·192 syf.·
2025 49. kitabı
Haydutlar Friedrich Schiller’in 1781 yılında yayımlanan tiyatro oyunu. Trajedi (dram) türünde yazılmış bir eser. Kitabın ele aldığı temel konu; insanın içindeki iyilikle kötülüğün mücadelesi. Kitapta iki ana karakter var. Kardeş olan bu karakterler birbirine zıt. Biri iyiliği, öteki de kötülüğü temsil ediyor. Kardeşlerin mücadelesi kitabın sonuna kadar devam ediyor. Kitabın türüne yakışır bir sonu var. Kitabın sade ve akıcı bir dili var. Açıkcası beklediğimden iyi çıktı. Bir çırpıda ve keyif alarak okudum. Okurken bana Shakespeare’in eserlerini anımsattı. Tiyatro eserlerini sevenlere tavsiye ederim. HaydutlarHaydutlar Friedrich SchillerFriedrich Schiller
HaydutlarFriedrich Schiller · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023414 okunma
2026 33. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 20:43
1781’de yazılmış, Alman edebiyatı Kont Moor’un iki oğlu var: Karl ve Franz. Karl idealist, özgürlükçü, biraz asi. Franz ise sinsi kıskanç ve çıkarcı. Franz, babasını kandırıp Karl’ı mirastan reddettiriyor. Gururu kırılan Karl da ormanlara çekilip bir haydut çetesi kuruyor. Ama bu bildiğin hırsız çetesi değil. Karl ve adamları yozlaşmış düzene, adaletsizliğe, sahte ahlaka savaş açıyor. Bir yanda toplumu soyan namuslu insanlar diğer yanda adalet için haydut olan Karl. Tiyatro sevenler varsa okumanızı tavsiye ederim Keyifli okumalar dilerim
Alıntı
Puan vermedi·192 syf.·
2025 293. kitabı
Friedrich Schiller, 1759-1805 yılları arasında yaşamış Alman şair, düşünür, tarihçi ve oyun yazarı. Goethe'yle güçlü bir dostluğu olan yazar, lirik şiirleri ve oyunlarıyla ünlü. Haydutlar oyunu 1781'de yayımlanmış ve oynanmış. Oyun hırslı ve kötü bir kardeş, sadık bir sevgili, dehşet saçan bir haydut çetesi etrafında geçiyor. Herkesin kendine göre bir adalet anlayışında olduğu bir sistem ve ortaya çıkan kaos işleniyor, iyiliğin ve kötülüğün doğası ortaya konuyor.
Babanın evlatlarıyla imtihanı
2024 97. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2024 17:00
Haydutlar romanında hırs, öfke, kıskançlık ve entrika özgürce kaleme alınmıştır. Bu bize çok bildik ve tanıdık olan Yusuf peygamberi, Habil ile Kabil kardeşleri, tarihte kardeşler arası taht kavgalarını bir kardeşin makam ve mevki hırsı için diğerine neler yapabileceğini açık ve seçik gösteriyor... Aslında onlarca örnekler var hayatta ve geçmişte yaşanan kardeş anlaşmazlığı, kıskançlığı ile... Günümüzde bazen çocuklar arasında hep şu sorulur anne veya babaya " en çok beni mi kardeşimi mi seviyorsun?" ya da "sevgili oğlun, sevgili kızın" diye ayrıştırma söz konusu olabiliyor. Bu kitapta Franz kardeşi Karl'ın babası ile arasındaki sevgi bağını, eli yüzü düzgün güzelliğini, nişanlısını kıskanıp entrikalar ve sahte mektuplar ile kardeşini öldü diyebilecek kadar her güce ve yetkiye sahip olma arzusu... Okurken şunu farkettim yaptığı kötülükleri biliyor ve bunu karşı tarafın da farkına varmış olabileceğini düşünerek bir çok yerde kendini ele verecek cümleler kuruyor... Sanırım geçmişten gelen kardeş kıskançlığı günümüzde de fazlasıyla var - gerek miras, gerek mal mülk davası - olarak karşımıza çıkacaktır. Kalemin yazdığı, hayatın yaşattığı gerçekler... Allah kimseyi evlatları tarafından imtihan etmesin... Keyifli okumalar dilerim...
İflah ve ıslah olmazlara...
