2021 12. kitabı
Halid Ziya Uşaklıgil'in ilk romanı olan Sefile, içki ve fuhuş bataklığında sonlanan hayatları anlatıyor.Mazlume'nin hataları hayatının dönüm noktasını oluşturuyor.Yagmurlu bir günde başlayan hikayesi yine yağmurlu bir günde sona eriyor.Realist çizgilerin hakim olduğu roman gençlerimize de örnek olacak hatalar ve sonlarla bezeli.İyi okumalar dilerim.
SefileHalid Ziya Uşaklıgil · Karbon Kitaplar · 20201,842 okunma
2021 36. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2021 12:47
Kitap oldukça akıcı ilerliyor. Sıktığı yerler çok azdı benim için. Ortalarına geldiğimde tamam bitti artık daha ne olabilir ki dediğim anda yanıldığımı farkettim. Esas olaylar oradan sonra başlıyor. Halid Ziya okuyucuya ters köşe yapıyor diyebilirim. " Mazlume felaketle başlamış, felaket içinde devam etmiş bir hayatın son kısmından başka bir şey değildi." diye bir cümle geçiyor. Bu cümle kitabı özetliyor bence. Ayrıca bir "anne!" genç kızların hayatını nasıl mahveder onu da göreceksiniz okudukça. Elimizdeki bu DEĞER Halid Ziya UŞAKLIGİL'in ilk romanları arasındadır. Türk Edebiyatının en üretken yazarları arasında olan Halid Ziya'nın tüm eserlerini okumalıyız bence.. Keyifli okumalar diliyorum :)
SefileHalid Ziya Uşaklıgil · Karbon Kitaplar · 20201,842 okunma
2025 83. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 18:58
Halid Ziya Uşaklıgil’in Sefilesi, Türk roman tarihinde hem sessiz hem de sarsıcı bir yankı bırakır. Bu roman, yazarın henüz Servet-i Fünûn dönemine geçmeden önce kaleme aldığı, gençlik ateşiyle
SefileHalid Ziya Uşaklıgil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20221,842 okunma
2024 75. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2024 01:15
Önce yazarı övmekle başlayayım. Halit Ziya’dan mükemmel bir eser. Yalın, asla sıkmayan, hızlıca biten bir kitap…. Konusuna gelecek okursak; acınası bir hikaye! Saf tertemiz bir kızın hayatı nasıl kararir onu okudum. kurtuluş sandığı hayatın aslında ne kadar kötü bir yaşam olduğunu çok geç anlar Mazlume. Dilencilikten daha ne kötü olabilir ki diye düşünürken en kötüsüyle karşılaşır. “Mazlume artık bir insan değildi, Mazlume artık utanç timsaliydi. Mazlume düşmüş bir kızdı. Toplumun en igrenc lekesiydi. “ İhsan efendi için konuşmadan edemeyeceğim. Böyle erkekler yüzünden kim bilir kaç kız bu duruma düşüyor. Kitabın sonunda intikam alınması bir nebze beni rahatlatmış olabilir :(
2025 23. kitabı
Halit Ziya Uşaklıgil tarafından yazılan "Sefile", yazarın Türk edebiyatındaki ilk eseei olarak önem taşımaktadır. Diğer bir dikkat çeken yanı, kitap olarak basılmamasıdır. Uşaklıgil,
2025 8. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2025 16:46
Öncelikle eleştirim kitabın yayınevine, arka kapağında ana karaktere ne olacağının yazılmış olması yani benim okurken ne olacağını biliyor olmam. Bence çoğu kişi okumasını böylesine önemli bir bilgiyle sürdürmek istemez. Eserimize gelecek olursak: Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Halit Ziya Uşaklıgil'in ilk romanıdır kendisi. İzmir dönemi romanları arasında tasnif edilir.Bir eleştiri yapmak isteyenler önce bu bilgiye hakim olmalı.Bence böylesine bir yazarın ilk romanı olduğunu hissettirdi çünkü yazarla daha önce tanıştıysanız biraz sönük kaldığını anlarsınız. Konusu okuyucuyu içine çekiyor, özellikle kadınların daha istekli okuyacağına eminim. Eserde hayatının başından sonuna sefalet çeken, fuhuşa sürüklenen Mazlume anlatılıyor. Çevresinde çok insan yok hikaye de çok detaylı değil o yüzden içeriğine çok değinmek istemiyorum. Sadece söylemek istediğim şey: Kadınların eskiye göre kendi hayatlarını kurabilmelerinde etkisi ,çabası olan herkese minnettarım. Hala hor görülüyoruz, hala kendimizi kabul ettiremiyoruz, beğendiremiyoruz(umurumuzda da değil açıkçası) ama biraz bile çalışıp kendimize bakabilme gücümüz varsa buna faydası olanlara ben minnettarım. Dilerim kendi vatanımda ve dünyanın her yerinde kalbi kırılan hiçbir kadın kalmaz ve hepimiz çok güçlü olabiliriz, kimseye muhtaç olmadan yaşayabiliriz.
