Haluk’un Defteri

Tevfik Fikret

Yiyin efendiler, yiyin!
·264 syf.·
2026 23. kitabı
Kitap üç bölümden oluşmakta. Birinci bölüm: Tevfik Fikret’in oğlu Haluk için yazdığı şiirleri. İkinci bölüm: Çocuklar için yazdığı Şermin adlı şiir kitabındaki şiirleri. Üçüncü bölüm: Tevfik Fikret’in ölmeden önce yazdığı son şiirleri. Kitapta yer alan eski Türkçe şiirler günümüz türkçesine çevirilmiş. Bu okumayı kolaylaştırmış. Ben özellikle birinci bölümdeki şiirleri beğendim. İkinci bölümdeki şiirler daha çok çocuklara hitap ediyor. Bu bölümü hızlıca geçtim. Üçüncü bölümse Tevfik Fikret’in o meşhur “Yağma Sofrası” şiiri için bile okunmaya değer. Yağma Sofrası şiirinin o meşhur iki dizesi; “Yiyin efendiler yiyin; bu iç açıcı sofra sizin; Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!” (sayfa.201) Edebiyat ve şiirle ilgilenenlere kitabı önerebilirim. Tevfik Fikret’i yakından tanımak için güzel bir kitap. Halûk’un Defteri - Şermîn, Son Şiirler Tevfik Fikret
Halûk’un Defteri - Şermîn, Son ŞiirlerTevfik Fikret · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024419 okunma
2024 22. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2024 00:00
Haluk'un Defteri'nin Şairi, Tevfik Fikret, Osmanlı Türk'ü şair ve öğretmendir. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir. Halûk’un Defteri, Tevfik Fikret’in 1900’de yayımlanan Rübâb-ı Şikeste’den sonra, 1911’de yayımladığı ikinci şiir kitabıdır. "Halûk’un Defteri’nde oğluna ve artık tek umudu olarak gördüğü gençliğe seslenen ve onlara çalışkanlığı, yurt sevgisini öğütleyen şiirlere yer vermiştir. Tevfik Fikret bu kitabında, Servet-i Fünûn dönemindeki şiir güzelduyusunu değil ama dünya görüşüne koşut olarak şiir içeriğini değiştirmiş, daha çok savaşımcı, gençliğe yol gösterici bir tavır takınmıştır. Bu kitapta yer alan şiirlerdeki düşüncelerin, yeni Türkiye’yi kuran kuşakları etkilediğine kuşku yoktur.
Şiir
Ah Halûk Ah ...
2026 45. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2026 11:16
İtiraf etmeliyim ki okuma sürecim pek 'akıcı' geçmedi. Fikret’in o yoğun, imgelerle örülü ve döneminin izlerini taşıyan dili zaman zaman hızımı kesti, beni sözlüklere yönlendirdi. Ancak bu zorluğun altında yatan o muazzam idealist ruhu hissetmemek imkansız. Fikret, oğlu Halûk üzerinden aslında bir 'süper nesil' inşa etmeye çalışıyor. Batı’nın tekniğini alan ama Doğu’nun karanlığından sıyrılan bir gençlik hayali bu... Kitabın sonundaki Şermin bölümü ise tam bir ters köşe! O ağır dilden sonra çocuklara yönelik o duru ve ritmik şiirler resmen nefes aldırıyor.
