Temmuz 2011
Splitter

•Kıymık - Sebastian Fitzek•
2024 37. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2024 17:15
"Çünkü mutluluk hissi ne olursa olsun, tekrar üretilebilir bir şey değildir. Bir düğmeye basıp çağrılamaz. Bu durum paradoksal bir biçimde ağrı, acı ve sıkıntılar için geçerli değildir." Kıymık Merhabalar... Beni benden alan bir alıntıyla başlamak istiyorum. Sebastian Fitzek'in kaleminden Kıymık adlı romanın kendimce incelemesi ile buradayım. Nasıl başlayayım, nasıl anlatayım, konuya ne şekilde gireyim bilemiyorum. Zira o kadar çok, o kadar aşırı etkilendim ki hemen fikirlerimi yazmak istiyorum sıcağı sıcağına. Sebastian Fitzek abim bu nasıl kurgu, bu nasıl oyun içinde oyun, bu nasıl bir hayal gücü, bu nasıl bir bağlantı ustalığı gerçekten, gerçekten böyle mükemmel bir kitap için teşekkürlerimi sunuyorum.:) Çünkü tam olarak benim tarzım, ama biraz da polisiye esintileri olsaydı fena olmazdı fikrimce. Bu tür romanlarda polisiye kırıntılarını arıyor okurun gözü. Ama yazarın öyle bir kalemi var ki bende ana karakterle birlikte paranoyanın sınırlarında küçük bir gezintiye çıktım. Beynim sanki bol baharatlı çorbaya döndü. Çok acayip ve ilgi çekici bir deneyimdi bu okuma benim için. Kitabın konusu; Marc Lucas, hamile eşinin de yanında olduğu bir araba kazası geçiriyor. Bu kazadan eşi ve bebeği sağ olarak kurtulamıyor. ( Peki gerçek böyle mi? ) Marc adeta enkaz haline geliyor ve psikoza giriyor. Kendinden, kendi benliğinden hatta var olup olmadığından dahi şüpheye düşüyor. Kazada boynuna bir kıymık saplanıyor ve onunla yaşamak zorunda her halükarda. Evet kitap çok karmaşık, çok zorlu aynı zamanda adrenalin seviyesi de çok yüksek. Zihnimi okurken çok zorladım ama buna değdi. Çünkü tatlı, apayrı bir yorgunluk ve çok hoş bir duygu benim için... Marc'ın aynı zamanda Benny adında bir kardeşi var ve AHS yani Aşırı Hassasiyet
2025 382. kitabı
Bazı kitaplar vardır, eline aldığın anda seni içine çeker ama bittiğinde daha iyisi olabilirdi dedirtir. Kıymık benim için tam olarak öyle bir romandı. Konu oldukça çarpıcı bir fikirle başlıyor ve merak duygusunu diri tutmayı başarıyor. Ancak yer yer tekrar hissi vermesi ve bazı geçişlerin aceleye gelmiş gibi durması, hikayenin gücünü biraz törpülüyor. Özellikle final kısmı benim için hayal kırıklığıydı. Buna rağmen sunduğu atmosfer ve rahatsız edici gerilim hissiyle okumaya değer.
2021 12. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2021 10:38
"Hiç sonunu öğrenmek istemeyeceğiniz bir hikaye dinlediniz mi?" Marc Lucas karısı Sandra ile bir trafik kazası geçirir. Sandra karnındaki bebeğiyle beraber hayatını kaybeder. Marc ise üzüntü,  vicdan azabı ve boynunda ona hayatı zindan eden bir kıymıkla hayatta kalmıştır. Tedavisi sırasında okuduğu bir dergide gözüne bir ilan çarpar. "Ağır bir travma geçirdiniz ve bunu anılarınızdan silip çıkarmak mı istiyorsunuz?O halde bir e-posta göndererek bize başvurun. Bleibtreu Özel Psikiyatri Kliniği tıbbi denetim altında yapılacak bir alan çalışması için katılımcı arıyor." Marc kendini bir anda bu çalışmanın içinde bulur. Halbuki bu amnezi deneyini kabul etmemiştir. Garipliklerin içinde hayal mi gerçek mi bilmediği olaylar yaşamaya başlar. Beyninde içinden çıkamadığı savaşlar vardır. Sanki Marc hiç yaşamamış, var olmamıştı. Sandra ölmemişti,  hiç tanışmamışlardı. O zamana dek inandığı şeylerin hepsini yitirmişti: Anıların gerçekliğine olan inancını, kendini. Yinede karşısına çıkan izlerin peşini bırakmaz, mücadele eder ve kendini akla hayale gelmeyecek bir oyunun içinde bulur. Marc gerçeklerle yüzleştikçe benim beynim yandı. Bütün bunlar ne içindi, değermiydi diye sormadan edemedim açıkcası. Peki Marc'ın dediği gibi "Amaç, aracı kutsallaştırır mı?" Acayip bir hayal gücünün ürünü olan bu kitabı tarzı sevenlere şiddetle öneriyorum. Yazarın kaleminden okuduğum ilk kitaptı ve kesinlikle son olmayacak.