SefileHalid Ziya Uşaklıgil · Kapra Yayıncılık · 20211,842 okunma
Çeşman-ı Kebud,Levs-i Riyâ,Bedbaht bir Rüya
2023 11. kitabı
Okunma: 23 Mart 2023 17:07
Halit Ziya Uşaklıgil'in 1887'de yirmili yaşlarında yazdığı ilk romanı... Henüz küçük yaşlarda yaşamın acımasızlığıyla karşılaşan Mazlume'nin dilenciyken olduğu durumdan daha kötü ne
Mazlume
2025 7. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2025 22:04
Mazlume,felaketle başlamış,felaket içinde devam etmiş bir hayatın son kalıntısından başka bir şey değildi. Halit Ziya Uşaklıgil’in “çocukluk” veya “emekleme” dönemi eseri diye tanımlanan Sefile tefrika olarak kalan ve kitap şeklinde yayımlanamayacak olan şeklinde tarif edildiğinden ikinci planda kalmıştır. Arzularının peşinde koşarken heba olan kırık hayatları konu alan ilk romanı Sefile döneminde Hizmet gazetesinde yazı dizisi şeklinde yayımlanmıştır.Daha sonra İslami prensiplere aykırı olduğu gerekçesiyle döneminde kitap olarak basılamamıştır. Mazlume adlı genç kızın önce annesiz ardından hamisiz kalmasıyla sokaklara sonra da geneleve düşüşünün trajik öyküsü anlatılmıştır. Hikayesi hüzünlü olsada ben severek okudum.Tavsiyemdir.Keyifli okumalar.
Mazlume ..(spoiler içerir.)
2025 8. kitabı
Okunma: 14 Mart 2025 03:49
Halit Ziya'nın ilk romanı özelliği taşıyan Sefile küçük yaşta fuhuşa sürüklenen Mazlume'nin hayatını ele alıyor. Romanda Mazlume'nin yaşadığı psikolojik buhran,ikbal'in ölümü,İhsan'ın duygu durumu derin şekilde gözler önüne seriliyor. Roman küçük yaşta annesini kaybeden Mazlume'nin kimsesiz kalmasıyla başlıyor.Bir süre yanında kaldığı güvendiği kişi de ölünce mazlume biçare sokaklarda yaşamaya başlıyor.Karşısına çıkan Mihriban mazlumeyi bu durumdan kurtaracağını söylüyor ve yanına almayı teklif ediyor fakat bilmiyor ki durum daha kötü olacak .. Mazlume burada kaldığı evde fuhuş denilen girdabın en dehşetli derinliklerine kadar sürükleniyor .. Halit Ziya romanda akıcı bir üslupla kahramanların psikolojik hallerini bir ustalıkla ele almış.. Okurken sıkılmayacak, gün arası okunacak çerez bir roman arıyorsanız okuyabilirsiniz ..
