Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders

Edmund Husserl

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders Gönderileri

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders kitaplarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders sözleri ve alıntılarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders yazarlarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ona göre bilinç, bir yandan içine hiçbir şeyin giremeyeceği ve içinden hiçbir şeyin çıkamayacağı kendi içinde kapalı, saltık bir varlık bağlantısıdır.
Ona göre, hiçbir matematikçi kendi nesnesini fiziksel olgular gibi ele alamaz. Sayılar, sayma edimi ruhsal olgular gibi zamansal belirlenim taşımazlar. Onlar aynı zamanda, onları tasarımlayan tasarımlardan da farklıdırlar.
Reklam
Derinlerde karanlıklar, karanlıklarda da sorunlar olur
Sayfa 8 - BilgeSuKitabı okudu
Husserl ile gelen soru değişimi
Artık soru benim-yani bu insanın- yaşantılarımda, benim dışım- da, kendinde bir varlığa nasıl ulaşabileceğim sorusu değildir; şimdi, daha baştan itibaren çok anlamlı olan ve taşıdığı aşkınlık yükü yüzünden değişken, karmaşık bir soru olan bu sorunun yerini şu saf temel soru alır: Saf bilgi fenomeni, kendisine içkin olmayan birşeye nasıl ulaşabilir; bilginin saltık kendi kendine verilmişliği, kendi kendine verilmiş olmayan birşeye nasıl ulaşabilir ve bu ulaşma nasıl kavranmalıdır?
Sayfa 5 - BilgeSuKitabı okudu
Acemi birisi, ickin olan benim içimde, aşkın olan dışımda diyecektir.
Sayfa 3 - BilgeSuKitabı okudu
"Bilim olarak felsefe, ciddi, kesin, hatta apodiktik kesin bilim olarak felsefe -rüya sona erdi".
Reklam
Husserl Kesin Bilim Olarak Felsefe başlığını taşıyan bu yazısına, tüm bilimlerin en yükseği, en kesini olmak isteyen felsefenin henüz bilim bile olamadığını söyleyerek başlar. Felsefenin nesnel geçerli bir biçimde hiçbir şey öğretememesi de bunun bir kanıtıdır
giriş
Bilen öznenin kendisine yönelerek, kendi bilme edimlerini nesne edinmesinin, öznenin kendi saf bilincini, kendini oluşturan bilgi edimlerini çözümlemesinin, bilen özneyi kimi güçlüklerle bırakacağı açıktır.
En sık fenomenolojik indirgemenin sınırları içinde görme ve ideleştirme işlemi, sarf onun özelliğidir; bu yöntem olarak, esasen bilgi eleştirisinin anlamına ve böylece her akıl eleştirisine (yani aynı zamanda değerlendirici ve pratik akla) ait olduğu kadarıyla, fenomenolojinin kendisine özgü felsefi yöntemdir.
139 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.