Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Risale-i Üçışık

Hırka-i Tecrid

Salih Mirzabeyoğlu

Hırka-i Tecrid Gönderileri

Hırka-i Tecrid kitaplarını, Hırka-i Tecrid sözleri ve alıntılarını, Hırka-i Tecrid yazarlarını, Hırka-i Tecrid yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayatta "ölüm", namazda ise "secde" hallerinin, kulun Rabbine "en yakın" ânı oldukları, mukaddes ölçüyle sabittir.
Reklam
Suret hikmeti... Suret, münasebet cihetinden en büyük, en azametli ve mükemmel vasıtadır;çünkü suret, tek olan varlığı çiftleştirdi;yâni Hakk'ın vücudunu ikileştirmeye sebep oldu...Nasıl ki kadın da yaradılışıyla erkeği ikileştirdi ve kendini ona eş kıldı.Şu hâle göre Hak, erkek ve kadın olmak üzere bir üçlük meydana geldi.
Gören şeyin göz olmadığını, görüş melekesinin "bakma" dan önce yaratıldığını bilmek gereğine nazaran..Ne harf anlatır hâlimi, ne zarf...Gördüğüm Allah Resûlü!..
Gözler, içinde ya merhamet, ya nefretin ışıldadığı bir kandildir; yahut tevekkül veya şüphenin tüttüğü... Bazen de ve çok defa sönük ve bomboş...
Reklam
Bütün dava,hayatın gayesi,malûmu meçhullükten kurtarmak ve meçhulü malûm kılmak!
"Ben kimim?" diye sormak, "ölüm nedir?" diye sormakla birdir... "Ben"... Bütün hayat, bu soruya cevab vermek üzere yaşadığımız hâdiseler dizisinden ibaret!..
KABA SOFTA, HAM YOBAZ...
- "Parça bütünün habercisi", işaretçisi olarak, çok kişi tarafından sahtekârca istismar edilir... İstismar şu: İhmâl edilir... Halbuki, ihlâs ile hakikati yaşayanda bu ihmâl kabul etmez!.. Bana böyle, en büyük harikanın ne olduğunu gösterdi o!.. "Kaba softa, ham yobaz"; bu iki tabir doğrudan doğruya Efendi Hazretlerinindir. İhlâs ile "teferruatçılık şuuru"nu yaşamak bir yana, bu bahsi heykelleştiren benim karşımdaki adamların ne yaptığımı ve ne olduğumu anlamaz tutumlarını kılık kıyafetlerine bakmadan mühürleyin: "Kaba softa, ham yobaz!""
Sayfa 172 - 1.Levha, Mektubat-Bayramlık, El, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Dinle neyden...
- "Adem kelimesinin sayı değeri toplamı 45, Havvâ kelimesinin ise 15'dir. Bir başka ifâde ile Adem, 1'den 9'a kadar olan sayıların toplamı, Havvâ'da 1'den 5'e kadar olan sayıların toplamıdır. (Mecelletü'l-Ezher, IV/353) [...] Özellikle Sarı Abdullah Efendi'nin "Mesnevi Şerhi" nde geçen bu temsil yollu tefsir şöyledir: Adem ile Havvâ'nın izdivacından doğan netice-i suret "sin"dir. Nitekim Kur'ân'da "Yâ sin", "ey insan - ey M.......d" olarak tefsir edilmektedir. Sin'in sayı değeri 60'tır. Adem ile Havvâ'nın sayı değerleri toplamı da 60'tır. "Ney" kelimesi de 60 olduğundan "sin" harfini mukabili sayılmaktadır. Şu hâlde "ney"den murad, bazı Mevlevî büyüklerince Adem ve Havvâ'dır. "Neyistan" dan kasıt da cennet olmuş olur. Yine burada "ney"in sayı değeri olan 60, "sin" harfine eşit olunca, "sin"de Kur'ân'da Allah Resûlü'nün adı olduğundan, Mesnevî'nin ilk sözü olan "Dinle neyden..." ibaresi, "Dinle M.......d'den şeklinde, yâni "Hak sözü dinle" şeklinde tefsir de edilmiştir..."
Sayfa 79 - 1.Levha, Mektubat-Bayramlık, Sin "İki Kişi" Demek, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
MALÛM ve MEÇHÛL...
- "Ben kimim?" diye sormak, "ölüm nedir?" diye sormakla birdir... "Ben"... Bütün hayat, bu soruya cevap vermek üzere yaşadığımız hâdiseler dizisinden ibaret!.. [...] Hayat ve ölüm... Alındığı yere nisbetle, meçhûl bir malûm veya malûm bir meçhûl... Bütün dava, hayatın gayesi, malûmu meçhûllükten kurtarmak ve meçhûlü malûm kılmak!..."
Sayfa 7 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
"İşte kutsî hadîste Âllâh'tan bir yıldırım: Ben insanın sırrıyım, insan da benim sırrım!"
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.