Hımbıl

2023
Mona
Türler:

2024 6. kitabı
Herkese merhabaAyyy koşun koşun size çok güzel bir kitap önerisi ile geldim Yazarımız sevgili Birol İnan Beyfendinin ilk eserlerinde kalemi ile tanışmak bana nasip olmuştu ve şimdi ise son eserini büyük bir keyifle okudum Yazarın diğer eserlerinde de gözlemlediğim üzre gerçekten de akıcı bir dili, savunucu bir üslubu var. Betimlemeler de fazla uzatma yapmadan, teşbih de hata yapmadan okuruna kurguyu ve karakterleri benimsettiriyor Haydi biraz da #hımbıl hakkında konuşalım Kurguyu baştan sona kadar ana karakterimiz Nadir'in ağzından okuyoruz Bize kendini tanıtan Nadir, kendisine hımbıl denilerek alay edilen, küçük düşürülen biri olarak yaşamaya devam ediyor Fakat sonraları hepimizin elinden bırakmadığı dijital ortamlarda gözü bir açılıyor ki sormayın Bir kadınla olan illegal konuşmaları, onun eksik yönlerini kendine ayna olarak görmesi Nadir'i dijital ortama daha da bağlıyor ve içinde olduğu durumdan sıyrılmaya başlıyor Annesini küçük yaşta kaybetmenin, babası, üvey annesi ve kardeşlerinin de sürekli çalışmaya gittiği Nadir, asosyal olduğundan günümüz Z kuşağı çocuklarından farksız ve ne isteyeceği hakkında kararsızdır. Yeni tanıştığı arkadaşları, hayatına aldığı insanlar ona hayatı başka bir bakış açısıyla değerlendirmeyi öğretiyor veeeeee en sonunda bizim Hımbıl Nadir, Avustralya yoluna düşüyorTürlü maceralar, badireler, olaylar, değişik insanlar ile karşılaşan Nadir, bize yaşadığımız hayat hakkında ve bakış açımızı değiştirecek yönüyle çok da yardımcı oluyor
2023 55. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2023 21:31
Merhabalar "Z kuşağıyız, bize öyle diyorlar. Yani alfabenin son harfiyiz. Herhalde bizden sonra tekrar başa dönecek alfabe. İç fotoğrafı olmayan bir kuşak, demek istiyorlar sanırım. Bu doğru; eni sonu belli olmayan bir boşluk hayatımız" Nadir, annesini sekiz yaşında kaybetmiş, üvey annesi, kardeşi ve sık sık gurbete çalışmaya giden babası ile hayatını sürdürmektedir. On sekizine girince Ankara'da Gazetecilik bölümünü kazanır ve bölümü okurken orada Enis, Pala, Çiğdem gibi yeni insanlarla tanışır onların hayata bakışlarından etkilenir, sosyal medyada aktif hale gelip orada da yeni simalar tanır ve çekingen yapısı ile 'hımbıl' olarak anılır, bu atıf ona dokunur etkilenir ve nihayetinde Hımbıl Nadir olmaktan kendini kurtarmak, hayatına yeni heyecanlar katmak ister, Avustralya yollarına düşer arkadaşı Enisle. Sonrası macera, bazen pişmanlıklar ve önüne çıkan fırsatlarla dolu. Nadir günümüz Z kuşağı olması münasebetiyle dilinde argo kelimeler de yok değil onları anlamak adına güzel bir eser diyebiliriz, zira yazarımız gençliğin nabzını güzel yakalamış, ilk kez okuduğum kalemi son kez olmayacak #birolinan #hımbıl #alıntı Seni gerçekten eğitmiyor ve aldıklarını sindiremiyorsan bunca bilgiyle kafanı doldurmanın ne alemi vardı? işine yaramayan şeyler yük olurdu insana. Birilerini mutlu edecek diye bunca yükü taşımak nedendi? İnsanların hayatlarının birbiriyle kesişmesi an meselesidir ortak. İnsanoğlu doğumunu ve ölümünü nasıl planlayamazsa bu karşılaşmaları da planlayamaz ama nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşayabilir. İnsanın pasaportu ayaklarıdır. Birini sevmek, kaybedince ağlamak, insan olmanın göstergesi miydi? İhtiyacımız olan tek şey sevgi. Korkmayın, sevin birbirinizi. Hayatın boşluğunu masallar doldurmaz. Sadece çıkın karanlık odalarınızdan. Işığa, sevgiye koşun.
