Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850

Karl Marx

Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 Sözleri ve Alıntıları

Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 sözleri ve alıntılarını, Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 kitap alıntılarını, Fransa'da Sınıf Savaşımları 1848-1850 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Küçük burjuvazi, ancak arkasında proleterya durduğu sürece, burjuvazi karşısında devrimci bir tutum alabilir.
Engels
Bugünün bu yıkıcılık karşıtlığı fanatikleri, tam da dünün yıkıcıları değil mi?
Sayfa 38
Reklam
Egemen sınıf, genel olarak devlet harcamalarını ve devlet borçlanmasını nasıl sömürüyorsa, demiryolları yapımını da öyle sömürüyordu. Meclisler, büyük harcamaları devletin sırtına yüklüyor ve spekülasyon yapan mali aristokrasiye altın meyveleri sunuyordu. Bakanların bir bölümü de dahil olmak üzere çoğunluğun tüm üyelerinin, sonradan yasa koyucular olarak masraflarını devlete yükledikleri demiryolu yapım işlerinin hissedarları arasında yer aldıklarının tesadü­fen ortaya çıkmasıyla patlak veren Temsilciler Meclisi skandalı hatırlarda.
Devlet, bankacılarla en elverişsiz koşullarda anlaşmak zorundaydı. Her yeni borçlanma, sırlarından hükümetin ve meclis çoğunluğunun da haberdar olduğu borsa operasyonlarıyla, paralarını devlet kağıtlarına yatırmış olan halkı soymak için ikinci bir fırsat sunuyordu.
Gerçek sanayi burjuvazisi resmi muhalefetin bir bölü­münü oluşturuyor, yani meclislerde yalnızca birer azınlık tarafından temsil ediliyordu. Mali aristokrasinin tek başına egemenliğinin mutlaklaşması ve bu kesimin, kana boğulan 1832, 1834 ve 1839 ayaklanmaları sonrasında, işçi sınıfı üzerindeki egemenliğini güvence altına aldığını düşünmesi ölçüsünde, sanayi burjuvazisinin muhalefeti de daha kararlı hale geldi.
Mali aristokrasi, zevkleriyle olduğu gibi kazanç sağlama tarzıyla da, lumpen proleteryanın burjuva toplumunun doruklarındaki yeniden doğumundan başka bir şey değildir.
Reklam
167 öğeden 211 ile 167 arasındakiler gösteriliyor.