Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sinemanın Kabesi

Hollywood

Blaise Cendrars

Hollywood Hakkında

Hollywood konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
5/10
5 Kişi
12
Okunma
1
Beğeni
593
Görüntülenme

Hakkında

Blaise Cendrars'ın 1936'da Paris-Soir gazetesinin muhabiri olarak gittiği Hollywood'dan yazdığı yazılar, "sinemanın Kâbesi"ni bambaşka bir gözle anlatıyordu. Yapıtlarında edebiyatın kalıplarını kırmış olan Cendrars, Hollywood'a da alışılmışın dışında bir yaklaşım getiriyor; yalnızca yıldızların yaşamını, ışıltılı partileri ve dedikodu dünyasını değil, film setlerinde çalışanların, stüdyoların kapıcı ve bekçilerinin, yıldız avcılarının, yıldız olmak için yanıp tutuşanların öykülerini de gözler önüne seriyordu. Bu parıltılı dünyadaki intihar oranının yüksekliğine açıklık getirirken, California polisinin kışın komşu eyaletlerden buraya akın eden yoksulları nasıl engellediğini de yazıyordu. Daha önce Moravagine adlı sıra dışı romanını yayınladığımız Cendrars'ın usta gazeteciliğini yansıtan Hollywood: Sinemanın Kâbesi, 1930'ların ABD'sine de kara mizah yüklü, alaycı ve eleştirel bir bakış getiriyor. Sinema endüstrisinin temellerinin atıldığı dönemi acımasızlığı ve güzelliğiyle ortaya koyan bu kitabı, Jean Guérin'in desenleri eşliğinde sunuyoruz. (Tanıtım Bülteninden)
Çevirmen:
Sevgi Tamgüç
Sevgi Tamgüç
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Basım Tarihi: Ocak 2009Yayınevi: Can YayınlarıOrijinal Adı: Hollywood, La Mecque Du Cinema
ISBN: 9789750710315Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 26.7
Erkek% 73.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Blaise Cendrars
Blaise CendrarsYazar · 6 kitap
Blaise Cendrars, 1887’de İsviçre’de La Chaux-de-Fonds’da doğdu. Şiirlerini de, düzyazı yapıtlarını da Fransızca yazan Cendrars, dünyayı dolaşan bir serüven tutkunuydu. Hareketli ve tehlikeli bir yaşamı dile getiren yeni ve güçlü bir şiirsel üslûp geliştirdi. ‘New York’ta Paskalya’ ve ‘Transsibirya’nın ve Fransalı Küçük Jeanne’ın Öyküsü’ adlı şiirleri, gezi yazısı ve ağıt türlerinin özelliklerini birleştiriyordu. Cendrars’a göre şiir, hareketin gözüpek ve yepyeni yöntemlerle söze dökülmesi ve birçok izlenimin aynı anda imge, duygu, çağrışım ve şaşırtıcı teknikleri içeren karmaşık bir doku içinde düzensiz ve aksak bir ritimle iletilmesiydi. Altın, Tehlikeli Yaşam ve Dolaşmak adlı romanlarında, çağdaş serüvenci insanı ve tehlikelerle dolu bir yaşamı yücelten Cendrars, hızla değişen dünyanın yeni görünümünü yansıtan, otobiyografik öğelerin ağır bastığı çok sayıda yapıtıyla çağdaşları üstünde güçlü bir etki yarattı. Eleştirmenlerce uzun süre önemsenmemekle birlikte, Henry Miller tarafından ‘modern edebiyatın dehası’ olarak nitelendikten sonra tanınan Cendrars, 1961’de Paris’te öldü.