2024 23. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2024 19:05
1781 yılına gidiyoruz. Goethe ile beraber Alman edebiyatının birkaç devinden biri olan Schiller'in ilk oyunu. Sahnelendikten sonra eserdeki eleştiri okları Dükün hoşuna gitmez ve Schiller'in oyun yazması yasaklanır. Genç şair, Stuttgart'tan kaçar. Güçlü kelimelerle, şiir diliyle kurulmuş olan bu eserin konusu insanlığın en eski hikâyelerine kadar uzanıyor. "Baba katilliği ve kardeş katilliği..." Eserde bu ikisi Rahip Moser tarafından en büyük günahlar olarak nitelendiriliyor. Freud, Nietzsche ve Dostoyevski bu eseri eminim ki okumuş ve etkilenmiştir. Kabil ve Habil hikâyesi, Yusuf ve Kardeşleri, Kral Oidipus, Romulus ve Remus, Sezar ve Brütüs, Hamlet, Babalar ve Oğullar, Karamazov Kardeşler... Tıpkı bu hikâyelerdeki gibi kadim mitler kendini HaydutlarHaydutlar'da hatırlatıyor. Hikâyemizde saf, müşfik bir baba olan yaşlı Kont Moor var. Soylu bir aile. Onun büyük oğlu Karl ve küçük oğlu Franz. Karl'ın sevgilisi Amalia. Küçük kardeş Franz kıskançlıklar, sahte mektuplar ve entrikalarla abisinin babasıyla ve sevgilisiyle arasını açmaya çalışır. Gözü efendilikte, mirasta ve abisinin sevgilisindedir. Tam bir nihilist imajı da çizer. Üstinsan olmak istemektedir. Amacına giden, en çirkin yol bile olsa denemektedir. İşlerini sinsice görür. Bir şeyleri yıkma ve hükmetme sevdasındadır. Şu sözler doğrudan ona aittir: "Hak en güçlü olanındır. Ve gücümüzün sınırları bizim yasalarımızdır." Büyük kardeş Karl ise babasının gözdesi ve evinden uzaktadır. Entelektüel ve gururludur. Meyhanede içerken haydut Spiegelberg ile konuşur ve işleri kanunsuzlukla, sertlikle halletmeye ikna olur. Şartlar onu giderek haydutların reisliğine itmiştir. Bu haydutlar adalet savaşçıları mıdır yoksa iğrenç serseriler mi? Karl'ın amacı ilk olarak kötüleri, rüşvetçileri
2018 250. kitabı
"bir insan daha ne kadar alçalabilir" kişiliklerinin yazarı Schiller'den çizgisini aşağı düşürmeyen bir eser daha. Bugünün dizilerine taş çıkaracak olaylar olaylar dizisi yani.
HaydutlarFriedrich Schiller · Antik Kitap · 2011414 okunma
Özgürlük Mücadelesinin Derinlikleri
2025 137. kitabı
Schiller’in “Haydutlar”ı, adaletin, özgürlüğün ve insan doğasının sınandığı bir tiyatro sahnesidir. Hikaye, özgürlük arayışının gölgesinde şekillenen kardeşlik, ihanet ve vicdan sorgusuyla örülür. Karakterler, sıradan hayatların ötesinde, ideallerin ve karanlıkların mücadelesinde canlanır. Başrollerdeki kardeşler Karl ve Franz, iki zıt kutup gibi görünür. Karl, özgürlük ve adaletin peşinde koşarken, Franz bencil hırsın ve kinle örülmüş bir yolda ilerler. Bu iki karakterin çatışması, insanın iç dünyasındaki iyi ile kötünün savaşıdır. Schiller, bu çatışmayı ustalıkla yansıtarak izleyiciyi düşünsel ve duygusal bir yolculuğa çıkarır. “Haydutlar”, sadece dış dünyadaki adaletsizlikleri değil, içimizdeki ahlaki ve etik sınavları da gözler önüne serer. Kardeşler arasındaki bağ, sadakat ve ihanetin keskin çizgisinde salınırken, özgürlük kavramı farklı boyutlarda tartışılır. Her sahne, insan ruhunun karmaşıklığını ve dönüşümünü yansıtır. Schiller’in dili, dramatik yapıyı destekleyen güçlü ve etkileyici imgelerle doludur. Her diyalog, karakterlerin içsel çatışmalarını ve ideallerini ortaya koyar. Sahnedeki gerilim, okuyucuyu ya da izleyiciyi sıkı bir kavrayışla sarar, bırakmaz. Bu eser, yalnızca bir tiyatro oyunu değil; insanın adalet arayışının, özgürlük mücadelesinin ve vicdan hesaplaşmasının evrensel anlatımıdır. Okuyucu, karakterlerin yaşadığı çatışmalarla kendi iç dünyasında benzer sorgulamalar yapmaya davet edilir.