2025 16. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 00:00
Halit Ziya'nın gerek konu bakımından olsun gerekse çevirisi çok akıcı ve yalın bir roman. Romanı çok beğendim ama hiç bu zamana kadar bir romandaki ana karakterlere bu romanda olduğu kadar

Halid Ziya UşaklıgilYazar · 62 kitap
Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazardır. Bazı edebi yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halit Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır. Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu'nun yazarıdır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultan Reşat devri Mabeyn Başkatibi (1909-1912), ve Ayan Meclisi üyesidir. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Babası halı tüccarı Halil Efendi, Uşak'tan İzmir'e göçmüş varlıklı bir ailedendi. Halit Ziya, o sırada İstanbul'a yerleşmiş olan Halil Efendi ile Behiye Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Mahalle mektebindeki ilk eğitiminin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi'ne devam etti. 93 Harbi'nin başlaması ile Halil Efendi'nin işleri bozulunca aile, İzmir'e yerleşti ve Halit Ziya öğrenimini İzmir Rüştiyesi'nde sürdürdü. Ardından İzmir'de Ermeni Katolik rahiplerinin çocukları için kurulmuş yatılı bir okula devam ederek Fransızcasını geliştirdi; Fransız edebiyatını yakından tanıdı. Fransızca çeviri denemeleri yaptıktan sonra henüz öğrenci iken ilk yazılarını yayımlamaya başladı. Önce İzmir çevresinde kendini tanıttı. Bazı edebi yazılarını İstanbul'da Hazine-i Evrak adlı önemli bir dergide "Mehmet Halid" adıyla yayımladı. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı, babasının kâtibi olarak iş yaşamına başladı. Aynı yıl, Bıçakçızade Hakkı ve Tevfik Nevzat adlı arkadaşlarıyla Nevruz adlı bir dergi yayımlamaya girişti. 10 sayı kadar yayın hayatında bulunan ve İzmir'in ilk edebiyat dergisi olan bu dergide çeviri şiir ve hikâyeler, mensur şiirler, bilimsel yazılar yayımladı. Babasının yanındaki işi edebiyat merakı ile bağdaştıramadığından farklı bir iş aradı. İstanbul'a giderek hariciyeci olmak için başvurdu; başvurusu kabul edilmeyince İzmir'e döndü. İstanbul'da bulunduğu süre içinde Fransız edebiyat tarihi ile ilgili olarak uzun süredir yazmak istediği kitabı yazdı. Garbdan Şarka Seyyale-i Edebiye: Fransa Edebiyatının Numune ve Tarihi adlı kitabı 1885'te 84 sayfa olarak basıldı. Bu eser, onun basılan ilk kitabıdır ve Türkçede basılmış ilk Fransız edebiyatı tarihi olma özelliği taşır. İzmir'e döndükten sonra İzmir Rüştiyesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, öğretmenliğe devam ederken Osmanlı Bankası'nda çalışmaya başladı. İzmir İdadisi'nin açılmasından sonra öğretmenliğe bu okulda devam etti; Fransızcanın yanısıra Türk edebiyatı dersleri verdi. Milli mücadele döneminde genellikle Ahmet Cevdet’in İkdam Gazetesi’ne yazılar gönderdi. Çoğunlukla dil ve edebiyatla ilgili yazılar yazdı. Cumhuriyet döneminde kendisini tamamen edebiyata verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin şekillenmesini uzaktan izledi ve fazla eser vermedi. 1930’larda yazı hayatına büyük bir canlılıkla döndü. Cumhuriyet ve Son Posta gazetelerinde yazıları yayımlandı. Özellikle hatıra tarzında yazılarıyla edebiyat dünyasında aktüel bir isim haline geldi. Dil devrimi’ne gönülden inanan yazarın I. Türk Dili Kurultayı’nda (26 Eylül 1932) sunduğu, Türkçenin geçirdiği evreleri ve dil sevgisini sanatkârane bir üslûpla dile getiren bildiri çok ses getirdi.[3] Bazı eserlerini sadeleştirdi ve Latin harfleriyle yeniden yayımladı. 1937’de Tiran elçiliğinde görevli oğlu Halil Vedat’ın 33 yaşında intihar etmesi üzerine büyük bir yasa girdi. Acısını, yazmakla hafifletmeyi seçti. Her türlü tedaviyi reddettiği uzun bir hastalığın ardından 27 Mart 1945’te öldü. Bakırköy mezarlığında oğlu Halil Vedat’ın yanına gömüldü.