Felsefeye Giriş

İlk Yayın Tarihi:
2008
Serbest Kitaplar

2025 34. kitabı
Kitabı sindire sindire 1,5 ayda okudum. Ahmet Arslan’ın Felsefeye Giriş kitabı, felsefeye yeni adım atanlar için son derece sade, anlaşılır ve akıcı bir anlatım sunuyor. Kitap, felsefeyi zor ve karmaşık bir alan olmaktan çıkarıp günlük hayatla ilişkilendirerek okura yakınlaştırıyor. Kavramları açık örneklerle ele alması, okurken insanı yormadan düşünmeye teşvik ediyor. En çok etkilendiğim yönü ise felsefenin aslında herkesin hayatında var olan bir sorgulama biçimi olduğunu hissettirmesi. Bu kitap sayesinde felsefenin sadece filozoflara ait olmadığını, aksine insanı düşünmeye ve anlamaya çağıran keyifli bir yolculuk olduğunu fark ediyorsunuz. Felsefeyi sevdirmeyi başaran, samimi ve öğretici bir eser.
Herkesin okuması gerek
2025 27. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 20:12
Kitap anlaşılır ve akıcı bir dille herkese felsefeyi sevdirir bence.... Neden okumaliyim diyen varsa kişinin düşüncelerini ve bakış açısına yön vermek için hem akıcı hem anlaşılır bir eser.
Duygu ve Düşünce
Puan vermedi·
Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli felsefecilerden biri olan Ahmet Arslan'ın felsefe nedir? ne için yapılır? hangi alanı inceler ve o alanları nasıl inceleri sade bir dille anlatmış olduğu, felsefe metinleri okumayı düşünen herkese tavsiye edilen ve edilmesi gereken önemli bir eser.
Felsefe
Abc
2025 24. kitabı
Okunma: 04 Mart 2025 12:43
Sayın Ahmet Arslan hoca ile Teke tek programları sayesinde tanıştım. Anlatımı ve perspektifi Felsefeyi anlaşılır kılıyor. Felsefeye Giriş kitabı • felsefeye giriş • bilgi felsefesi • bilim felsefesi • varlık felsefesi • ahlak felsefesi • siyaset felsefesi • sanat felsefesi • tarih felsefesi • hukuk felsefesi • din felsefesi • eğitim felsefesi Ana başlıkları ve bir çok alt başlığı ile okuması rahat ve anlaşılır bir içerik sunulmuş. Felsefeye olan kısıtlı merakım nedeniyle benim için daima bir baş ucu kitabı olacak. Keyifli okumalar…
2025 23. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 17:35
Giriş kitabı olarak kesinlikle tavsiyemdir. Ahmet cevizcinin giriş kitabındansa çok daha anlaşılır ve açıklamalı. Ufak örneklemler ve önemli görüşleri her konu başlığı altında vermiş, felsefeye ilk intiba için gayet yeterli. Istılahı yazdıktan sonra bir giriş kitabının gereği olarak cümle içinde farklı kelimeler ile anlaşılır olarak açıklamaya yardımcı olmuş. Giriş kitabı okumak kolay değildir, insan tüm konuları tek seferde anlamlandırıp kafasında yorumlamak ister. Zamana yayarak okumak daha mantıklı ve temelli gelecektir.
Felsefe
2021 23. kitabı
Kitap, başlığını mükemmel biçimde işlemiş. Felsefenin kalburüstü alt alanları, bu alanlardaki dikkat çeken görüş ve isimler gerçekten giriş seviyesindeki bir okur göz önünden hiç kaçırılmayarak işlenmiş. Gözünüz kapalı alabilirsiniz.
İnceleme
2025 5. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 15:00
“Felsefeye Giriş”, Prof. Dr. Ahmet Arslan’ın sadece felsefeyi anlatmakla kalmadığı, aynı zamanda düşünmeyi öğrettiği bir eserdir. Kitap, insanın yüzyıllardır süren en kadim merakına, “Ben kimim, neden varım, nasıl bilirim?” sorularına bir davet mektubu gibidir. Arslan’ın kalemiyle felsefe, tozlu kitap raflarından çıkıp hayatın tam ortasına yerleşir. Yazar, kitabın ilk sayfalarında felsefeyi bir disiplin değil, bir tutum olarak tanımlar. Felsefe, Arslan’a göre, ezberin değil sorgulamanın sanatıdır. Gündelik bilgiyle bilimsel bilginin sınırlarını gösterir, sonra felsefî bilginin o derin, eleştirel doğasını ortaya koyar. İnsan düşüncesinin, “niçin” sorusuyla başlayan o uzun yürüyüşünün hikâyesidir bu. Sonraki bölümlerde okur, felsefenin dalları arasında bir gezgine dönüşür. Bilgi felsefesi, bilmenin imkânını; bilim felsefesi, bilimin yöntemini; varlık felsefesi, var olmanın anlamını sorgular. Her bölümde, aklın sınırları çizilir, sonra o sınırlar cesurca aşılır. Arslan, her konuyu tek bir doğruyla sınırlamaz — karşıt fikirleri de yan yana getirir. Çünkü gerçek felsefe, dogmanın değil özgürlüğün yurdudur. Etik, siyaset ve din felsefesi bölümleri kitabın kalbidir. “İnsan nedir, nasıl yaşamalıdır?” sorusu burada yankılanır. Arslan, insanın eylemleriyle kurduğu anlam dünyasını incelerken, okura kendi yaşamını da tartma fırsatı verir. Hukuk, sanat ve eğitim felsefesiyle birlikte kitap çağdaş dünyanın karmaşasına da ayna tutar. Eserin en güçlü yanı, hem anlaşılır hem de derin olmasıdır. Arslan, ağır kavramları sade bir Türkçeyle işler; karmaşık düşünceleri gündelik örneklerle canlandırır. Bu yönüyle kitap, hem üniversite öğrencileri hem de düşünmeyi seven her insan için bir rehberdir. Son sayfayı kapattığında insan, bilgiyle değil bir ruh haliyle ayrılır kitaptan: şüphe
Kitap
2021 215. kitabı
Felsefeden genellikle korkarız. Anlayamamaktan veya okurken anlamakta zorlandığımız için biraz mesafeli dururuz. Ancak Ahmet Arslan felsefeyi o kadar güzel anlatıyorki adeta konuşma diliyle kitabını yazdığı için bu korkularımızın yersiz olduğunu anlıyoruz. Tek yapmamız gereken Ahmet Arslan ile tanışmak ve korkmadan bu kitabı okumak. Gerçekten çok haz veren bir kitap
2025 53. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 15:00
Felsefeye yeni başlayanlar için güzel bir kitap olmuş.Bazı yerlerde sıkıcı olmuş ama genel itibariyle insanı sarıyor.Felsefenin alanlarıyla ilgili az çok bilgi sahibi olunuyor .
2021 495. kitabı
Prof. Arslan kitabında felsefe alanlarının hangi soru ya da sorunlarla ilgilendiğiyle başlayıp konuyla ilgili düşünce üretmiş filozofların görüşlerine yer veriyor. Kitapta; bilgi, varlık, ahlak, siyaset gibi felsefenin kadim konularının yanında sanat ya da eğitim felsefesi gibi görece yeni alanlarla ilgili de okura bilgi veriliyor. Yazar, kendi görüşlerini okura ölçülü bir biçimde aktarıyor. Felsefenin ne olduğuyla ilgiyle verdiği "Felsefe insana kendi hayatını inceleme yetisi kazandırabilecek bir edimdir" tanımı, felsefenin insan hayatı için önemini oldukça iyi açıklıyor.