2023 60. kitabı
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #hımbıl adlı bir eser ile geldim. Eserimiz tamamen #zkuşağı gençlerine ithafen yazılmış diyebiliriz. Konu onlar ama aktarılanı hayatın her yerinden bir çok kişiye hitap etmiş. Çünkü olması gerekenler ile olmaması gerekenler arasındaki durumu gözler önüne sürerken doğru yolu ve görünmeyeni görmemizi sağlayan bir çok detaya yer vermiş eserin içerisinde. Daha çocukken annesini kaybeden Nadir üvey annesi, çok sık göremediği babası ve kardeşi ile yaşar. Annesinin eksikliğini sürekli ruhunda hisseder. Hayat ile arasında ki savaşına bizleri de ortak eden Nadir bakalım nasıl bir yol izliyor ve neler yaşıyor? Nadir için asıl savaş üniversiteyi kazanınca başlıyor. Gazetecilik bölümünü okurken bir çok arkadaşı olur. Sosyal medyadan da tanıdığı bir çevresi olmuştur zamanla. Ama ona #hımbıl lakabı takılmıştır. İçine kapanık ve utangaç yapısından dolayı. Bu durum onu rahatsız eder bu lakap ve durumdan tamamen kurtulmak ister. Tabi bu öyle kolay olmayacak. Avusturalya yollarına düşen Nadir neler yaşıyor? Hımbıl lakabından kurtulabilecek mi? İstediği hayatın ne olduğunu keşfedebiliyor mu? Nadir kendinin, isteklerinin ve içindeki gücün farkına vardıktan sonra neler yaşıyor? Okuyarak öğrenin. Çünkü bu cevaplara ulaşınca sadece Nadir’in hayatını değil günümüzde var olan hayatları okumuş olacaksınız. Bir çok yerinde sizlere güzel şeyler katacak detaylar mümkün. @birolinan.yazar @monakitap #leylanınkitapütopyası
İnsan ve Hayat
2025 52. kitabı
Birol inan'ın Hımbıl adlı kitabı; sıradan görünen insanların iç dünyalarındaki çalkantıları, kırılganlıkları ve dirençlerini incelikli bir dille anlatan, kısa ama etkili bir eser. Yazarın sade, yer yer ironik üslubu; Anadolu insanının sessiz çığlığını ve gündelik yaşamın görünmeyen yüklerini okuyucuya doğrudan aktarabiliyor. Roman, adını taşıdığı "Hımbıl" lakaplı ana karakter üzerinden bir toplum eleştirisi yapiyor. Hayatta fazla iddiası olmayan, dışarıdan "tembel" ya da "yetersiz" görülen bir adamın, aslında ne kadar çok bastırılmış duygu, düşünce ve gözlemle dolu olduğunu gösteriyor. Birol İnan burada "başarısız" diye yaftalanan bireylerin içsel dünyasın görünür kılarak güçlü bir empati kurdurmayı başarıyor. Yazar, olay örgüsünden ziyade karakter analizine ve iç monologlara odaklanıyor. Bu da kitabı daha çok bir ruh çözümlemesi gibi kılıyor. Kültürel arka plan, taşra yaşamı ve bireysel yalnızlık temaları öne çıkıyor. *kimler Okumalı? • Toplumsal önyargılar üzerine düşünenler, Tasra yasamının psikolojik boyutunu anlamak isteyenler, • Karakter odaklı, içsel derinliği olan romanları sevenler, • Kisa ama düşündürücü kitaplar arayan okurlar, "Kaybeden diye etiketlenen insanların bakış açısından dünyaya bakmak isteyen herkes bu kitabı severek okuyabilir. Kisaca Hımbıl, küçük hayatların büyük yalnızlıklarını ve görünmeyen acılarını anlamak isteyen herkes için etkileyici bir durak.
