Günbatımı

Ocak 2000
Çağ Kültür Ürünleri

2024 71. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2024 18:24
Mükemmel bir tarihi roman. 93 harbi sonrası ile 1. Dünya Savaşı arasındaki olayları konu alıyor. Yazarın önsözde de belirttiği gibi edebi sanat kaygısı olmadan yazılan, inanılmaz akıcı bir kitap. Bu arada yazarın ismi Mim Kemal Öke ile cumhuriyet dönemi hekimlerinden Mim Kemal Öke'yi karıştırmayın. İkisi dede-torun. Kitabın yazarı tarihçi. Tavsiye ediyorum.
GünbatımıMim Kemâl Öke · Çağ Kültür Ürünleri · 1991200 okunma
2021 54. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2021 23:51
Ne yazılabilir bilmiyorum. Kitapta geçen dönemi tarihçi olduğum için çok defa okudum dinledim bu denli içimde hissetmedim. Bu nasıl bir kalemdir nasıl hissiyatlı bir eserdir... Okurken beni yerden yere vurdu, bazı yerlerinde nefes almayı unutturdu... Çokça ağlattı. (ağlayarak yazıyorum hâlâ) Yazarın Arapların ihanetini de ele alması ayrıca çok hoşuma gitti. Bu millet gerçek anlamda dişiyle tırnağıyla Türk devletini korudu. Dilerim ki içimizdeki vatan sevgisi, Türklük ülküsü hiç bitmesin. Biz ilelebet payidar kalalım... Okuyun okutturun.
Günbatımı(Osmanlı'nın Günbatımı)
2019 29. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2019 02:55
GÜNBATIMI /Mim Kemal Öke 1990 yılında basılmış bir kitap. Osmanlı'nın o sancılı son dönemlerini II.Abdülhamid'in istibdat yıllarını,1877–78 Osmanlı Rus savaşını,Girit'in,Balkanların elimizden birer birer sökülüp çıkışını,İttihat ve Terakki fırkasını padişahla muhalefetini,pişmanlıklarını,bitmek bilmeyen cepheden cepheye yapılan savaşları,Azize ve Ali İhsan'ın devamlı yurtlarını terkedip göçmelerini,evlatlarının vatan için azimle,yürekten mücadelelerini acıları,sevinçleri,savaşın verdiği yokluk,ihanet,göçler hayatlarının vatan için savruluşlarını hepsini anlatmış. Musul ve Kudüs te Arapların bizi sırtımızdan vurmalarına halifeliğin ve İslamın bile birleştirici gücünün olamadığını acıklı bir dille anlatmış. Osmanlı yı ve Atatürk 'ün mücadelesini,yoktan kurduğu Türk vatanını bilmek isteyen herkesin okuması gerek.
Tarih
2023 22. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2023 00:11
Eserde Osmanlı Devletinin 19.yüzyıl sonu 20.yüzyıl başlarındaki siyasi durumu, savaştığı cepheler, uğraştığı siyasi bunalımlar Ali İhsan karakterinin oğulları üzerinden aktarılmış. Ali İhsan'ın oğullarının her birinin farklı yerlere savruluşu, farklı düşüncelerde oluşu, farklı eğitimler alışı devrin özelliğini gözler önüne sermiş diyebilirim. Ayrıca Ali İhsan karakterinin çocukları olan : Kemal'de Türkçülük- milliyetçilik akımı, Lütfullah'ta İslamcılık- Osmanlıcılık akımı, Abdullah'ta ise batıcılık akımından izler bulunarak gün sonunda aslında hepsinin derdinin ülkenin saplandığı bataklıktan çıkartılması ve vatanın felahı olduğu işlenmiş.
2020 68. kitabı
Lise 3'de İnkılap hocamızın önerisiyle okumuş olduğum bir kitap. Mim Kemal hocanın okuduğum ilk ve bence en iyi eseri diyebilirim. Çok anlaşılır bir dille tarihi olayları ele almış. Yakın zamanda tekrardan edinip, okumak istiyorum. Keyifli okumalar herkese.
2024 4. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2024 23:28
Osmanlı Türkü’nün “bu devlet nasıl kurtulabilir ? Hasta adam nasıl ayağa kaldırılabilir ?” mücadelesini konu alan ve bu mücadeleyi size bir ailenin gözünden yaşatan, yazarın betimlemeleriyle tüm duyguları hissettiren bir kitap. Bazı kısımlar var ki okurken yerinizde duramıyorsunuz. Daha çok o dönemde çıkan fikir akımları üzerinde durulmuş. Ailenin herbir Ferdi farklı fikir akımlarıyla aynı amaca yönelmiş. Hepsinin derdi ortak. Okullarda önerilmesi gereken bir kitap. Okuyun okutturun :) Türk olmanın , vatan mücadelesinin verdiği gururu herkes tatmalı :) GünbatımıGünbatımı Mim Kemâl ÖkeMim Kemâl Öke
2019 13. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2019 09:46
93 Harbi'yle başlayan ve Kuva-i milliye dönemine kadar geçen süreyi anlatan kitap bir ailenin 93 harbinden sonra günümüz Bulgaristan'da kalan yurtlarını (kızanlık) terk etmek zorunda kalmalarıyla başlar. Bu aile üzerinden dönemin şartları, modern ve dini eğitim kurumlarındaki örgütlenmeyi, medrese ve mesleki ihtisas okullarındaki uçurumlaşmayı, verilen kapitülasyonların kendi içimizdeki halki nasıl ezdiğini ve büyüdüğünü ve daha birçoğunu bu kitapta daha iyi anlıyorsunuz. Osmanlı'nın devleti kurtarmak için savunduğu Osmanlıcılık, ve İslamcılık politkalarının nasıl yetersiz kaldığını sanki o dönemde yaşarmış gibi okuyoruz. Kurgusu yönüyle çok beğendiğim kitabın dilinin biraz sade olmasını isterdim. Zira bazen sözlüğe bakmaktan dolayı yaşadığım kopukluklar oldu. Fakat yine de hepimizin okuması gereken güzel bir tarihi romandı. Keyifli okumalar.
2018 8. kitabı
Okunma: 23 Mart 2018 11:54
Uzun süreden sonra böyle bir kitapla tekrar okumaya başlamak çok iyi oldu çünkü kitap inanılmaz derecede akıcı ve Mim Kemal Öke roman yazarı olmamasına rağmen çok güzel bir eser ortaya koymuş gibi görünüyor

Mim Kemâl ÖkeYazar · 40 kitap
1955 yılında İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ÖKE, 1973 yılında Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra İngiltere'ye giderek, Cambridge'de İktisat ve Tarih Fakültelerini bitirdi. Sussex (MA.), Cambridge (M.Phil) ve İstanbul (Ph.D.) üniversitelerinde uluslararası ilişkiler ihtisası yaptı. İhtisas sonrası Birleşmiş Milletler'de görev aldı. Türkiye'ye dönüşünün ardından Türk dış politikası tarihine ilişkin araştırmalarını sürdürmüş olan ÖKE, Boğaziçi Üniversitesi’nde 1984'te doçent, 1990'da profesör oldu. Hem yazılı hem de görsel basında güncel siyasi gelişmeleri değerlendiren ve İngilizce, Arapça ve Urduca olmak üzere Türk dış politikası alanında 14 kitabı olan ÖKE'nin ayrıca üç de romanı bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler (1979) ve TRT'de (1983-89) danışmanlık yapmış olan Prof. Dr. Mim Kemal ÖKE, evli ve iki çocuk babasıdır.