Hayata Dair
2025 900. kitabı
HAYDUTLAR (Dram Tiyatrosu) FRIEDRICH SCHİLLER 1759-1805 arasında yaşamış Alman şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarı Johann Christoph Friedrich von Schiller tarafından kaleme alınmış değerli bir tiyatro eseri. İlk eseri olduğu söylenir. Eserde bazı felsefi kavramsallaştırmalar olay halkası olarak verilmiş. Yaşlı Moor ölmek üzeredir. İki oğlundan Karl, özgürlük ateşiyle yanan, yiğitlik ve şeref peşinde koşan güçlü bir kahramandır. Konusu, iki kardeşin, Karl ve Franz Moor’un çatışmasında temellenir. Karl idealleri uğruna haydut olur, Franz ise babasını kandırarak servete konmak ister. Ahlaki sorgulamalar, birey-toplum çatışması ve özgürlük temaları işlenir. Ölüme ve ölüm sonrasına dair ideallerin çok zayıf bir iradi eylem olarak anlatılışı da ayrı bir tartışmayı beraberinde getirir. Karl, hem bozuk düzene hem de babası yaşlı Moor'u aldatarak kendisine ihanet eden ve nişanlısı Amalia'yı elinden almaya kalkışan kardeşi Franz'a karşı mücadele ederken kötülüklere meydan okuyuşuna rağmen öfkesini yenemediği için bir intikamcı, zulümle mücadele ederken kullandığı yöntemlerle zalim olan birine dönüşür. İyiyi temsil eden Karl sonunda duygularının aşırılığına yenilerek bir katile dönüşür. Dönüşmeden önce cennet cehennem kavramlarını anlamsız hale getirmiştir. Sonuçta bu kavramlar da ana yorumlayıcı olan iktidar sahibinin kabullenişi ile şekillenmekte olup haydut moor tarafından geçersiz hale getirilmiş ve öldürme eylemi özgürleştirici bir eyleme dönüştürülmüştür. “1781 yılında yayınlanan ve baskıcı yönetim anlayışına yönelttiği eleştiri ile Schiller'in cezalandırılmasına sebep olan Haydutlar, iyilik ve kötülük, adalet ve zulüm arasındaki mücadele üzerine kurgulanmış 5 perdelik lirik bir dramdır.” Okunabilir bir eser.
Haydutlar
2025 7. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2025 00:00
Tiyatro sahnesi Moor Şatosu’nda kuruluyor, sahnede Moor Kontu ve muhteris oğlu Franz, yaratılış itibarıyla daha müspet oğlu Karl şatodan uzakta ve karakteri sebebiyle daha az sevilen Franz, babasının kanına girip bir şekilde diğer oğlunu lanetletiyor. Karl, Spiegelberg’in şeytani planıyla bir anda haydutların reisi oluyor. Bu sırada Amalia ise Franz’ın türlü oyunlarına rağmen Karl’ı beklemektedir. Gün olur, gerçekler ortaya çıkar ama hiç kimse eskisi gibi değildir… Friedrich SchillerFriedrich Schiller
2024 272. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2024 10:41
1781 'de yayımlanan ilk oyunu Haydutlar Alman gençliğini sarsan coşkulu ve isyankar yapısıyla büyük bir başarı kazandı. Schiller Haydutlar'da muhteris bir kardeş, sadık bir sevgili ve dehşet saçan bir haydut çetesiyle reisinin etrafında gelişen olayları sergilerken adalet ve yargı, siyaset ve iktidar, ahlak ve din üzerine şiddetli eleştirilerde bulundu, kötülüğün doğası üzerine karmaşık bir çözümlemeye girişti.
Hayata Dair

Friedrich SchillerYazar · 24 kitap
1802 yılında soyluluk unvanı alan Schiller; şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarıdır. Yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir. Schiller doğa tasvirli şiirlerin şairi olarak da gayet başarılı olmuştur, ancak asıl alanı düşünsel/didaktik şiirdir, çoğu yazara ilham olmuştur ve dramatik şiirleri en sevilen Alman balatları arasındadır. Schiller; Wieland, Herder ve Goethe ile Weimar Klasiğinin en önemli dört yazarından biridir. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_...