Gılgamış Destanı

Kasım 2014
Dergah Yayınları

2019 72. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2019 20:53
Kitap için birşey yazmak istiyorum. Ama aklıma pek birşey gelmiyor. Kitap tanıtımı yapmayı da pek sevmiyorum. Bu kitaba ilişkin merakımda yıllar önce tartıştığım bir dinsizin sözleri etkili oldu. Teoman Duralı hocanın kitaplarına bakarken görünce hatırladım ve okumaya karar verdim. Kitabı okurken çok eğlendim Tufan Hikâyesi özellikle insanı etkiliyor. Kitabını hacmi küçük ama emeği çok çok büyük. İnsanın hep merak ettiği uzak geçmişe dair maddi manevi bir takım izler var. Kitâptaki mekânın Anadolu oluşu da ayrı bir yakınlık oluşturuyor.
2019 391. kitabı
Yazıyı bulan Uygarlık olarak bildiğimiz Sümerliler, edebiyatta da çığır açtılar. Gılgamış'ın hikayesinin anlatıldığı destan ilk kez Asurbanipal'ın kütüphanesinin ören yerinde bulunmasıyla ilgi odağı haline geldi. Dilin çözümüle başlayan ve anlatıların içerisinde hükümdar Gılgamış'ın halkı ile ilişkisine, devlelerle mücadelesini ve ölümsüzlüğü arama çabasını öğrendik. Mezopatamya mitolojisini öğrenmek, okurken farklı medeniyetlere yansımalarını görmek oldukça güzel. Size tavsiye daha önce ön bilgi edinmekte fayda var. Sümerliler kim, nereden geldiler ve ne oldu da bu koskoca uygarlık yıkıldı. Bunları bilmek ve bıraktıkları mirasla anlatıları toplumdan topluma aktarılmasıyla Gılgamış'ın hikayesi isim değişti, yeni öğeler eklendi ve bazıları çıkarıldı ya da unutuldu. Tavsiye edeceğim diğer bir şey ise bir kitap Sümerli Ludingirra tabletlerini okumanız. Bİrbiriyle ilişkilendirmek çok keyifli. Mitolojiye meraklıysanız, araştırmayı da seviyorsanız tam sizlik bir kitap. En güzel tarafına söyleyeyim kitabın son kısmında bir sözlük var kitap içerisinde geçen kelimelerin ne anlama geldiğini belirtiyor. Ben bu kısmı çok beğendim. Son kapağında katlanmış renkli bir Mezopotamya haritası yer alması bakımından da oldukça değerli bir kitap. kanaat notu: 8/10
2024 23. kitabı
Gılgamış Destanı, Teoman Duralı’nın bir giriş yazısıyla derinlemesine incelendiğinde, medeniyetin köklerinin Sümerlere dayandığını ve Mezopotamya coğrafyasında insanın çeşitli alanlarda uğraşarak nasıl değer ürettiğini gözler önüne serer. Bu giriş yazısı, sadece ekonominin ortaya çıkışını değil, aynı zamanda insanların bir arada yaşamaya başlamasını da açıklar. Gılgamış Destanı, MÖ döneminde bile insanoğlunun aşkla, zayıflıklarla, değişik düşüncelerle dolu olduğunu gösterir. İnsanlar birbirlerinden yardım alabilir ve bu süreçte tanrılara dua ederek manevi destek arayabilirler. Destanda, Gılgamış ve Enkidu arasındaki kardeşlik bağı, işbirliği ve güç birliği, insanlığın değişimindeki önemini ortaya koyar. Aşkın insanı nasıl körleştirebileceği, nefret ve kin boyutlarına çekebileceği de destanda gözlemlenir. Enkidu’nun ormanda hayvanlarla yaşarken doğal ve saf oluşu, fakat insanla buluştuktan sonra bu saflığını yitirmesi, insanın doğa ve medeniyet arasındaki çatışmasını simgeler. Annenin duaları ve çocuk üzerindeki etkisi de Gılgamış Destanı’nda belirgin bir temadır. Gılgamış’ın annesinin duaları, duaların insan yaşamındaki önemini vurgular. Bunun yanı sıra, bedduaların da insan üzerinde büyük etkileri olabileceği, karşı tarafa zarar verebileceği belirtilir. Gılgamış Destanı, aynı zamanda kibrin insan üzerindeki olumsuz etkilerini de ortaya koyar. Ne kadar büyük ve güçlü olursa olsun, insanın kibrinin onu alaşağı edebileceği anlatılır. Bu destan, insanların bir gün ölümlü bedenleri ve duygularıyla bu dünyadan ayrılacağını ve öteki aleme yolculuk yapacağını hatırlatır. Hayatın, bu yolculuğun bir özeti olduğunu, insani ihtirasların ve isteklerin gerçekleştirilirken fedakarlıkların ve zararların dikkate alınması gerektiğini vurgular. Destandan çıkarılacak şey, ne kadar
2020 28. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2020 12:33
Prof.Dr.Ş.Teoman Duralı hocanın takdimiyle Sümerlilerin Gılgamış Destanı... Efsane Gılgamış'ın Enkidu ile masalsı diyaloğu... Üstad Teoman Duralı hocanın Türkçe konusundaki hassasiyeti eserde kendisini belli ediyor.
Gılgamış Destanı
2022 190. kitabı
Tarihin bilinen en eski yazılı destanı olması sebebiyle büyük önem taşıyan Gılgamış Destanı Mezopotamya'nın Uruk kentinin hükümdarı Gılgamış'ın ölümsüzlük arayışını anlatıyor.Eğer destansı anlatımlar,mitolojik karakterler ile aranız yoksa "seveceğiniz bir tür değil "demeliyim
1000k
2022 89. kitabı
Sevgili Teoman Duralı’nın önsöz ve çevirisiyle…Okurken görüntüsü zihnimdeydi. Üniversiteyi, onun orada nasıl parladığını, bizi pervaneler gibi nasıl kendine çektiğini düşündüm. En eski yazılı metinlerden. Mutlaka okunmalı.

