Fenomenoloji Üzerine Beş Ders

Edmund Husserl

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders Gönderileri

Fenomenoloji Üzerine Beş Ders kitaplarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders sözleri ve alıntılarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders yazarlarını, Fenomenoloji Üzerine Beş Ders yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
En sık fenomenolojik indirgemenin sınırları içinde görme ve ideleştirme işlemi, sarf onun özelliğidir; bu yöntem olarak, esasen bilgi eleştirisinin anlamına ve böylece her akıl eleştirisine (yani aynı zamanda değerlendirici ve pratik akla) ait olduğu kadarıyla, fenomenolojinin kendisine özgü felsefi yöntemdir.
Fenomenoloji görerek, aydınlatarak, anlam belirleyerek ve anlam ayrımı yaparak yol alır. Fenomenoloji karşılaştırır, ayrım yapar, bağlar, ilişkiye sokar, parçalara böler, ögelerine ayırır. Ama her şeyi saf görmeyle yapar. Kuramlaştırmaz, matematikleştirmez: zira, tümdengelimli kuram anlamında hiçbir açıklamada bulunmaz. İlkeler olarak nesneleştirici bilimin olanaklılığına egemen olan temel kavram ve ilkeleri açıklayan (ama sonuçta kendi temel kavramlarını ve temel ilkelerini reflektif aydınlatmanın nesnesi yapan) fenomenoloji, nesneleştirici bilimin başladığı yerde biter.
Reklam
Fenomenoloji: Bu bir bilimi, bilimsel disiplinlerin bir bağlantısını gösterir; ama fenomenoloji aynı zamanda ve öncelikle bir yönteme ve düşünme biçimine işaret eder.: Özel felsefi bir düşünme biçimine, özel felsefi yönteme.
Her türlü doğal bilgiye karşı, felsefe yeni bir boyuttadır ve bu yeni boyut -mecazi anlatımda dile geldiği gibi- eski boyutlarla temel bağlantılara sahip olsa da, yeni, temelden yeni bir yöntem, "doğal" yöntem karşısında yeni bir yöntemdir. Bunu yadsıyan, bilgi eleştirisine özgü olan tüm sorun tabakasını anlamamış, böylece de felsefenin aslında ne istediğini, ne olması gerektiğini; her türlü doğal bilgi ve bilim karşısında felsefeye kendine özgülüğünü, kendine özgü olma hakkını neyin sağladığını anlamamış demektir.
Sayfa 53 - Birinci DersKitabı okudu
Bilgi eleştirisinin metafizik amaçlarını bir yana bırakıp, kendimizi saf bilginin ve bilgi nesnesinin neliğini aydınlatma ödeviyle sınırlarsak, işte o zaman bu bilgi eleştirisi, bilgi ve bilgi nesnesinin fenomenolojisidir ve fenomenolojinin ilk ve temel öğesini oluşturur.
Birinci DersKitabı okudu
Algıda algılanan şey dolaysız olarak verilmiş olmalıdır. Şey, benim onu algılayan gözlerimin önünde durmaktadır; onu görüyorum ve kavrıyorum. Ama algı, yalnızca benim yaşantımdır, algılayan öznenin yaşantısıdır. Aynı şekilde anımsama ve beklenti de, bunların üzerine kurulan ve onlarla dolaylı bir real varlığın ve varlık hakkındaki her türlü hakikaktin ortaya konulduğu tüm düşünce edimleri de öznel yaşantılardır.
Birinci DersKitabı okudu
Reklam
123 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.