2021 15. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2021 12:07
Şimdi şu algıyı değiştirelim. Sebastian Fitzek'i bir polisiye roman yazarı olarak kesinlikle düşünemezsiniz. Polisiye olarak başlarsanız onun kitaplarına hayal kırıklığı yaşarsınız. Çünkü onun kitapları kesinlikle psikoloji gerilim. Ve öyle böyle değil; okurken çoğu yerde kitabı bırakıp kendi psikolojinizi, kendi benliğinizi mutlaka kendi yaşanmışlıklarınızı sorgulayan, sorgulatan bir yazar. Hala kalemiyle tanışmayanlara kesinlikle tavsiyemdir . Bir araba kazası sonrası uyandığınızda hamile eşinizin ve bebeğinizin öldüğünü öğreniyorsunuz. Ve ensenizde bir bandaj var, size bir Kıymık battığı, ameliyatın riskli olduğu, o kıymığın omuriliğinize saplanmaması için dikkatli hareket etmek zorunda olduğunuz ve bu kıymık enfeksiyon kapmasın diye birçok ilaç içmek zorunda olduğunuzu düşünün. Birde bunların hepsinin yalan olduğunu. Kaza dışında tabiki. Ne eşiniz, bebeğiniz ölmüş, ne ensenizde bir kıymık var. Gerçek nerede bitiyor, sanrı nerde başlıyor, hafızanız sizi ne kadar doğruluyor tam bir keşmekeşin ortasında olduğunuzu düşünün. Yada düşünmeyin ben kısaca anlatayım... . Marc Lucas. Hasta ve sarhoş bir babanın, babanın ölümünden sonra kalp yetmezliğinden ölen bir annenin iki erkek çocuğundan birisi. Erkek kardeşi Benjamin ile birlikte diğer insanlardan farklı olarak AHK'lılar. Yani aşırı hassas kişiler. Karşısındaki insanların yaşadığı acıları, zorlukları, yangınları onlar kadar hissedip yaşayabiliyorlar. Ve Marc karısının ölümüne kendisi sebep olduğunu düşündüğü için bir hafıza sildirme programına dahil olmak istiyor. Kısaca unutmayı öğrenmeyi. Geçmişinde unutmak istediği bütün kötü anıları amnezi sayesinde sildirip hatırlamak istediği güzel anıları tekrar beynine yükleyecek bir program. Kliniğe denek olarak götürülüp bazı testlerden geçiyor ve çıktığında anahtarlarının evi
2020 37. kitabı
Bitene kadar eliniz ensenizde, sizi rahatsız eden, ancak ellerseniz ölebileceğiniz kıymığı hissedeceksiniz!!! Cesaretiniz varsa lütfen okuyun derim
Hayat ve İnsan
2017 130. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2017 01:43
Geçmişinizin en acı veren anılarını beyninizden sildirmek ve gerçeklik ile sanrı arasında yaşamayı göze alabilir misiniz? Eser tam da bu soru üzerine kurgulanmış. Dr. Marc Lucas geçirdiği bir trafik kazasında çok değer verdiği insanı kaybeder ve vicdan azabı ile yaşamaya başlar. Özel bir klinikte doktor olan kayınpederi ise onun sorunları ile baş edebilmesi için elinden geleni yapmaya çalışır. Marc ise kazanın etkisi ile yaşadıklarını hatırlayamaz, hatırladığı tek gerçek vardır o da acı kaybıdır... Bir dergi de gördüğü reklam üzerine gittiği klinikte, ona hafızasında yer eden travmayı unutturabilecekleri bir deneyden bahsederler fakat Marc kararsız kalır. Klinikten ayrıldıktan sonra ise hayatının ona ait olmadığı hissine kapılarak, kaybolduğunu hisseder... Artık hayatında neyin gerçek neyin hayal olduğunu anlaması onun için ızdırabtır. Var olup olmadığını sorgulamaya başlar... Kitaptaki gerilimde tam bu noktada başlıyor... Yazar, insan beynini masaya yatırıyor ve bilimsel araştırmalar ile deneylerin sonuçları ile eserini kurguluyor. Her sayfayı merak ile okusam da sonu beni hayal kırıklığına uğrattı. Olayların çok farklı yönde ilerleyeceğini sanan bendeniz, son bölümlerin bu kadar basite indirilmesini şaşkınlık içinde okudum. Eserin son bölümüne kadar olan kısım gerilim dolu olmasına rağmen yazar sanki ne yapsam da sonu bölümü bağlasam der gibi basit bir olayla eserini sonlandırmış... Diğer eserleri, Uyurgezer ve Terapi'ye göre bu eseri sönük kalmış...