Ş. Teoman DuralıYazar · 20 kitap
Türk felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır. Teoman Duralı, 7 Şubat 1947'de Kozlu, Zonguldak'ta doğdu. Babası Türk, Annesi ise Alman asıllıdır. İlköğrenimini Zonguldak ve Ankara'da yaptı. Orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesinde okurken Nermi Uygur'un kendisine asistanlık teklifi etmesiyle 1975 yılında mezun olduğu bölümde asistan olarak göreve başladı. 1977 yılında biyoloji felsefesine dair teziyle doktora çalışmasını bitirdi. 1978 yılında NATO bursu ile Paris'te biyoteknoloji seminerlerine katıldı. Mayıs 1982'de yardımcı doçent, Ekim 1982'de biyoloji felsefesi üzerine yazdığı tezle doçent ve 1985'te ABD Penn State University'de tamamladığı "Kant'ın A Priori Bilgi İstidâdı" adlı çalışmasının ardından 1988'de mezun olduğu bölümde profesör oldu. 1992-1993 yıllarında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinde, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-1997 ve 1999 yıllarında ISTAT (Kuala Lumpur)’da misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonunun mâli desteğiyle Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde araştırma gezisinde bulundu. Bir dönem Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde dekanlık yaptı. Fakültenin felsefe bölümünü kurdu. Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 2016 yılında aldığı karar uyarınca Teoman Duralı'ya Fahri Doktora Payesi verildi. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinde felsefe bölümlerinde dersler vermiştir. Ayrıca Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisinin yayın yönetmenliğini yapmıştır. İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça, Malayca dillerini biliyordu. Futbolu çok sevdiğini ve hayatta militanca duygularla bağlandığı tek şey Galatasaray olduğunu söylerdi. Babasının anne tarafı Çerkes, baba tarafı Türkmen. Annesi Alman, eşi Fransız asıllıdır. Evli ve iki çocuk babasıydı. Kanser tedavisi nedeniyle 2021 yılının Kasım ayında 2 kez ameliyat geçiren Prof. Dr. Teoman Duralı, İstanbul'daki evinde 6 Aralık 2021'de yaşamını yitirdi ve Aşiyan Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.