Nisan 2026
Almanca
Orijinal Ülke:
Almanya

2026 26. kitabı
Milan adında sıradan bir adamla tanışıyoruz. Ama Milan’ın çok kritik bir özelliği var: aleksiden muzdarip yani okuma yazma bilmiyor. Bu detay başta küçük gibi görünse de, aslında hikâyenin tam merkezinde. Bir gün Milan, istemeden kendini tuhaf ve rahatsız edici bir olayın içinde bulur. Trafikte ilerlerken, yan arabada gördüğü küçük kız, kaçırıldığını söyleyerek ondan yardım ister. Ancak Milan, yazılı hiçbir şey okuyamaz, ipuçlarını çözmekte zorlanır ve kızın ne söylemeye çalıştığını tam olarak anlayamaz. Tam bu noktada zamanla yarış başlar ve konu klasik bir yardım etme durumundan çıkıp, psikolojik bir kabusa dönüşür. Fıtzek psikolojiyi bir amaç olarak değil, araç olarak kullanan yazarlardan. His yerine olay odaklı. Okuru bekletmeden ilk sayfadan direkt kaosa sürükler. Haliyle kurgularının psikolojik baskısı, temposu ve gerilimi yüksek olur. Gerçeklik algısını aceleye getirmeden yavaş yavaş tüketir. Finallere gelince, tam çözdüğünüzü düşündüğünüz noktada zemini ayağınızın altından birkaç kez kaydırmayı sever. Yazarı tanıyanlar temelde yalnızca gizem, aksiyon, tempo, ivme ve twist odaklı olduğunu bilirler. Dolayısıyla kurgunun içine girdikçe, akla yatkın gerçeklikten, düz çizgi mantığından nasıl hızla uzaklaştığını da görebilirler. Mantık gözetmez, kendinizi akışa bırakırsanız ne âlâ; kitabı bir günde yutarsınız. Diğer türlü takıldığınız noktalar eziyete dönüşür. Kitabı bir anda kafanızda bitirir, doğru düzgün tartamazsınız bile. Kontrol kaybı, çaresizlik, hırs, masumiyetin içindeki karanlık gibi olguları, bir beyin hasarı olan aleksi hastalığı ile desteklemesi bana göre kitabın artılarıydı. Onun dışında Fitzek’in en iyileri listesinde kendine ancak beşinci, altıncı sıralarda yer bulabilir diye düşünüyorum. Beklentinizi ona göre ayarlayın. . . .
2026 73. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 22:14
HEDİYE-SEBASTIAN FITZEK,344 sayfa “ Bazen gerçekler o denli korkunçtur ki bilmemek dünyadaki en büyük hediyedir.” Bir Sebastian Fitzek hayranı olarak kitap bende tam bir hayal kırıklığı yarattı.Tüm kitaplarını okumuş biri olarak maalesef kitabı son sıraya koyuyorum.Bu kitabına kadar tüm kitapları daha ilk sayfadan itibaren okuyucuyu içine çeken,ters köşe finalleri ile her fırsatta şaşırtmayı başaran yazar bu sefer beni gerçekten çok şaşırttı bu kitabıyla…Ama yine de okumaktan vazgeçmeyeceğim bir yazar… Kitabın konusu iki temele dayalı; -Aleksi yani önceden kazanılmış olan okuma becerisinin (genellikle beyin hasarı veya hastalığı sonucu) kısmen ya da tamamen kaybedilmesi durumudur. Halk arasında "okuma yitimi" veya "okuma körlüğü" olarak da bilinir. -Diğeri ;kötülük doğuştan mı ? Yoksa sonradan mı kötü olunuyor. Kitap bizi labirent gibi bir kurgunun içine çekiyor.Sırlarla dolu karakterler,geçmişte yaşanan travmaların bir şekilde ortaya çıkması,yazara özgü yine o ters köşe finaller…Evet finaller diyorum, Sebastian Fitzek okuyanlar bilir,yazar tek finalle yetinmez kitaplarında,final içinde final vardır… Sebastian Fitzek’in Hediye romanı, okuma yazma bilmeyen ve bunu herkesten saklayan Milan Berg adlı karakterin, bir trafik ışığında küçük bir kızın verdiği yardım çığlığı notuyla başlayan psikolojik gerilim hikayesini anlatıyor. Milan, kızı kurtarmaya çalışırken kendini karanlık bir kabusun içinde bulur.Milan için bu not, anlamını çözemediği anlamsız harf yığınlarından ibarettir. Roman, "Bazen gerçekler o denli korkunçtur ki, bilmemek dünyadaki en büyük hediyedir" felsefesini sorgulatıyor okuyucuya…
2026 56. kitabı