2023 114. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2023 23:31
Z kuşağı, genel olarak 2000 yılı sonrası için kullanılan bir kavramdır. 2000 yılı ve sonrasında doğan herkes teknolojik değişimlerin olduğu sürece gözlerini açmıştır ve daha farklı bir dünyaya uyanmıştır. Bu sebeple de bir önceki kuşağı olan annelerinden, babalarından ve büyük annelerinden daha farklıdırlar. 1965- 1979 yılları arasında doğanların X kuşağı, 1980- 1999 yılları arasında doğanların da Y kuşağı olarak adlandırıldığı bu alanda, 2000 yılından sonra doğanlar Z kuşağı yani Gen Z olarak biliniyor. Önceki nesillerden teknolojik anlamda çok farklıdırlar ve bu da her davranışlarını etkiler. Neden böyle bir giriş yaptım biliyor musunuz sevgili kitap dostlarım. Sizi Nadir ve arkadaşları ile tanıştırmak istiyorum da ondan. Nadir ; Z kuşağı gençlerinden biri. Zeki bir genç lâkin hayatta ne istediğini henüz keşfedememişlerden. Üniversite okumak için Ankara'ya gelen ve bunca zaman yalnızlık açlığı çekmişçesine yalnızlığın ve sosyal medyanın dibine vuran Nadir'i sosyal medyada tanıştığı Roxanna ve Esmerinim oldukça etkiler. Kendisinin farkına varmaya başlayan bu genç adam martı ile Ankara sokaklarını arşınlarken, kendini, yaşamını sorgulamaya başlar. Bu gezintileri sırasında tanıştığı yeni arkadaşları sayesinde de hayatı Nadir'in hiç tahmin etmediği yönlere akmaya başlar ve kendini Avustralya'da bulur. Vee işte Nadir'in asıl değişimi orada gerçekleşir. Sahip olduğu gücü, yetenekleri farkettikçe, kendine ve hayatına bakışı değişen bu genç adamın dolayısıyla hayatı da değişir. Tipik bir Z kuşağı romanı aslında Hımbıl. İnanılmaz zeki, pratik ve teknoloji konusunda çokça bilgiler ve ilgililer. Bakış açıları, düşünce tarzları bizden çok çok farklı. Z kuşağını adeta masaya yatırmış Birol bey. Titiz bir gozlem, özenli bir çalışma ile Nadir'in hayat hikâyesinin içine ustaca
2025 11. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 20:55
Kitap Z kuşağından Nadir isimli bir gencin ağzından yazılmış. Bu özellikle kitabın ilk yarısında çok vurgulanıyor ama yazarın kuşak farkı o kadar bariz ki karikatürize bir karakter ortaya çıkmış. Okurken 18 yaşında birinden ziyade 55-60 yaşlarında bir adamın sosyal medyada dolandırılmasını okuyormuşum gibi rahatsız hissettim. Karakterlerin hikayeye dahil oluşu çok yetersiz kalmış. İki dakika önce tanışan insanlar bir anda tirat döküyor, duygusal açılımlar yapıyor, bir sürü gereksiz metafor havada uçuşuyor. Olay örgüsü çok yetersiz, diyaloglar doğal değil. Dil de kurgu da tamamen Wattpad kıvamında. Kitabın son çeyreğinde bunları toparlıyor gibi olsa da genel olarak maalesef benim için oldukça olumsuz bir okuma deneyimi oldu.
