığıdır.
İnsan ruhunun dingin, sakin ve dengeli bir durumda bulunması; doğru, ahlaklı ve mutlu bir yaşamın temelidir. Ruh bu durumdaysa, insanoğlu, iyilikten sevinç duyar, tat alır ve kötülük düşünmez. Ruhun bu durumda bulunmasını, daha doğrusu bu duruma ulaşmasını sağlayan şey de korkulardan ve boş inançlardan sıyrılmış olmasıdır. Korkulardan ve boş inançlardan ise ancak, bilgelikle, bilgiyle kurtulabiliriz.
Reklam
Felsefe`de Tanrı
Mitolojilerde ve dinlerde önemli rol oynayan bu kavram, felsefede çeşitli açılardan ele alınır: 1) Evrenin ve varolanların açıklanmasını sağlayan bir ilke olarak, a- Tanrı, varlıkların içindeki tözdür (cevherdir), özdür, temeldir; varolanlarla bir ve aynı şeydir ("tümtanrıcılar"ın görüşü), b- Tanrı, evreni, bu evrenin dışında bulunan ve onu aşan (aşkın) bir neden olarak yaratmıştır; evrenden bağımsızdır ve evren onun yapıtıdır, c- Tanrı, evrenin amacıdır, ereğidir; evren ona yönelmiştir, d- Tanrı, evrendeki düzenin ilkesi ve kaynağıdır; insanın akıl ve düşünme gücü; düşünce ile varolan şeyler arasındaki uygunluk (doğruluk) Tanrıdan gelir, onun tarafından sağlanmıştır. 2) Etkin bir varlık olarak, a- Tanrı, insanlıktan yüksek bir varlıktır; buyruklar verir vaatlerde bulunur; kendisine yakarılır ve gerekirse yakarışları kabul eder. (Bu anlamda, dinsel yan ağır basmakla birlikte, bazı felsefelerde bu çeşit bir tanrı anlayışına da rastlanır), b- Tanrı, ahlakın ilkesi ve güvencesidir, temelidir. Ahlaksal davranışlar, kişisel bir varlık olarak düşünülen ve hesap verilmesi gereken bir Tanrı tasarımına dayanır. (Bu Tanrı kavramına, dinsel ya da mistik yanı ağır basan ahlak felsefelerinde rastlanır.)
Sayfa 247 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
METAFİZİK. Duyularımızla bilip tanıyamadığımız varlıkları, duyuüstü dünyayı araştıran felsefe dalı. Evrenin, Tanrının, ruhun ne olduğu sorusuna cevap vermeye, çalıştığı gibi, bilginin alanı ve değerinin ne olduğunu da inceler ve bu konularda akıl yoluyla bilgi edinilebileceği inancına dayanır.
Sayfa 239 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Maddecilik, manevi ve ruhsal varlığın bağımsızlığını, Tanrıyı ve bireysel ruhun ölümsüzlüğünü kabul etmez; evrende, fiziksel bir belirlenmenin egemen olduğunu ileri sürer; psikoloji alanında, ruhsal olayların, onlara temel olan fizyolojik olaylara geri götürülerek incelenebileceğini, çünkü "ruhsal olay" denen şeyin, aslında, fizyolojik olayların bir "uzantısı", bir "gölgesi" olduğunu söyler. Maddeciliğe göre, önce madde, sonra da ondan türemiş olan ruh gelir; madde, dışımızda ve düşüncemizden bağımsız olarak vardır; düşünce beynin bir ürünüdür.
Sayfa 238 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
İDE`lar
Descartes'a göre üç tür fikir (ide) vardır 1. Ruhumuzda hazır durumda bulunan ve derin-düşünmeyle kavradığımız "doğuştan fikirler". 2. Zihnimizin yarattığı "yapma fikirler", 3. Duyulardan gelen "gelme fikirler".
Sayfa 233 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
285 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.