#hediye #thegift #sebastianfitzek ​Milan’ın fotoğrafik bir hafızası vardır ve gördüğü hiçbir şeyi unutmaz; ancak okuma yazma bilmemektedir. Bir gün trafikteyken yanındaki arabada oturan küçük bir kızın, camdan dışarıya “yardım edin” yazılı bir not tuttuğunu fark eder… Fakat okuyamadığı için ne yazdığını anlayamaz. Bu an, onu geçmişiyle ve karanlık bir kayıp vakasıyla bağlantılı tehlikeli bir yolculuğun içine sürükler. Milan, hem bu gizemi çözmeye hem de kendi zihninin sınırlarıyla yüzleşmeye çalışırken, gerçek ile yanılsama arasındaki çizgi giderek bulanıklaşır. ​Bu kitapla ilgili ne hissettiğimi anlatmak gerçekten zor; çünkü okurken elimden bırakamadım ama bitirdiğimde içimde garip bir eksiklik hissi kaldı. Konu zaten tek başına insanı içine çekmeye yetiyor. Okuma yazma bilmeyen bir adamın, bir çocuğun yardım çığlığını görüp de anlayamaması... İşte tam bu noktada Fitzek o huzursuzluğu okuyucuya çok iyi hissettiriyor. İlk sayfalardan itibaren sürekli bir şey olacakmış hissi ve diken üstünde olma hali hakim. ​Ancak bana göre bu kitapta her şey fazlaydı. Fazla olay, fazla sır, fazla ters köşe… ​Bir noktadan sonra şok olmayı bırakıp "Bakalım şimdi ne çıkacak?" moduna giriyorsunuz ve bu da hikayenin etkisini azaltıyor (Özellikle finalde bunu çok hissettim). ​Milan karakterine gelecek olursak... Ona pek ısınamadım ve bazı kararlarını asla içime sindiremedim. Kim tanımadığı biri için bu kadarını yapar ki? Bazı noktalar mantık dışıydı. Bir yerden sonra Milan, yaşayan bir karakterden ziyade hikayeyi ilerletmek için zorlanan biri gibi hissettirdi; bu da beni zaman zaman olaylardan kopardı. Başka bir nokta daha var ama söylersem doğrudan sürpriz bozan olacağı için susuyorum... ​Final kısmı ise tam bir Fitzek imzası taşımasına rağmen içime tam olarak sinmedi. ​O son ters
2026 23. kitabı
Yazarın dilimize çevrilen tüm eserlerini okumuş biri olarak yazacak olursam, bu kitap benim için en zayıf halkalardan biriydi. İlk sayfalarda oldukça zorlandım. Anlatımdaki karmaşa, okumamı olumsuz yönde etkiledi ve beni hikâyeden uzaklaştırdı. Çok ama çok sıkıldım. Kitabın son elli sayfasında tempo belirgin şekilde arttı ve hikaye nihayet kendini toparladı. Yine de geneline bakıldığında, bu toparlanma kitabın tamamını kurtarmaya yetmedi. Yazarın üslubuna aşina olanlar bilir, eserlerinde mantık aranmaz. Bunu bildiğim için o yönüne bakmadım ancak daha gerçekçi ve sade kurgulardan hoşlanan okurlar bu kitabı yer yer yorucu ve vasat bulacaktır. Kısacası bitsede kurtulsam dediğim kitaplardandı.
2026 66. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 17:25
Sebastian Fitzek’in Hediye adlı romanı, yazarın klasikleşmiş tarzını büyük ölçüde sürdürüyor: katmanlı (grift) kurgu, ters köşeler ve finalde okuru düşünmeye iten bir yapı. Romanın merkezinde, zeki olmasına rağmen okuyamayan Milan var. Başlangıçta masum görünen bir oyunun içine çekiliyor; ancak ilerledikçe olayların aslında onu adım adım geçmişine doğru sürüklediğini fark ediyor. Bu noktadan sonra okur için de zemin kayganlaşıyor: Kim masum, kim suçlu, emin olmak neredeyse imkânsız. Fitzek’in özellikle bu belirsizlik duygusunu kurmaktan büyük bir keyif aldığı hissediliyor. Yine de kitap, yazarın en güçlü örnekleriyle kıyaslandığında yer yer sönük kalıyor. Kurgu temposu düşer düşmez zihin, ister istemez Fitzek’in daha etkileyici eserlerine gidiyor. Bu da Hediye’yi “okunur ama iz bırakmaz” kategorisine yaklaştırıyor. Sonuç olarak, Hediye Fitzek okurları için tanıdık bir lezzet sunuyor; ancak yazarın zirve işlerinden biri olmayı başaramayan, “eh işte” hissi bırakan bir roman olarak kalıyor.
2026 28. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 04:44
Sosyopat olan biri ameliyatla sonradan düzeltilebilir mi? Konusu kurgusu çok iyi ama kitabın cevirisinde sorun olduğunu düşünüyorum. Bazi kopuk anlatimlar var, ters köşe bir nokta var ama öyle bir durağanlıkta ki sıkılıyorsunuz sonuna doğru. Ben pek sevemedim.
2026 30. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 00:00
Kitap çok iyi başladı ama ortalarında biraz ilgimi kaybetti. Ama 250. sayfadan sonra toparladı ve tempo yükseldi. Yazarın diğer kitaplarından bildiğimiz gibi ters köşesi yine muhteşemdi.

Sebastian FitzekYazar · 16 kitap
1971'de Berlin'de doğdu. Birinci devlet sınavına kadar hukuk okudu. Telif hakları üzerine doktorasını yaptı. Almanya'nın çeşitli radyolarında şef redaktör ve program direktörü olarak çalıştı. İlk kitabı Terapi (Therapy) 2006'da Almanya'da en çok satanlar arasındaydı ve Da Vinci Şifresini 1. sıradan aldı. Fitzek dünya çapında 12 milyonun üzerinde kitap sattı.