2023 10. kitabı
Merhabaaaa arkadaşlar hem güldüğüm hem de bol bol düşündüğüm bir kitabı anlatmaya geldim Alfabenin son harfi , dijital dünyanın baş talebeleri, tam bir sosyal medya bağımlısı olan " Z " kuşağı Nadir'in hikayesi #hımbıl Nadir ; içine kapanık bir çocuk. Annesinin vefatı ve babasının yeni bir evlilik yapması üzerine daha da içine kapanır. Babası sürekli gurbette çalıştığı için arası da çok iyi olmaz hiç bir zaman. Eğitim hayatı köyde başlayıp üniversiteyi kazanmasıyla Ankara'da devam eder . Tabi bizim hımbıl okula gitseydi devam edecekti neyse. Babasınin tuttuğu küçük evde okula gitmektense bilgisayar, telefon başında, sosyal medyanın içinde kendine bir yaşam alanı oluşturur. Orda tanıştığı kadınlar tüm hayatı olmuşken tesadüfen tanıştığı Enes ve Pala hayatını değiştirir bir nebze . Ve bir kaç defa gittiği okulda ki tek arkadaşı Çiğdem . Gel zaman git zaman olaylar değişir ve Nadir babasını da kaybeder . Ve Enes'in açtığı bir yolda kendini Avustralya yollarında bulur. Eee kolay mı öyle alıp başını gitmek? Hele ki Nadir gibi hımbıl biri için .Tabi hiç birsey güllük gülistanlik ilerlemez ve Nadir başına gelen onca olaydan sonra kendine gelir dijital dünyanın hakkını da verir. Peki Nadir babasını neden kaybetti ? Bu yolculukta neler yaşadı ? Bağımlısı olduğu sosyal medya Nadir' e nasıl bir hayat sundu? Ve daha merak edeceğiniz bir çok sorunun cevabı kitabımızda Keyifle okuduğum bir hikayeydi. Nadire çok kızdığım yerler oldu hele ki okulu bırakması,saçma sapan şeylere kafa yorması aşırı sinirimi bozdu. Yani gerçekten hımbıl lakabını hak etti. İşte birde hikayenin Avustralya tarafı var . O kısmı okurken daha çok keyif aldım yalan yok daha heyecanlıydı ve akıcıydı. Sadece birinci kısımın sonlarına doğru biraz sıkıldım konu fazla uzadı sanki ve buna rağmen kitap çok
2023 153. kitabı
Selam kitap dostlarım, Bana bir eser ortaya koyma yetisi veren şey ise yarama değen başka bir yara...” der romanın kahramanlarından biri. Yazar Birol İnan, keskin bir ironi ve gözlem gücüyle bize benzersiz bir dünya sunuyor. Bu dünyanın içinde işçileri sömüren yeni dönem müteahhitleri, digital zorbalıklar, bir babanın onuru ve karşılıksız aşklar var. İnan, “Hımbıl” denilerek küçük görülen Nadir’in kendini yeniden yaratma sürecini, cesur bir üslupla ortaya koyduğu sürükleyici ve bir o kadar da insanın kendini, yaşamı sorgulamasına yön veren bir roman.Okuma deneyimi kazandığım için kendimi çok şanslı hissediyorum,sizlerede öneriyorum. Kısaca konusuna göz atalım, kitabı karakterin kendisinden okuyoruz Nadir. Gençtir, zekidir ama Z kuşağı yaşıtlarının çoğu gibi hayattan ne istediğini bilemez.  Sosyal medyadan tanıştığı Roxanna ile karanlık oyunlarla dolu yazışmaları onu çok etkiler. Roxanna’ya olan tutkusu Nadir’e bir ayna tutmuş, tüm zayıf yönlerini ortaya çıkarmıştır çünkü! Üniversitede okumak için geldiği Ankara sokaklarında, bir martıya atlayarak dolaştığı gecelerde yaşamı sorgular genç adam... Okul arkadaşı Çiğdem, sık sık gittiği bir barın sahibi Enis ve müdavimlerinden Pala ile yaşadıkları onu Avustralya’da büyük bir maceraya taşıyacak, sıradanlığın zincirini kırmasını sağlayacaktır.
