Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğuda ve Batıda Bakışın Tarihi

Floransa ve Bağdat

Hans Belting

Floransa ve Bağdat Gönderileri

Floransa ve Bağdat kitaplarını, Floransa ve Bağdat sözleri ve alıntılarını, Floransa ve Bağdat yazarlarını, Floransa ve Bağdat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
320 syf.
10/10 puan verdi
10/10
Son zamanlarda okuduğum en efendi entelektüel şov... Hiç öyle dramaya falan girmeyip perspektif ve plastik sanatlar üzerinden objektif bir uygarlık kıyası, Doğu-Batı arasında. Resim özelinde perspektif; bir uygarlığın, toplumun "bakış", "imgelem", "soyut yaşamının" eğilimlerini gösterir. Bu bağlamda yazar, Arap aleminden Aydınlanma'nın erken evrelerine geliyor. Her iki tarafın artıları eksileri, birbirinden aldıklarını anlatıyor. Entelektüel şov derken şunu kast ediyorum; yazar Belting, Osmanlı saraylarından Floransa meydanlarına müthiş bir birikime sahip. Ustalıkla harmanlanıyor bu birikim. Kitapyurdu gibi sitelerde bu kitapla ilgili sanat tarihiyle ilgilenenler okumalı şeklinde tavsiyeler gördüm. Hayır; felsefe, sosyoloji, tarih dahil çok disiplinli bir okumayla ilgilenenler mutlaka okumalı.
Floransa ve Bağdat
Floransa ve BağdatHans Belting · Koç Üniversitesi Yayınları · 201533 okunma
Floransalıların en sarsılmaz iddialarından biri, perspektif in onların kentinde icat edildiğidir. Büyük icatlar efsaneler yaratır. Açıklanamayan olaylar efsanelerle anlatılır.
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
Her şey sürekli bir değişim içindedir ve aynı şeyleri ikinci kez gördüğümüzde ilk baştaki gibi algılayamayacağımız kesin değildir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Canlı mahlukların tasvirleri Allah'a küfretmek demekti; çünkü bu tasvirler Allah'ın eserlerinin sadece bir taklidiydi, zira onlara ruh üflenmemişti.
Batıda hayal gücü hep gözle ilintiliydi; ama Arap kültüründe çok daha kararlı bir biçimde hiç taviz vermeden başlı başına bir dünya haline geldi.
Kültürlerin resimlerle ne yaptığı ve dünyayı resimlere nasıl yansıttıkları bizi, onların düşünme biçiminin merkezine götürür.
Reklam
Arap görme teorisi ile Batı’nın resim teorisi arasındaki karşıtlık bilimsel değil, kültürel nedenlerden kaynaklanıyordu.Batı tarzında resimler yapmak Yakındoğu kültüründe uzun süre tabu sayıldı, oysa batı’da bu resimler bilgiye ulaşmanın en ideal yolu olarak yüceltildi.
Sayfa 39 - KÜY yayınevi
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarihçi ve sanat kuramcısı olan Hans Belting’in kaleminden Floransa ve Bağdat’tı bir metafor olarak kullanmış ve Rönesans Floransa’sı ve Bağdat arasındaki karşılaştırmayı ele alan harika bir eser. Basımı harika dili oldukça sade.
Floransa ve Bağdat
Floransa ve BağdatHans Belting · Koç Üniversitesi Yayınları · 201533 okunma
“Aslına bakılırsa, uzaktan dokunmaktır bakmak.”
"Kültürlerin resimlerle ne yaptığı ve dünyayı resimlere nasıl yansıttıkları bizi onların düşünme biçiminin merkezine götürür."
Sayfa 21 - Koç Üniversitesi Yayınları
196 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.