Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları

Eylül 2019
Metis Yayınları

2020 1. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 12:38
Erkek egemen kültürün her yerdeki hegemonyası elbette dilde de kendini öyle ya da böyle gösteriyor. Belleğimize işlenen toplumsal kodlar o kadar etkili ki çoğu zaman konuşurken, yazarken pek de farkında olmuyoruz. Bu kitabın güzelliği Türkçe edebiyatta erkek egemen kültüre muhalif olan yazarların bile farkında olarak/olmayarak düştükleri galefleti gözler önüne sermesi. Bilinçli ve dikkatli okur, düşünebilen duyarlı insanlar bilirler ki dil, her üretildiğinde hayatı da tekrar üretir. Dolayısıyla kullandığımız dilin hayatımızı nasıl biçimlendireceği bu kadar ortadayken bu konuya bir göz atmakta fayda var. Beğendiğim yazarlarda eksik bulduklarımın bu kitapta tanımlanması beni çok hoşnut etti. Bu yüzden dille ilgilenenlere, feminist edebiyat kuramıyla ilgilenenlere tavsiye ediyorum.
GafletKolektif · Metis Yayınları · 201951 okunma
2021 40. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2021 22:26
Sema Kaygusuz ve Deniz Gündoğan İbrişim’in birlikte derledikleri bir kitap Gaflet. Edebi eserlere bir de feminizm gözünden bir bakış. Tanpınar, Orhan Pamuk, İ. Oktay Anar, Füruzan ve daha bir çok yazarın eserleri üzerinden edebiyatımızda kadına bakışın eleştirileri. Açıkçası tüm eleştrilere katıldığımı söyleyemem. Kimisi biraz fazla zorlama bir bakış gibi geldi. Ama genel anlamda farklı bir bakış açısı için oldukça iyi bir derleme.
GafletKolektif · Metis Yayınları · 201951 okunma

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin RüyasıKelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - ŞiirlerGüzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlikSivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.