Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bütün Yapıtları

Güneşle

Nermi Uygur

Güneşle Gönderileri

Güneşle kitaplarını, Güneşle sözleri ve alıntılarını, Güneşle yazarlarını, Güneşle yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
367 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Evden başlayıp masaya kadar inen, sonrasında Nietzsche'ye, Kant'a, Picasso'ya kadar yükselen ve Dipnot'la biten bir deneme kitabı. Nermi Uygun'un alıntılarla arası pek yok, okudukça bunu anlıyoruz. Sadece Nietzsche ve onun yaşama felsefesi söz konusu olduğunda birçok alıntı yapmış. Ki alıntı üzerine bir deneme de var eserde. Bunun dışında ara ara geçen filozof isimleri haricinde akıcı bir şekilde kendini okutan, üzerine düşünecek konular verebilen ve sizi sıkmayan bir eser - bana göre. Özellikle kendi kütüphanesinden söz ederken değindiği kitapların isimlerini sıralama şekli bir garip. Roman türüne bakışına dair de bir denemesi var ve bence önemli noktalara değinmiş. Güneşi günlerde okunması gerek diye düşünüyorum :) Satışta olmadığı için kütüphaneden alıp okudum. Sarı sayfalarda güneşten izler bulmanın keyfi de ayrıydı tabi ancak kütüphanemde olmasını istediğim bir kitap. Elbet bir gün, diyelim...
Güneşle
GüneşleNermi Uygur · Yapı Kredi Yayınları · 200713 okunma
Teolojisi: tanrı­tanımazlıktır; ama bu, Kutsal Kitabı başucu kitabı yapmış olan Nietzsche’nin, bu papaz çocuğunun düpedüz günaha düşkünlüğünü değil, güç istemini önplana koyma, dolayısıyla insanın yapıp et­tiklerinde baş sorumlu olarak Tanrı’dan çok insanın kendisini gör­me dileğini açığa vurur; işte Nietzsche’ye göre bu anlamda «Tanrı ölmüştür».
Sayfa 305
Reklam
İnsanı insan yapan, hayvanların üstüne çıkaran, yaşayışında güç isteminin yürürlükte olmasıdır.
Sayfa 303
Nietzsche.
Bence yaşamanın kendisi büyüyüp artma için, sürüp git­me için, kuvvetlerin birikmesi için, güç elde etmek için bir içgü­düdür; nerde güç istemi yoksa orda düşme vardır.
Sayfa 299
Zerdüşt'ün yaşamayla konuşmasını, yaşamanın kendisini bir tasarım, bir “idea”, soyut bir kavram diye tanımaya karşı protesto olarak yorumlamak gerekir.
Kendi zamanına “aykırı” olan Nietzsche bizimle kafadaş. O, gelecek için yazmıştı. İşte Nietzsche'nin ge­leceği bizim bugünümüz. Nietzsche bizimle çağdaş.
Reklam
Nietzsche'nin felsefesi uzun bir ge­lişme gösterir. Aynı kalmayış, sürekli bir değişme, hep başka­ oluş bu felsefenin yasasıdır. Çatışmalar, gerilimler, karşıtlıklar yönünden pek zengindir bu felsefe.
Nietzsche bir aforizma yazarıdır. Özsözlerle konuşur. Birbirinden bağımsız tektek tümceler, ya da kafaya çivi gibi saplanan kısa kısa tümce öbekleri ortaya koyar. Bazan da, birçok canalıcı durumda dizeler­le dışlaştırır yaşama görüşlerini.
Sayfa 290
Nietzsche’in yaşama felsefesi düşünme dünyasının tümüyle örtüşür. “Nietzsche'nin yaşama felsefesi” deyimi “Nietzsche’nin felsefesi” deyimiyle anlamdaştır çünkü. “Yaşama” sözü bu felsefenin her yerine sinmiştir, her yanını içten belirler.
Sayfa 289
Ev üzerine
Yalnızca halk dehasının değil, heryerde ozanların sık sık başvurduğu bir benzetme sözcüğüdür ev. Danimarkanın, İskandinavyanın eski ozanları, havaya hava demiyor kuşların evi ya da yellerin evi diyorlardı; denizse martıların evi idi onlar için. İstanbulda Divan yazarları, Anadoluda saz ozanları dönüp dola­şıp bir konuk evine, misafirhaneye benzetirler yeryüzünü - yaşarken kısa bir süre konakladığımız yer. Ölünce n'olur, peki insan? Ozanların çoğuna göre, esenlik evi'ne, cennete gider. Ozan soluğuna kulağı tıkalı olmayan kimseler, sevilen ölülerden top­rak dünyasından temiz eve göçtü diye sözederler.
Sayfa 50
Reklam
Büyük yeri vardır kadının evde. Evin temel direğidir çok kez kadın. Ev deyince kadın gelir ilkin akla: evi ev eden kadın­dır. Anlamak istemeyenin kafasına dank edecek açıklıkta dile getirir Türkçe bunu: avrat ev yapar avrat ev yıkar. Eski yeni bilgelerin çoğu buna inanmıştır. İsa’dan yedi yüz yıl önce Hesi­odos, uygarlığın nasıl kurulduğunu, ya da nasıl kurulması gerektiğini, anlatırken şöyle diziyor gerekenleri: Önce bir ev, bir kadın, bir çift de öküz.
Sayfa 46
Küçücük bir sınama karşısında bozguna uğrayan or­dudan ne ayrılığı var kuşku başlar başlamaz yıkılıveren doğru­nun.
Sayfa 28
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.