Haydut Aşkları

Mayıs 2017
Doğan Kitap
Sıralamalar

2025 25. kitabı
Haydut Aşkları, Osmanlı’nın son dönemlerinde geçen beş farklı haydut hikayesini konu alıyor. Hepsi de birbirinden dokunaklı ve etkileyici. Reşad Ekrem Koçu’yla ilk tanışmam Kızlar Ağasının Piçi kitabıyla olmuştu. O kitaptaki duygusal yoğunluğu bu kadar hissedememiştim. Sanırım öykülerin kısa oluşundan kaynaklı. Ama yazarın kalemi gerçekten çok güçlü, hatta beklediğimden çok daha akıcı. Kitaplarını alırken bu kadar kolay okunacağını hiç düşünmemiştim. Yazar bildiğimiz anlamda tarih anlatmıyor, tarihi yaşatıyor. Kitapta anlatılan aşk sıradan değil biraz tehlikeli, biraz tutkulu ve fazlasıyla gerçek. Her öyküde hem arşiv bilgisi hem de halk arasında dolaşan söylenceler harmanlanmış. Tarihi sevip de sıkıcı anlatımlardan bunalanlar için gerçekten güzel bir alternatif. Bu arada kadın korsan Despina'nın hikayesini okumak ayrı bir hoşuma gitti.
2025 31. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2025 22:13
Tarihe masal anlatıcısı tadında bir yorum.. İnanılmaz derlemeler. Erkek Kızlar benim için daha kolay okunurdu. Haydut Aşkları bir parça daha ağır bir dile sahip. Hikayeler ne yazık ki sinir bozucu. İnsanlığın ilk günlerinden beri hep çocuklar ve kadınlar yoğunlukla çile çekmiş. Ama bazı hikayeler var ki kötülüğün ırkı, dini, cinsiyeti yok dedirtiyor.
Osmanlı'nın Haydutları ve Aşk Hayatları
2026 7. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2026 19:39
Kitapta Osmanlı döneminde yaşamış ve etrafına korku salmış haydutların aşk hayatları anlatılıyor. Dağdaki eşkıyadan denizdeki korsana, insanlara korku salmış en meşhur haydutların gönüllerini hoş etmek için neler yaptığını ögrenebileceğiniz bir kaynak. Kültür tarihi üzerine okumalar yaparken Reşad Ekrem Koçu ilk tercih ettiğim isimlerden biri oluyor. Onun kitaplarını okurken tarih kitabı değil de magazin dergisi okuyormuşum gibi hissediyorum. Bu da kitabı keyifle okumayı kolaylaştırıyor.
Tarih-Araştırma
2025 46. kitabı
ℍ𝕒𝕪𝕕𝕦𝕥 𝔸𝕤̧𝕜𝕝𝕒𝕣ı, 𝕪azarın kalemiyle tanışma kitabım oldu. Osmanlı tarihinin son dönemlerindeki çeşitli haydutların aşk hikayelerini konu alan bu kitap aynı zamanda dönemin ahlaki çöküşünü, toplumsal adaletsizliklerini, aşkın farklı tezahürlerini ve siyasi yapısını geniş bir perspektiften okura sunmuş. Reşad Ekrem Koçu'nun , İlber Ortaylı gibi birçok başarılı ismin hocası olduğunu öğrendiğimde kitaplarına yönelmiştim. Uslübunun bu kadar akıcı ve sürükleyici olduğunu asla tahmin etmemiştim. Edebi yeteneği ile tarihi olayları anlatım şekli hayranlık uyandırıcı. Kitabın içinde her biri birbirinden sürükleyici beş öykü var. İçlerinden şu daha iyiydi diyemem çünkü hepsini çok etkileyici buldum. Kısacası önerimdir. Mutlaka okuyun. Öyküler -Sağıncılı Veli ile Voyvoda Kızı -Bulgar Balaban ile dört yosması ve iki şıkırdımı -Değirmenci İskender ile aşifteleri -Haydut Mekkareci Mustafa ile paşa kızı -Kadın korsan Despina ve oğlanları
2020 173. kitabı
Tarihçi ve yazar Reşad Ekrem Koçu, kitaplarında daha çok Osmanlı döneminin ilginç olaylarını ve kişilerini öyküleştirir. Bunlarla birlikte alanında ilk olan bazı eserler yazmıştır. En bilinen eseri İstanbul Ansiklopedisi’nin yazımını ise maddi yetersizlikler sebebiyle G harfinde bırakmak zorunda kalmıştır. “Haydut Aşkları” kitabında Koçu, beş haydudun aşklarını, eşkıyalığı ve karakterleri bu noktalara iten hayatın zorluklarını anlatır. Karakter, zaman ve mekân tasvirleri harikulade olarak değerlendirilebilir. Osmanlı’nın çeşitli dönemlerinde geçen hikâyeler olduğundan, eser, bu dönemlere dair de önemli bilgiler verir. Reşad Ekrem Koçu’nun ilk defa bir kitabını okuduğumdan, bir yazarı ilk keşfetme anımı Amerika’nın keşfedilmesine eşdeğer buluyorum. Bu heyecan ve mutluluğu ancak bu şekilde tarif edebilirim. İyi okumalar dilerim. Kitaptan bir kelime Şab-ı emred: bıyıkları yeni terlemeye başlamış genç erkek.
2026 3. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 10:58
Kitap içindeki birçok olay yazarın dedelerinin ve ninelerinin şahit olduğu hatta bizzat muhattap olduğu garip ve heyecanlı vâkalar. Üstelik bu vâkaları belgelerle desteklemiş. Kurgusal kahramanlardan ziyade bizzat olayları yaşayanlardan dinlemiş olması ve bunları okuyucuya okunabilir bil dille aktarması harika. Okunabilir bir kitap.

