Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gerçekçiliğin Boyutları

Louis Aragon

Gerçekçiliğin Boyutları Gönderileri

Gerçekçiliğin Boyutları kitaplarını, Gerçekçiliğin Boyutları sözleri ve alıntılarını, Gerçekçiliğin Boyutları yazarlarını, Gerçekçiliğin Boyutları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şuna inanıyorum: daha iyi bir dünyada, bizde bu melek gibi sabırsız çaba oldukça, daha iyi bir dünyada olanaklar daha iyi yapıtların doğmasını elverişli kılacak. Üzücü olan şu ki, kendilerine bel bağladığım birçok yazar, sonradan gündelik edebiyatın, modanın kurbanı oldu. Bazı yazarların gelişmemelerinin, ya da ancak şöyle böyle gelişebilmelerinin tek sorumlusu, işte bu sıradan edebiyat, gündelik edebiyat, moda edebiyattır. Büyük yazar olmak için yola çıktılar, ama başkalarını öykündüklerinden büyük yazar olamadılar.
Sayfa 47 - deKitabı okudu
Yaşamın yalnızca bir dilimini sunan, sözde bir nesnelliği savunan doğalcılığın (naturalisme) tersine, gerçekçilik bir fikirler edebiyatıdır. Gerçekçilik, doğalcılıktan farklı şeydir, şöyle ki: doğalcılığın yaptığı fotoğraf çekmektir, oysa, gerçekçiliğin işi belli bir anın şipşak fotoğrafını çekmek değildir, gerçekçiliğin işi tiptir, tip yaratmaktır, tipik durumlar içinde ele alınmış tipik insanı yaratmaktır. Doğalcılık, geçen birinin, rastgele birinin, herhangi bir varlığın resmini çeker, oysa gerçekçilik, milyonlarca insanın bileşkesi kahramanı, varlığının coşturucu, eğitici bir değeri olan kişiliği saptar. Gerçekçilik, kahramanın saltanatının başladığı yerde başlar. Bütün bunlar nasıl görmezlikten gelinebilir?
Sayfa 109 - deKitabı okudu
Reklam
Ve gerek yaşam, gerekse tarih, çağdaş ve barbar potalarda yoğurup duruyor insanları.
Sayfa 87 - deKitabı okudu
Ayrıntıya kaçmadan, genel çizgiler içinde vurgulamaya çalıştığım şu: destan, falan halka göredir, falan halka göre değildir diye bir şey olamaz. İster destan, ister değil, bir halkın şiiri, derisinin rengine, siyahlığına ya da beyazlığına göre saptanamaz. Bir halkın şiirini, Moğolmuş ya değilmiş, gözlerinin şekli belirlemez. Halkın şiiri, o halkın ulusal kalıntısıdır. Tıpkı o ulusun, değişik yapı biçimlerini bir arada taşıyan ve o ulusun yaptığı anıtlar gibi. Bu toprakların üstünde kelt örenleri de var, galya örenleri de, roma örenleri de, cermen yapıları da var, roma yapıları da, gotik kiliseler de... Bir halkın şiiri insanların kafatası ölçüsünden kaynaklanmaz, şiir kafatası ölçüsüne göre yapılmış bir şapka değildir, ama mevsime göre, koşullara göre bir şapkadır, kışın değişir, yazın değişir, barış çağlarında değişir, savaş çağlarında değişir.
Sayfa 79 - deKitabı okudu
''...zira şiir aşkın ta kendisidir...''
Sayfa 105 - de / Adele FoucherKitabı okudu
Silah kullanmasını bilmeyen insanın yaşamaya da hakkı yoktur.
Sayfa 71 - de / percevalKitabı okudu
Reklam
Türkü söylüyorum, fırtınalar henüz sesimi bastıracak güçte değil. Her gelen gün ne getirir bilinmez, ama ben ölsem bile türküm ölmez. (...)
Sayfa 67 - deKitabı okudu
Sanat ciddi bir iştir, temelsiz, dayanaksız, nedensiz bir uğraş değildir. Sanat bir kişinin işi değildir, sanat herkesin işidir. Sanat, rolünü, yalnız sanatçının değil, dünyanın yöneldiği bir yönde oynar.
Sayfa 84 - deKitabı okudu
Yazık bir gün bir tren bile artık Duygulandırmazsa seni...
Sayfa 14 - de / calligrammesKitabı okudu
Görüyorsunuz, ben hiçbir şekilde, Gustave Flaubert'in söylediğini söyleyemem, "Madam Bovary ben'im" diyemem; diyenlere de karşı çıkamam. Konu çok karmaşık. Örneğin, bir gerçeğin romana nasıl girdiğini araştıralım. Les Beaux Quartiers'ye değin küçük bir öykü anlatayım size. Beaux Quartiers'de tüyler ürperten bir bölüm
Sayfa 24 - deKitabı okudu
Reklam
Zayıf bir yanım mı ağır basıyor bilmem, o bindokuzyüz ellili yıllar korkutmuştur beni hep. Cezayir savaşını alalım ele.. Yüz yıl Fransa'nın sömürgesi olan bu insanlar, Cezayirliler, tümüyle bir yana, kısmen bile Fransızlaşmamak için canlarını dişlerine taktılar. Fransa'nın Cezayir'deki varlığı, harita üstünde kaldı. Müslümanlar
Sayfa 10 - deKitabı okudu
Bence insanlar arasında sanıldığı gibi uçurumlar yok. Aynı enlemlerde, ülkelerde insanlar doğuyor, insanlar ölüyor, yürek her yerde acı çekiyor, insan her yerde seviyor ya da nefret ediyor. Ama, bir başka ülkenin insanı isen, yabancı isen, etki altında kalırsın; bu benzerliği, bu içeriği göremezsin, yabancılık bunları gizler bizden. Ayrımlar yok mu-var elbette; ancak, bu ayrımlar, ortam değişikliğinden doğuyor. Gariptir, bizler, Yirminci Yüzyılın insanları, Fransa'dan İslam ülkelerine hâlâ önyargılarla bakıyoruz; hıristiyanlığın önyargılarıyla, körü körüne, üstünlük duygusuyla. Kimi açıktan açığa söylüyor önyargılarını, kimi susuyor, aynı şeyleri düşünüyor. Uzun zamandan beri, yazarlarımızın çoğu, (hz.)Muhammed'i yalancının, düzenbazın teki, kehanet taslayıcının teki olarak tanıttı. Aynı sözler İsa için de söylenemez mi, oysa içimizde İsa'ya dokunulmazlık tanıdık hep.
Sayfa 10 - deKitabı okudu
Umutlarımı kesince beni rahat bıraktılar, düşünmeye bol bol zamanım oldu...
Tam oturmamış eylemin, rahat rahat başıma kakılabilecek o tam anlaşılmamış davranışın değerini de anlayabiliyorum. Birkaç sayfayla her şeyin değişebileceğini sanacak kadar safmışım... ama bugün, o saflığı da güzel buluyorum, bir düş gibi güzel. (...)
İzlediğim yolu adım adım anlatacak değilim. Nerden başladığım biliniyor. Önemli olan nereye geldiğimdir.
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.