Halit Ziya Uşaklıgil'in kaleminden çıkan Sefile, genç yaşta ailesini kaybeden Mazlume'nin, acımasız bir dünyada hayata tutunma çabasını anlatıyor. Roman, yoksulluk ve çaresizlik içinde kıvranan bir genç kızın, toplumun dışına itilerek sefalete sürüklenişini ve bu karanlık girdaptan kurtulma mücadelesini gözler önüne seriyor.
Mazlume'nin hikayesi, 19. yüzyıl İstanbul'unun arka sokaklarındaki sefaleti, çaresizliği ve umutsuzluğu tüm gerçekliğiyle yansıtıyor. Yazar, karakterin iç dünyasını derinlemesine inceleyerek, onun yaşadığı acıları ve çaresizliği okuyucuya derinden hissettiriyor. "Sefile", sadece bir kadının değil, aynı zamanda o dönemin toplumsal yaralarının da acı bir aynası olarak karşımıza çıkıyor.
Halit Ziya Uşaklıgil'in bu kitabını büyük bir hayranlıkla okudum. Mazlume'nin yaşadığı acı dolu olaylar, bir kadın olarak beni derinden etkiledi ve üzdü. Yazarın akıcı ve etkileyici dili, eserin kolayca okunmasını sağlıyor. Eğer bu kitabı henüz okumadıysanız, kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.