2021 21. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2021 02:11
Kafamın içini panayır yerine çeviren bir kurgusu olmakla beraber halaaa bu kadar aksiyonun sebebini gereksiz buluyorum. Yani nedeni güçlü olmayan bir olaylar silsilesi yüzünden çok acayip senaryolar üretip durdum kaç gündür. Öyle sağlam yönleri var ki bu şikayetim devede kulak kalıyor olabilir yalnız onu da belirteyim. En sağlam yönü sizi siz yapan tüm hatalarınız, anılarınız, yasanmislikalariniz hatıralarınız ve tanıdıklarınızdan kurtulmak için hafinazi sildirdiginizi (amnezi) düşünün. Acı dolu bir geçmişinizi olduğu için ondan kurtulmak istemeniz normal, başlayacağınız yeni hayata ise sadece hatırlamak istedikleriniz yüklenerek başlıyorsunuz. Peki ya işler sarpa sararsa? :) Evet konu ve işleyiş mükemmel fakat dediğim gibi her şey sona erdiğinde başka bir yolu mutlaka olmalıydı yahu sebebi neydi ki diye kalabiliyorsunuz öylece. Ama sonuçta bu dahi yazarımızın hayal gücü efsane. Cayır cayır yakıyor devreleri. Çok da şey yapmamak lazım :D keyifli okumalar.
Ben bensem aynadaki kim
2025 45. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2025 15:26
Karakterin delirmesi benimkine yakın olduğu için, okuduğum kitaplarının arasında en çok bağ kurduğum kitap Kıymık oldu. Konusu da ilgi çekici şimdi, ama sonu Yeşilçam dramasına bağlanmasaydı tadından yenmezdi. Ama başka neye bağlanabilirdi, onu bilemiyorum açıkçası; çünkü her şey çok mantıklı yerlere oturtulmuş. Özellikle sonu… Beni mahvetti. Etkilendim yani, ne yalan söyleyeyim. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilemediğiniz kitapları seviyorsanız, mutlaka okumanızı öneririm. Hayatınızın bitik bir dönemindesiniz; öyle ki karınız ve doğmamış çocuğunuz, sizin sebep olduğunuz bir kazada ebediyete kavuşmuş. Nasıl bir insan bu yükün altından kalkabilir ki? Kalkamadınız ve hafızanızdaki kötü anıları silerek geçmişin yükünü omuzlarınızdan alacak, yeni hayata “merhaba” diyebileceğiniz bir deneye denek olma kararı verdiniz. Deneyden çıktıktan sonra evinize gidersiniz ancak anahtarınız kapıyı açmaz. Kapı zilindeki isminiz silinmiştir ve kapı, hayatınızın en korkunç kâbusuna açılacaktır.
KIYMIK KİTABI İNCELEME
SPOİLER Yani gerçekten bu kadar güzel bir konu seçip de Bu kadar sürükleyici anlatıp da sonunu böyle basite indirgeyip “Aslında her şeyi sen üzülme olaylar da plana uygun gitsin diye planladık biz” e çekmeleri o kadar saçmaydı ki. Sanki yapılacak daha mantıklı yollar yokmuş sanki adam bu yaşadıklarına kardeşinin ölmesine üzüleceğinden çok daha fazla üzülmemiş (bi kere çocuğu ve karısının ölümünden sorumlu tuttu kendini) gibi saçmalamışlar. Okurken küçük ayrıntıların ya da başlarına gelen olayların karşılarına çıkan insanların olaylarını çözmeye çalıştım kafamda hep ama kitabın sonunda çıkıp bunların hepsi, kafanı karıştırmak İçin oynanan bir oyundu demesi resmen okuru salak yerine koymak. Sen git onca olayın anlamını çözmeye çalış kafan çatlasın yazar sırf her şeyi aynı yerde toplıyacağım diye “bunların hiçbir anlamı yoktu ki” desin şaka gibi. Son kısımlara kadar o kadar güzel gidiyordu ki dediğim gibi bu konu ve işleyişle şaheserler çıkabilirmiş ama sonu aile içi laf dalaşı moduna döndü. Üzüldüm… Olayları bu kadar komplike anlatıp sonucu basite indirgemek yerine ya bu komplikeliği karşılayacak büyüklükte bir son ya da basit sona uygun basit olaylar olsa çok daha iyi olurmuş. Yazar resmen ehaa nası eğlendim ama sizle demiş gibi oldu. Canı sağ olsun ne diyim :/
Kitaplar
2021 4. kitabı
Severek okuduğum yabancı yazarlardandır Sebastian Fitzek. Okurunu dalıp götüren, sakin geçen vakitlerden sonra tersköşe yapıp okuru buz gibi sulara daldıran maceracı bir tarz. Okurken insan anlatılanı iyi bir film izler gibi yaşıyor. Tavsiye ettiğim kitaplardan

Sebastian FitzekYazar · 16 kitap
1971'de Berlin'de doğdu. Birinci devlet sınavına kadar hukuk okudu. Telif hakları üzerine doktorasını yaptı. Almanya'nın çeşitli radyolarında şef redaktör ve program direktörü olarak çalıştı. İlk kitabı Terapi (Therapy) 2006'da Almanya'da en çok satanlar arasındaydı ve Da Vinci Şifresini 1. sıradan aldı. Fitzek dünya çapında 12 milyonun üzerinde kitap sattı.