2018 73. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2018 20:44
https://1000kitap.com/Reproof 'a ithafen.. Dilim döndüğünce kitabı anlatmaya çalışacağım. Tevfik Fikret.. Bu ismi genel olarak okurken ya da telaffuz ederken "Teyfik" derler. Hep sinir olmuşumdur bu duruma. Her daim, hangi şair, hangi yazar olursa olsun, daima bir insanın adının doğru söylenmesini savunmuşumdur. Kitaba geçeyim en iyisi. Tevfik Fikret, bilindiği gibi Servet-i Fünun Dönemi Edebiyatı ' nın en önemli sanatçılarından. Okuyup okumamak arasında gidip geldim. Çünkü o dönemin dili ile yazılmış sanıyordum. Elbetteki o dönem dili ile yazılmış kitap ama günümüz Türkçesi yazılmış şiirler, aslından sonra. Bu çok hoşuma gitti. Tevfik Bey' in oğlu Haluk ,yurtdışına gidiyor ve döndüğünde Hristiyan olduğunu söylüyor Pederciğine. Daha sonra ise Haluk, tamamen yurtdışına gidiyor ve çeşitli kiliselerde Pederlik yapıyor. Hatta öldüğü sırada Peder olduğu söyleniyor kitapta. Tevfik Bey ise oğul hasreti ile tutuşuyor. Dönemdaşı, Recaizade Mahmud Ekrem'in oğlu Nijat'a da bir şiir döktürmüş şair. " Kızlarını okutmayan ulus, oğullarını manevî öksüzlüğe bırakmış demektir; yitirdiğine ağlasın!" Şiirin başında bu söz yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Döktürmüş dedim, çünkü harbiden bir şaheser yaratmış. İnsanın, zayıf olan kişilerin, ezilenlerin yanında durmuş daima. Hafiften bir Nazım Efendi tadı almadım değil,ezilenlerin yanında durduğu şiirlerinde. Gel gelelim, Haluk'un Defteri dahi olsa kitap adı, daha çok toplumsal meseleler üzerinde duruyor şair. Hoşuma da gitmedi değil. Savaştan, düşmalıktan , hasretten, beklemekten yorulmuş. Şiirlerden bunları çıkardım. "Beklemek, beklemek; soğuk, sessiz Bir derinlikte tıpkı bir cansız, Tıpkı bir kalıntı, bir maden, Bir kırık taş gibi.." Tam olarak bu dizeler sanırsam oğlunun hasreti ile tutuşurken oluşmuş olmalı. Dizelerdeki
2022 4. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2022 18:08
Haluk'un Defteri Tevfik Fikretle ilgili bir ön okuma yapıldıktan sonra okunduğunda çok daha anlamlandırılabilecek bir şiir kitabı.Oğlu Halûk'u kurtarıcı görmesi,Halûk ile ümide yeniden tutunması,karamsar ruh hali,Servet-i Fününcularin o ev hayali bu şiirlerinde net bir şekilde görünüyor. Ancak Tevfik Fikreti tanımadan okusaydım bu denli anlamlı gelmeyebilirdi. Elbette ki düz şiir gözüyle bakıldığında dahi edebi haz verecek şiirler bunlar ancak Tevfik Fikreti ,hayatını okuduktan sonra şiirlerinin arkasını görmek ,anlamak mümkün olur. Her şiiri ayrı ayrı tahlil edilebilir yazmaya kalksam muhakkak ki sayfalar sürecektir. Tevfik Fikreti anlamak adına güzel bir okumaydı.Osmanlica olan kısmı okumakta zorlansam da tıpkı basım olmasının verdiği heyecan tarif edilemez. Ancak dediğim gibi Tevfik Fikret değişik bir yazardır şiirlerini gerçekten anlamak için Mehmet Kaplan ,Hasan Akay gibi isimlerden okunduktan sonra şiirleri okunursa şiirlerini değerlendirmek,anlamak için çok daha iyi olacaktır.
2023 13. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 15:14
Tevfik Fikret'i hayata bağlayan biricik oğlu Haluk'u türk gençlerine örnek göstermek için yazdığı şiir kitabı. Haluk sonra papaz olur babası Haluk'a Veda, Haluk'un Amentüsü gibi şiirler de yazar. Okurken bir babanın oğlu hakkındaki hevesini hissettim. Ayrıca vatan konusu da işlenmişti. Dili baya ağırdı ve sözlük kısmı (kapra yayınında) arkadaydı bu da çok kullanışsızdı.
Puan vermedi·107 syf.·
2026 1. kitabı
Tevfik Fikret, Atatürk'ün en sevdiği şair olması sebebiyle benim için önemli. Atatürk, onun için ; "Ben inkılap ruhunu ondan aldım." demiştir. İnkılapçı ruhunu onun eserleriyle beslemiş, ondan ilham almış ve vatanın geleceği hakkındaki düşüncelerinin temelini böyle oluşturmuştur. Haluk'un Defteri, Tevfik Fikret'in oğlu Haluk'a yazmış olduğu bir eserdir. Oğlu Haluk üzerinden gelecek nesillerin nasıl olması gerektiğini anlatan ve toplumu şekillendirmeyi hedefleyen bir kitap. Şair, gençlere seslenip onlara yol göstererek ve öğüt vererek onlardan beklentilerini ifade etmektedir.