Reşad Ekrem KoçuYazar · 32 kitap
Tarihi konularda yazdığı fıkra, roman, hikaye ve incelemeleriyle ve en önemli yapıtı İstanbul Ansiklopedisi'yle tanınmaktadır. 1905'te İstanbul'da doğan Koçu, Bursa Erkek Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nü 1931 tarihinde bitirdi. Aynı fakültede asistan oldu, ancak, 1933 Üniversite Reformunda hocası Ahmet Refik Altınay'la beraber üniversiteden ayrıldı. Alman, Kuleli, Pertevniyal ve Vefa liselerinde tarih öğretmenliği yaptı. Reşad Ekrem Koçu 6 Temmuz 1975'te İstanbul'da öldü. Öğretmenliği sırasında Tarihten Sesler gibi çeşitli dergi ve gazetelerde şiir, hikaye ve çocuk romanları, Osmanlı döneminin ilginç olaylarını ve kişilerini öyküleştirdiği Forsa Halil (1962), Patrona Halil (1967), Erkek Kızlar (1962) ve Haşmetli Yosmalar (1962) gibi kitaplar yazdı. Evliya Çelebi Seyahatnamesinin (1943-1967, 6 cilt) bazı bölümlerini bugünkü dile aktardı. Türk Giyim, Kuşam ve Süsleme Sözlüğü (1967) ise alanında yapılmış ilk önemli çalışmadır. Reşad Ekrem Koçu'nun en önemli ve büyük yapıtı, İstanbul'u her yönüyle ayrıntılı biçimde anlatan İstanbul Ansiklopedisi olarak kabul edilir. Bu ansiklopedinin ilk baskısı 1944-1951 Aba-Bahadir Sokağı maddeleri ve ikinci baskısı 1958-1971 yayımlandı ve 11'inci ciltte 7076 sayfaya ulaşarak "Gökçınar" makalesinde yarım kaldı. Koçu'nun diğer kitapları arasında Osmanlı Padişahları (1960) ile Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri (1947) ve 2 ciltlik Kösem Sultan sayılabilir.