Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Feminist Felsefeye Giriş

Alison Stone

Feminist Felsefeye Giriş Sözleri ve Alıntıları

Feminist Felsefeye Giriş sözleri ve alıntılarını, Feminist Felsefeye Giriş kitap alıntılarını, Feminist Felsefeye Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biz insanlar bedenlerimizi asla sadece biyolojik şeyler olarak değil daima anlamla dolu şeyler olarak yaşar ve deneyimleriz.
Kültürel imgeselimiz, regl olmaya geniş bir kültürel çağrışımlar yelpazesi sağlar; doğurganlık, temiz 9lma­ ma, tehlike çağrışımları ve diğerleri (Grosz 1994: 205). Böylelikle birçok kız ve kadının beden-imgesinde regl olmaya büyük bir duygusal önem yüklenir. Öte yandan, toplumsal kurumlarımızın çoğu, özellikle işyerleri, regl olan kadınların bu dönemlerini gözlerden uzak tutmala­ rı ve yüksek düzeyde kişisel hijyen sağlamaları gerektiği yönünde bir normu barındırır (Martin 1987: 93-101; Yo­ ung 2005: 113-17). Bu durumda biyolojinin önemi konu­ sundaki toplumsal cinsiyet normları ile imgesel fikirler arasında gerilim vardır. Toplumsal cinsiyet normları di­ şilerin dönemlerini gözlerden uzak tutmaları gerektiğini bildirirken imgesel, regl olmanın çok önemli ve duygu­ sal olarak anlamlı olduğunu belirtir
Reklam
[Gorgia] Warnke, biyolojik nitelikler doğal bir cinsel fark olmasını sağlayacak şekilde demenleseler dahi, insanları bu doğal fark temelinde sınıflandırmamız gerekmediğini savunur. Nasıl ki halihazırda insanları göz rengine veya burun şekline göre kategorize etmiyorsak, insanları cinsiyete göre kategorize etmeye de son verebileceğimizi öne sürer. Warnke'ye göre, halihazırda insanları sınıflandırmak için cinsiyeti kullanmamızın tek nedeni, toplulumumuzun üremenin (ve dolayısıyla heteroseksüel cinsiyetin) tam bir insan hayatı için kritik önemde ve gerekli olduğu şart koşmasıdır.
Sayfa 80
Erkeklerin kadınlara tahakküm kurarak aldıkları tatmin özellikle cinseldir, çünkü (tüm insanlar gibi) erkeklerin, doğal olarak özellikle cinsel bir doğası olan bazı dürtüleri vardır ve kendi içlerinde bu dürtüler belli hiçbir yöne gitmeseler de, toplum onları belli bir yöne, ka­ dınlara tahakküm kurma yönüne kanalize eder.
On yedinci yüzyıla kadar, doğum sancısı çeken kadınlarla ebeler ilgilendi. Ondan sonra, son döneme kadar özellikle er­ kek olan doktorlar, çocuk doğumunun denetimini ele geçirdi ve haksız bir şekilde ebeleri cahil büyücüler olarak niteleyip onları bu alandan kovdu (Rich 1976: 6. Bölüm). Doktorlar tıbbi bir ha­ milelik ve doğum modeli öne sürdüler: Hamileliği bir hastalık, doğumu ise tehlikeli bir kriz olarak anlayıp, bunların ikisinin de doktorlar tarafından denetlenmesi gerektiğini iddia ettiler. Böylece doktorlar daha önce ev olan doğum yerini, doğumların tıbbi gözetim altında gerçekleşebildiği hastanelere taşıdılar.
Hamile kadının "imgesel bedeni" (kendi bedeninin özellikleri ve boyutlarına dair zihinsel "harita"sı), bedeninin değişim hızına ayak uyduramaz.
Reklam
her insan birey, her zaman kendi hayatının yönünü seçme konusunda özgürdür.
Lloyd, Genevieve (2002). Feminism and history of philosophy
Eril önyargı veya erilcilik üzerine feminist eleştiriler, daha az önyargılı teorilere ihtiyaç olduğunu ortaya koydu. Fakat ayni zamanda, uzun zamandır fark edilmeyen önyargıları saptaya başlayabilmek için öncelikle feminist görüşlerin benimsenmesi gerektiği gibi görünüyordu. Öylese o görüşe bazı önyargılar (feminist önyargılar) bilgiyi aksatmıyor, aksine ileri götürüyorlardı.
erkekler, kadınların emeğini yöneten ve sömüren erkekler, kadınların yaratıcılığının gelişmesini en­ gelleyen ve onları toplumun geniş bilgi ve kültür alanlarından uzak tutan erkekler.
1970'lerde askeri dikta­ törlük tarafından kaçırılmış, işkence görmüş veya öldürülmüş çocuklarıyla ilgili bilgi talep ettikleri yürüyüşler düzenleyip nöbetler tutan bir grup anne. Anneler aynı zamanda barış po­ litikalarında yer almaya da istekli olabilir l er çünkü bir etkinlik olarak savaşın, annelik yapmanın amaçlarıyla çatışan bir ama­ cı vardır: şiddet aşılamak.
174 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.