·194 syf.·
2025 81. kitabı
Lisede iken adını duyduğumuz, hatta bazı bölümlerini edebiyat dersinde çözümlediğimizi hatırladığım Halûk'un Defteri'nin tamamını okumak nasip oldu. Halûk, Tevfik Fikret'in, mühendislik alanında eğitim görmesi için İskoçya'ya gönderdiği oğludur. Fikret, bu kitabında Halûk için kaleme aldığı bir kısım şiirlerden başka şiirlerini de bir araya getirmiştir. Şiirlerde, şairin oğluyla beraber bütün Türk gençliğinin memleketi kalkındırıp geliştirmesi umudu tema olarak hakimdir. Kitapta şiirlerin Osmanlıca orijinali de bulunmakta. Son kısımda sözlük bulunuyor, ancak şiirlerde o kadar çok Farsça ve Arapça kelime ve tamlamalar var ki, sık sık arkaya sözlüğe bakmak çok bezdirici olabiliyor. Keşke sözlük kısmını her sayfanın altına alıp sadece o sayfadaki yabancı sözcüklerin karşılığını verselerdi, sayfaların yarısı boştu zaten, yer sorunu yoktu. Sonuç olarak edebiyat tarihimizin önemli bir eserini okumak beni mutlu etti.
2026 37. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 08:51
Tevfik Fikret, Atatürk' ün en çok sevdiği, beğendiği, düşüncelerini paylaştığı şairlerden biridir. Ayrıca XIX. yüzyılda şiirimizin Batılılaşmasında, yeni bir görüş, duyarlık, deyiş ve imgeye ulaşmasında, Edebiyat-ı Cedide denilen akımın oluşmasında en çok emeği geçenlerden biridir. Gelgelelim, onun en çok tartışılan yanı bu hizmetleri yahut sanatı değil kişiliğidir, hatta kişiliğinin de bir iki yanıdır. Haluk'un Defteri Tevfik Fikret'in Meşrutiyetten sonra yazdığı şiirleri içine alır. Şiirlerinde imge ve duyguya oranla düşünce, bireysel boyuta oranla toplumsal eğilim ağır basar. Kitaba adını veren birinci bölümde şair, gençliğin ve geleceğin simgesi olarak oğlu Haluk'a -inanç ve içtenlikle- seslenir. Onu yarından umutlu olmaya, yurdunun yükselmesi, özgürlüğe kavuşması için çalışmaya, hayata, gerçeğe, insana, bilime bağlı kalmaya, zulme ve haksızlığa baş kaldırmaya çağırır. Sanırım sevmediğim tek tür şiir o yüzden atlayarak okudum ... Tevfik Fikret
2018 107. kitabı
Yurdu adına kendisinden çok şeyler beklediği Haluk ve oğlunun adıyla yazılmış bir kitap. Kolay mı bir babanın, oğlunu o dönemde yurtdışı (İskoçya) eğitimine göndermesi ve o çocuğun Amerika'da Papaz olup bir daha geriye dönmeyişinin acısını ancak hayal edebiliriz. Ya da tam manasıyla yazıları 3 döneme ayrılan Fikret'in son döneminde yazdığı eserlerinden (1911) diyebiliriz. Şiirler genellikle Toplumsal içerikli olup arada oğluna yazdıkları da mevcut. Kitapta şiirler: Haluk'un Defteri, Hayata Karşı Beşer ve Hitabeler adlı üç bölümden oluşuyor. Oldukça kısa bitirebilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar, iftara da az kalmış biraz da ders yapalım. Selametle..