2024 5. kitabı
Hayat uzun bir yolculuk... Bu yolculukta nerede, nasıl davranmamız gerektiğini ise çok geç anlıyoruz. İlla ki birileri tarafından darbe almamız gerekiyor. Darbe aldıkça kendimizi buluyoruz. Nadir; 8 yaşında annesini kaybetmiştir. Babası tekrar evlenmiş ve bu evlilikten bir çocuğu daha olmuştur. Babası sürekli başka şehirlerde iş yaptığı için onu çok fazla göremez. Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünü kazanınca, babası ona okula yakın ev tutmuş, tüm ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamıştır. Nadir, tamamen yalnız kalınca, sanal alemden dostluklarla avunmaya verir kendisini. Roxanna ve Esmerinim adlarıyla yazan iki kadınla sürekli yazışır. Artık gerçek dünyayı unutup, tamamen sanala geçmiştir. Arada okula gider, sonrasında hep sanalda takılır. Okuldan da Çiğdem ile arkadaş olurlar. Yalnız, sanal , yalan gerçeğini çok geç anlayacaktır. Roxanna ile Esmerinim 'in gerçek kimliklerini öğrendiği zaman, kendisini dışarıya atar ve Pala ile tanışır. Pala da Enis ile tanıştırır onları. Bir gün aldığı bir haberle babasının intihar ettiğini ve sebebini öğrenir. Aynı günlerde Pala'da hayatını kaybetmiştir. Enis sürekli gitmek istediği Avustralya ' ya birlikte gitmesi için teklifte bulunur Nadir'e. Nadir'in babası neden intihar etti? Roxanna ile Esmerinim, Nadir 'e nasıl oyun oynadılar? Nadir' e; kim , neden Hımbıl dedi? Roxanna, Esmerinim, Çiğdem arasındaki bağlantı neydi? Nadir, Avustralya'ya gidecek mi? "Hayattaki amacın ne?" diye bu kez kendi kendime sorup yanıtını kendim veriyordum: "Biz buyken, sosyal medyada kaybolmuşken; o, bu, ben veya sen veya hiç kimse; kim olduğumuz ne fark eder ki? Hayattaki tek amaç; yeteri kadar, özgürlüğünü satın alacak kadar para kazanmak." Her şeye rağmen kendini özgürleştirebilen insan, mutlu ve sağlıklı bir ruha sahip olabilir İşine yaramayan
2023 19. kitabı
"İpi kopunca tespihin taneleri yere saçılır ;bir daha asla bulunmamak üzere oraya buraya yuvarlanır ya, benim hayatımda tıpkı böyleydi" der Nadir. Z kuşağından olan Nadir, hayatta ne istediğini bilmeyen 8 yaşındaki çocuğun para kazanıp aile bütçesine yardım etmesini bile düşünen ama babasına bağımlı olmayı kendine yediremeyen ve bunu sadece fikir olarak barındıran bir gençtir. Ankara'da üniversiteyi kazanıp internetten tanıştığı Roxanna ile hayatında yeni bir dönem başlar Nadir'in ve bundan sonra tanıştığı her insanda ,hayatının kendi dönüm noktalarını yaşar. kendini yavaş yavaş keşfeden Nadir okul arkadaşı Çiğdem, bar sahibi Enes ve demirbaşı Pala ile hayatında yeni bir döneme başlar. Kendini Avustralya'da bulur ve tüm kayıplarıyla, umutlarıyla, beklentileriyle macera dolu bir döneme girer. Z kuşağı ile iç içe yaşadığımız bu dönemde , Z kuşağının tüm kırılmalarını ve umutlarını aslında bizim kuşağımızdan ne kadar da farklı olduğunu ustaca anlatıyor yazar. Kitap, emeğinin karşılığı verilmeyen işçiyi , hakları vermemeye yeminli iş vereni, onuru ,gururu ve ne olursa olsun aslında bize "bugün"ümüzü anlatıyor. Bir çırpıda okuyacağınız kendinizden ve çevrenizden birçok kişiyi yerine koyacağınız bir kitap öneriyorum size. Hımbıl olmayı kendine yediremeyen ve dönüşen herkese..Şimdiden keyifli okumalar