Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Homerosçu İlahiler

Kolektif
7.7/10
9 Kişi
41
Okunma
6
Beğeni
1.243
Görüntülenme
“Homerosçu İlahiler” Yunan tanrılarına yönelik “heksametron” veznindeki otuz üç “hymnos”tan (ilahi/neşide) oluşan bir külliyattır. Bu külliyatın böyle bir başlıkla anılmasının sebebi “İlahiler”in Antikçağ’da Homeros’a, yani “Ilias” ve “Odysseia”nın bestecisi olduğu varsayılan kişiye atfedilmesidir. “Homerosçu İlahiler” külliyatını oluşturan bu kitaptaki metinler matbu olarak ilk defa Erken Modern Avrupa’nın en etkili hümanistlerinden biri olan Demetrius Chalcondyles tarafından 1488 yılında yayımlanmıştır. Hepsi tanrılara yönelik bir çağrıyla başlayan ve bir elvedayla tanrıyı uğurlayarak sonlanan “Homerosçu İlahiler” icracının farklı yaklaşımlarından kaynaklanan stratejileriyle Eski Yunan dini ve mitolojisi kadar, mitsel coğrafya tasavvuruna, Homeros çağından itibaren sürdürülen ve belirli açılardan bütünüyle korunan icra geleneğine dair kilit nitelikte bilgiler sunar. Daha önemlisi, belki de bu metinlerin modern insanın en çok ihtiyacı olduğu bir zamanda “işaret eden dilin” kökten etkisizleştiği kutsallığın liturjik aurasına bin yıllar ötesinden seslenen bir davet niteliği taşımalarıdır. Eski Yunan dini çerçevesinde tanrısallığın bir tür mevcudiyeti/hazır bulunuşu olarak “hymnos”un bağlamının sunduğu bu kutsallık, dışarıda bırakan bir ürkütücülükle değil, içten bir selamlamanın beklenmedik irkilticiliğiyle dinleyicilerini çağırır.
Yazar:
Kolektif
Kolektif
Yazar:
Anonim
Anonim
Çevirmen:
Erman Gören
Erman Gören
Editör:
Derya Önder
Derya Önder
Tasarımcı:
Mehmet Ulusel
Mehmet Ulusel
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 55 dk.Sayfa Sayısı: 244Basım Tarihi: Mart 2021Yayınevi: Yapı Kredi YayınlarıOrijinal Adı: Hymni Homerici
ISBN: 9789750849275Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
244 syf.
·
Puan vermedi
Selam size ey Olymposlular! Homerosçu İlahiler, bir Olympos tanrısının başına gelen bir olayla başlayıp, bu tanrıya bir dua ile biten "hymnoslar (İlahiler)" dır. Bu hmynoslarda tanrıların doğum, ilişki ve maceraları da anlatılır. Hymnoslar ayrıca bahsedilen kişiler için övgü içerikli şiirlerdir. Hmynosu düzülen tanrıya önce yağ çekilir sonra ondan medet umulur. Kabaca bunu ifade edebiliriz. Bu ilahilere Homerosçu İlahiler denmesinin nedeni, İlyqda ve Odysseia destanlarını yazdığına inanılan Homeros'a atfedilmelerindendir. Bir kısmı eksik olsa da bu ilahiler günümüze kazandırılmak için sıkı bir çeviriden geçmiştir. Dionysos ile başlayan bu ilahiler metin eksikliklerinden dolayı çevirinin yapılmadığını gösterir bize. Söz konusu ilahiler tüm Yunan tanrılarını kapsamaz. Buradaki ilahiler daha çok en güçlü ve sıkça adı anılan tanrılar üzerinedir. Bu ilahiler, övgü ve dua ile ilerlediği için anlatılan tanrılar ve eylemlerinden geniş bir içerik bekleyemeyiz. Kitabın yarısından sonra sözlük başlıyor. Bu sözlüğün önemi de tabii ki büyük zira ilahilerde geçen yer adlarının açkklaması burada var. Kimi isimlerin ise okunması o kadar zor ki, bunun da normal olması gerekir. Ankhises ve Aphrodite'den olma Troialı kahraman Aineias'ın bahsinin geçmesi de güzeldi benim için.
Homerosçu İlahiler
Homerosçu İlahilerKolektif · Yapı Kredi Yayınları · 202141 okunma
Reklam
244 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
HOMERIC HYMNS
Homerosçu İlahiler;
İlyada
İlyada
,
Odesa
Odesa
veya
Theogonia - İşler ve Günler
Theogonia - İşler ve Günler
kadar meşhur olmasa bile Yunan Mitolojisinin en önemli kaynaklarından biri. Yunan panteonunu; özellikle de Demeter, Dionysus, Apollo, Hermes ve Afrodit'in hikayelerini öğrenmek isteyenler okumalı.
Homerosçu İlahiler
Homerosçu İlahilerKolektif · Yapı Kredi Yayınları · 202141 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.