Şiir

Tevfik FikretYazar · 18 kitap
24 Aralık 1867'de İstanbul Kadırga'da dünyaya geldi. Asıl ismi Mehmed Tevfik. 12 yaşında öksüz kaldı. Mahmudiye Rüşdiyesi'nde okudu. 1888'de Galatasaray Lisesi'ni (Mekteb-i Sultani) birincilikle bitirdi. Çeşitli görevlerde memurluk yaptı. Kuzeniyle evlendi. Ticaret Mekteb-i Alisi'nde hat ve Fransızca dersleri verdi. 1891.de "Mirsad" dergisinin açtığı şiir yarışmasında birincilik kazanınca edebiyat çevrelerinde adını duyurdu. 1892.de Mekteb-i Sultani'ye Türkçe öğretmeni olarak atandı. 1894.te "Malumat" dergisini çıkaranlar arasında yer aldı. 1895.te hükümetin memur maaşlarında kesinti yapmasını protesto için görevinden ayrıldı. 1896.daServet-i Fünun Dergisi'nin Yazı işleri Müdürlüğü'ne getirildi. Dergi onun döneminde Edebiyat-ı Cedide'nin yayın organı kimliği kazandı. Aynı yıl Türkçe öğretmeni olarak Robert Kolej'e girdi. Aydınlar üzerinde süren yoğun baskılar nedeniyle birkaç kez gözaltına alındı. Bir süre sonra dergideki görevinden ayrıldı. 1906.da Robert Kolej'in hemen yanında bir ev yaptırarak "Aşiyan" adını verdi. Eşi ve oğlu Halûk'la birlikte buraya yerleşti. 1908.de 2.nci Meşrutiyet'in ateşli savunucularından biri oldu. Hüseyin Kazım Kadri ve Hüseyin Cahit Yalçın'la birlikte "Tanin" gazetesini kurdu. Gazete İttihat ve Terakki'nin yayın organı haline getirilmek istenince karşı çıktı ve Tanin'den ayrıldı. Mekteb-i Sultani Müdürlüğü'ne getirildi. 31 Mart Olayları'nı protesto için bu görevden de ayrıldı. Ama öğrencileri ve Maarif Nazırı Naili Bey'in ısrarlarıyla göreve döndü. 8 ay sonra yeni Maarif Nazırı Emrullah Efendi ile anlaşamayınca bir daha dönmemek üzere bu görevi bıraktı. İttihat ve Terakki iktidarına da karşı çıkarak Aşiyan'a çekildi. Ağır bir şeker hastalığına yakalanmıştı. Kolundan olduğu bir ameliyatın ardından yaşamını yitirdi. Eyüp'teki aile mezarlığına defnedildi. Küçük yaşlarda şiir yazmaya başladı. Başlangıçta Muallim Naci ile Recaizade Mahmut Ekrem şiirleri arasında uzunca bir arayış dönemi geçirdi. Daha sonra Fransız şiiriyle tanıştı. Özellikle François Coppe'den etkilenerek kendi şiirini yaratmaya koyuldu. Aşırı titiz tutumu, en küçük ayrıntılar üzerinde dikkatle durmasıyla kendine özgü bir üslup yarattı, döneminin tüm edebiyat ve şiiri üzerinde etkili oldu. Biçimsel kaygıları gözardı etmedi, sürekli yenilik aradı. 1900.de yayınlanan "Rübab-ı Şikeste"de toplumsal sorunlara ağırlık veren şiirlerin yanısıra, günlük konuşma diline yakın dille yazılmış şiirlerde vardı. Betimlemelerindeki ayrıntılı ustalığının ressamlığına bağlanır. Doğa şiirlerindeki doğayla uyumluluk da dikkat çeker. Oğlu Halûk'un şiirlerinde büyük etkisi oldu. 1911.de yayınlanan ikinci şiir kitabı "Halûk'un Defteri"ndeki şiirler, en umutlu ve iyimser şiirleridir. Bu şiirlerde oğluna ve Osmanlı gençliğine çalışkanlık, yurt sevgisi, hak ve hukuktan yana olma gibi erdemleri öğütledi. 1911.de basılan "Rübabın Cevabı"ndaki şiirlerde halkın acılarını, zorbalıkları, baskı ve haksızlıkları anlattı. Bu kitapta yer alan "Tarih-i Kadim'e Zeyl" başlıklı şiirde, kendisini eleştiren Mehmet Akif Ersoy'ya yanıt verdi Din ve doğa konusundaki görüşlerini açıkladı. Kendisinin doğanın bir izleyicisi olduğunu söyledi. 1914.te yayınlanan "Şermin"de yalın bir dille yazılmış, kısa dizelerden kurulu, dolaysız bir anlatımın egemen olduğu şiirler yer alır. 30.lu yaşlarından sonra çevresindeki olumsuzluklardan oldukça etkilendi. Dünya görüşü, çağının koşullarını aştı. Özgürlük ve eşitliğe inandı. Sınıfsal çıkarlara dayalı yönetim biçimini eleştirdi, belli egemen sınıfların yönettiği devlete ve bu devletin koyduğu yasalara karşı çıktı. Özel yaşamında da katı bir ahlak anlayışı sürdürdü. İnsana büyük değer verdi. Ona göre tüm soruların üstesinden gelecek, mutlu yarınları hazırlayacak olan insandır. İnsanın üstünlüğünü sağlayan ise duyarlılığı ve sezgi gücünden çok düşünme gücü ve aklıdır.