Ahmet ArslanYazar · 14 kitap
Ankara Üniversitesi DTCF Felsefe Bölümü (1966) mezunu. Aynı bölümde doktora (1973) ve doçentlik (1978) çalışmalarını tamamladı. 1978’de Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünde doçent, 1987’de profesör oldu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü kurarak (o zamanki adı Sosyal Bilimler Fakültesi) 1998 yılına kadar bu bölümün başkanlığını üstlendi. Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü olarak görev yaptı. 2011 yılında emekliye ayrılmıştır. İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça bilmektedir. Osmanlı Kelam düşüncesi, Ortaçağ İslam Felsefesi ve İlkçağ Yunan felsefesi alanlarında kitap ve makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli Batı dilleri ve Arapça'dan yaptığı çok sayıda çevirisi vardır. Tanıl Bora, Ahmet Arslan'ın "bütün dinsel düşünüş tarihiyle ilgili muazzam bir külliyat" ürettiğini belirtmiş, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünün de Arslan'ın düşünce dünyası doğrultusunda, "felsefeden İslam'a bakma" ilgisine sahip olduğunu ifade etmiş ve bunu Ankara İlahiyat Fakültesinin yaklaşımının tersi olarak nitelemiştir. Arslan'dan etkilenenler arasında öğrencisi Zerrin Kurtoğlu ve onun İslam Düşüncesinin Siyasal Ufku kitabı bulunmaktadır. Arslan, felsefi denemelerinde İslam'ın temel hak ve özgürlüklerle uyumlu bir okumasını yaparak hoşgörü konusunu işlemiş; dinî hukukun bile "insan elinden çıkma", "akılsal" olduğunu ifade edip din yorumunda çağdaşlaşma olanağı bulunduğunu savunmuştur. İslam felsefesine ilişkin İslamî filozofların asıl işlevinin antik düşünceyi Batı'ya tekrar ulaştırmak olduğu ve İslam felsefesinin "evrensel felsefenin gelişmesinde önemli bir anı temsil etmediği", özgün görüşleri bulunmadığı yönündeki görüşü reddeder. Bu bağlamda T. J. de Boer gibi oryantalistlerin görüşüne katılmaz. Eserleri -Kemalpaşazade’nin Tehafüt Haşiyesi, 1987 -Haşiye Ala Tehafüt Tahlili, 1987 -İbn Haldun, 2002 -Felsefeye Giriş, 2005 -İslam Felsefesi Üzerine, 1999 -İslam, Demokrasi ve Türkiye, 1999 -İlkçağ Felsefe Tarihi, 1995 -Metafizik (Aristoteles’den çev.), 1996 -Erken İslam’da Mizah (Rosenthal’den çev.), 1997 -F.A.Lange, Materyalizmin Tarihi ve Günümüzdeki Anlamının Eleştirisi, İstanbul 1998 -İdeal Devlet (Farabi’den çev.), 1997 -İlimlerin Sayımı, 1999 -Mutluluğun Kazanılması (Tahsilus-Seda), 1999 -Felsefe Ders Kitabı, 2004 -İslam Hümanizmi (Goodman’dan çev.), 2006. -İlkçağ Felsefe Tarihi 2, 2006 -İlkçağ Felsefe Tarihi 3,Aristoteles, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2007 -İlkçağ Felsefe Tarihi 4, Hellenistik Dönem Felsefesi, Epikurosçular, Stoacılar, Septikler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2008 -İlkçağ Felsefe Tarihi 5, Plotinos, Yeni Platoncular ve Erken Dönem Hristiyan Felsefesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2010